Ο ελληνισμός μου και οι Έλληνες. Ελληνικός πολιτισμός
Με τον τίτλον "Ο ελληνισμός μου και οι Έλληνες" ο Ίων είχε, στο διάστημα έξι χρόνων, από το 1903 ίσαμε το 1909 -κατά τα οποία υπηρέτησε σε διάφορα προξενεία στη Μακεδονία, στη Θράκη, στην Αίγυπτο, στες πρεσβείες της Πόλης και της Ρώμης και στο υπουργείο στην Αθήνα, δηλαδή στα πιο επίμαχα σημεία του Ελληνισμού και στα σπουδαιότερα πολιτικά κέντρα της Ανατολής-, γεμίσει δυο τετράδια σημειώσεις, ωσάν ημερολόγιο γι' ατομική του χρήση.
Άμεση εξωτερική συνάρτηση η μία σημείωση με τρς άλλες δεν έχουν πάντα, αλλά σφιχτοδένονται από το ίδιο το γενικό θέμα. Όπως το εξηγεί αρκετά και ο τίτλος, εις τα τετράδια αυτά σημείωνε όσες και όποιες εντυπώσεις ελάβαινε ή παρατηρήσεις και σκέψεις έκανε, αναλύσεις, αναγωγές σε γενικότητες και συγκρίσεις, σχετικές προς όλα τα είδη των ελληνικών ζητημάτων, που του παρουσιάζονταν καθημερινά στο δρόμο του και του τραβούσαν έμμονα την προσοχή· σκέψεις, σχετικές συγχρόνως και προς τον εαυτό του, γιατί τον εαυτό του τον έβλεπε σχεδόν διαρκώς μέσα στο περιβάλλον του, μέσα στον εθνικόν / οργανισμό, σα στοιχείον ή όργανο απαραίτητο, ή μονάχα
μικρό κύτταρο χρήσιμο, για την ύπαρξη του οργανισμού τούτου, τον οποίον έτσι έφθανε να βάλη σκοπό της ζωής του. Αλλά τον εαυτό του και αυτόν καθεαυτόν, άσχετα, προς το έθνος, αγωνιζόταν αδιάκοπα να εξερευνή και να δοκιμάζη. [...]
(από τον πρόλογο του Φίλιππου Δραγούμη)

Βαλέτ, Ιωσήφ
Έλληνας συνθέτης, με σπουδές στο πιάνο και τη σύνθεση (PhD). Τα έργα του περιλαμβάνουν μουσική για ορχήστρα, κοντσέρτα για πιάνο, τον πιανιστικό κύκλο 'Ανάποδο Πεντάλ', όπερες και μουσικό θέατρο, μουσική δωματίου, μουσική για τον κινηματογράφο, ηλεκτρονική μουσική, και τον βραβευμένο κύκλο τραγουδιών 'Γραφόμενα'. Συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί στις Ελληνικές Μουσικές Γιορτές και σε πολλά φεστιβάλ και διαγωνισμούς στη Ρώμη, τη Βοστώνη, το Σένγκεν, τις Βρυξέλλες, το Ντάρμσταντ, το Γκρατς, το Τορόντο, και έχουν ηχογραφηθεί στο Τρίτο πρόγραμμα και την ελληνική τηλεόραση. Έργα του παρουσιάστηκαν έπειτα από αναθέσεις του ΟΜΜΑ και της ΕΛΣ, απέσπασε το 1ο βραβείο στους διαγωνισμούς σύνθεσης 'Γ. Α. Παπαϊωάννου', 'Συνθέρμεια', 'Παις όπερα', και διακρίθηκε στους διεθνείς διαγωνισμούς 'ALEA III' και 'Queen Elisabeth'. Έργα του έχουν παιχτεί από τις ορχήστρες ΚΟΑ, ΕΡΤ, Σ.ΟΔ.Α., Alea III, Orpheus Solists, τα σύνολα Ε.Σ.Σ.Μ., Dissonart, Melos Brass, L'Anima και το κουιντέτο 'Αίολος'.
Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και επιστημονικός συνεργάτης του ΙΕΠ. Δίδαξε θεωρητικά στο μουσικό τμήμα του ΑΠΘ, σε μουσικά σχολεία και ωδεία. Τα έργα του εκδίδονται από την Panas Music, η δισκογραφία του από την Irida Classical και την Subways Music.