Έγκλημα στα παρασκήνια

Αστυνομικό μυθιστόρημα
Εκδότης:
Ατλαντίς
Έτος:
1990
ISBN:
9789600708318
Σελίδες:
248
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Έγκλημα στα παρασκήνια
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Έγκλημα στα παρασκήνια
... "Η παράσταση, κατά το πρόγραμμα, θα άρχιζε ακριβώς στις εννιάμιση"...
Όμως λίγο πριν από την έναρξη...
... "Σκότωσαν την πρωταγωνίστρια! Σκότωσαν την πρωταγωνίστρια! Ένα γιατρό!"...

Η Ρόζα Βαργή, η πρωταγωνίστρια, βρίσκεται νεκρή στο καμαρίνι της που είναι κλειδωμένο από μέσα. Πώς όμως; Ποιος είναι ο δολοφόνος; Οι υποψίες στρέφονται...
Αλλά ας αφήσουμε τον Αστυνόμο Μπέκα να λύσει το μυστήριο και να αποκαλύψει τον δολοφόνο, όπως εκείνος ξέρει...

Η ταινία μεταφέρθηκε στην οθόνη από τον σκηνοθέτη Ντίνο Κατσουρίδη, το 1960, με τη συνεργασία του συγγραφέα στο σενάριο. Στους βασικούς ρόλους έπαιζαν οι Έφη Μελλά (Ρόζα Βαργή), Τίτος Βανδής (αστυνόμος Μπέκας), Αλέκος Αλεξανδράκης (δημοσιογράφος Μακρής), Μάρω Κοντού (Έλενα Παυλίδη), Ζωρζ Σαρρή (Θάλεια Χαλκιά), Αλίκη Γεωργούλη (Μαίρη Λαμπρινού), Χρήστος Τσαγανέας (Παύλος Στεφάνου) και Δήμος Σταρένιος (θυρωρός). Η ταινία προβλήθηκε ως ανεπίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καννών του 1961, και τιμήθηκε με βραβείο φωτογραφίας και β' γυναικείου ρόλου (Ζωρζ Σαρρή) στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Τίτλος βιβλίου:Έγκλημα στα παρασκήνια
Υπότιτλος βιβλίου:Αστυνομικό μυθιστόρημα
Εκδότης:Ατλαντίς
Συντελεστές βιβλίου:Μαρής Γιάννης (Συγγραφέας)
ISBN:9789600708318
Στοιχεία έκδοσης: 1990
Κατηγορίες:Λογοτεχνία > Ελληνική Λογοτεχνία > Αστυνομικό Μυθιστόρημα

Μαρής Γιάννης

Μαρής Γιάννης
Ο Γιάννης Τσιριμώκος (ψευδ. Γιάννης Μαρής) [[1916-1979] γεννήθηκε στη Σκόπελο. Ο πατέρας του ήταν δικαστικός. Τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στη Λαμία. Σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη. Προπολεμικά εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα ως διευθυντής υποκαταστήματος στην Αρναία Χαλκιδικής. Το 1943 βγήκε στο βουνό και εντάχθηκε στο ΕΑΜ. Ανήκε στη σοσιαλιστική αριστερά και στην ΕΛΔ (Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας), το κόμμα του Αλέξανδρου Σβώλου και του ξαδέλφου του Ηλία Τσιριμώκου. Μετά την απελευθέρωση εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Αρχικά στη Μάχη και στον Προοδευτικό Φιλελεύθερο και αργότερα στο συγκρότημα Μπότση (Ακρόπολις, Απογευματινή) και το περιοδικό Πρώτο. Ως συγγραφέας εμφανίστηκε το 1953 στο βραχύβιο περιοδικό Οικογένεια, δημοσιεύοντας με το πραγματικό του όνομα σε συνέχειες το αστυνομικό μυθιστόρημα Έγκλημα στο Κολωνάκι. Υπήρξε πολυγραφότατος. Θα ακολουθήσουν, πάντα σε συνέχειες, περισσότερα από εξήντα αστυνομικά μυθιστορήματα και νουβέλες, ενώ το σύνολο των αφηγημάτων του στον ημερήσιο τύπο, ιστορικών και αισθηματικών, ξεπερνάει τα εκατό. Τα υπογράφει ως Γιάννης Μαρής και έτσι πλέον θα μείνει γνωστός. Τα μυθιστορήματά του εκδίδονταν συχνά και σε πολλές άλλες εφημερίδες σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού (ελληνόφωνο Τύπο της Αυστραλίας, Κύπρου, Λονδίνου, Κωνσταντινουπόλεως, Ν. Αφρικής κ.α.). Από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 τα αστυνομικά του μυθιστορήματα εκδίδονται και σε βιβλία από τις Εκδόσεις Ατλαντίδα-Πεχλιβανίδη και Περγαμηνή, κατά κανόνα με διαφορετικό τίτλο από τον αρχικό των εφημερίδων. Μέχρι το 1978 εκδόθηκαν σαρανταεννέα. Από το 2012 οι Εκδόσεις Άγρα εξέδωσαν οκτώ από τα αδημοσίευτα σε βιβλίο μυθιστορήματά του και δύο που είχαν κυκλοφορήσει βραχύβια από τις Εκδόσεις Περγαμηνή. Ο Γιάννης Μαρής ανανέωσε το αθηναϊκό ανάγνωσμα της εποχής συνδυάζοντας την ποιότητα με τη συναρπαστική πλοκή και έγινε ο θεμελιωτής του ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος. Υπήρξε ένας από τους δημοφιλέστερους Έλληνες συγγραφείς των δεκαετιών 1950, 1960 και 1970. Ο Γιάννης Μαρής έγραψε επιπλέον το σενάριο είκοσι κινηματογραφικών ταινιών και ανέβασε δύο θεατρικά έργα. Το συγγραφικό έργο του Γιάννη Μαρή ήταν πάντα ενταγμένο στη δημοσιογραφική του δουλειά, που περιλάμβανε κινηματογραφική κριτική, έρευνες, συνεντεύξεις, ανταποκρίσεις και αποστολές στο εξωτερικό. Τελευταία του μυθιστορήματα είναι Η εξαφάνιση του Τζων Αυλακιώτη (1976) και Η απαγωγή (1978). Πέθανε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1979 λίγο μετά τη συνταξιοδότησή του. (Πηγή: "Εκδόσεις Άγρα", 2021)

Άλλα έργα του συγγραφέα:

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες