Το φεγγάρι των λύκων
Το "Φεγγάρι των λύκων" είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Χούλιο Λιαμαθάρες. Έχει για θέμα του την ανθρώπινη περιπέτεια των μαχητών του Δημοκρατικού στρατού που στα αμέσως μετά το τέλος του ισπανικού εμφύλιου χρόνια κατέφυγαν και κρύφτηκαν στα βουνά.
Ο πυρήνας του έργου δεν είναι η ιστορική ή η πολιτική θεώρηση εκείνης της εποχής (παρ' όλο που το φόντο του έργου αποτελείται από τέτοιες θέσεις), αλλά η περιγραφή και η ανάλυση του ένστικτου της επιβίωσης, που μπορεί να οδηγήσει έναν κυνηγημένο άνθρωπο μέχρι τη βία.
Η πρόζα του Χούλιο Λιαμαθάρες, ταυτόχρονα απλή και πλούσια σε εκφραστικά μέσα, φαινομενικά χωρίς φραστικά στολίδια, αλλά στην πραγματικότητα αδρή και βαθιά παραστατική, δημιουργεί με θαυμαστό λογοτεχνικό σφρίγος και λυρική δύναμη μια αφηγηματική δομή που αποκαλύπτει στο "Το φεγγάρι των λύκων" έναν από τους πιο άξιους νέους Ισπανούς μυθιστοριογράφους του καιρού μας.
Τίτλος βιβλίου: | Το φεγγάρι των λύκων |
---|
Τίτλος πρωτότυπου: | Luna de lobos |
---|
Εκδότης: | Ζαχαρόπουλος Σ. Ι. |
---|
Συντελεστές βιβλίου: | Llamazares, Julio (Συγγραφέας) Χατζηγιάννη, Μαρία (Μεταφραστής)
|
ISBN: | 9789602082249 | Εξώφυλλο βιβλίου: | Μαλακό |
---|
Σειρά εκδότη: | Σύγχρονη Λογοτεχνία | Σελίδες: | 197 |
---|
Στοιχεία έκδοσης: | 1991 | Διαστάσεις: | 17x12 |
---|
Κατηγορίες: | Λογοτεχνία > Μεταφρασμένη λογοτεχνία |

Καρτέρης, Γιώργος
Ο Γιώργος Καρτέρης γεννήθηκε στην Ερεσό Μυτιλήνης και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου σπούδασε μαθηματικά.
Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές: "Ήρθε και τ' άλλο καλοκαίρι" (Αθήνα 1976), "Αγαλμάτων μεσιτείες" (Ίκαρος 1981), "Επιθέματα" (Περί τεχνών 1998).
Μετά το πρώτο του μυθιστόρημα "Υπό σκιάν" (Εστία 1992) κυκλοφόρησαν δύο συλλογές διηγημάτων, "Σημείο αφής" (Περί τεχνών 1994), "Στον αστερισμό του Κυνός" (Αμητός 1999) και τα μυθιστορήματα "Ένας Παντελής και μισός" (Εστία 1996), "Κάτσε καλά" (Εστία 2000), "Έρωτες στην άκρη" (Εστία 2003), "Ερωτευμένος τρομοκράτης" (Μελάνι 2008).. Έχει δημοσιεύσει δοκίμια, ποιήματα και διηγήματα σε περιοδικά και εφημερίδες.
Ο μονόλογος του "Στο τέρμα" απέσπασε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και ανέβηκε από τη "Νέα σκηνή" του θεάτρου το Δεκέμβριο του 2004 με πρωταγωνιστή τον Τάκη Βαμβακίδη. "Το μπιφτέκι", σε θεατρική ανάγνωση από τους μαθητές της σχολής "Ανδρέας Βουτσινάς", παρουσιάστηκε στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών το Μάρτιο του 2011.
Το πρώτο του βιβλίο "Ήρθε και τ' άλλο καλοκαίρι" τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ζει στις Σέρρες και εργάζεται ως καθηγητής.