Δεξιά και αριστερά κείμενα στα Νέα
Σελίδες:
299
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Τιμή εκδότη:€16,50
Η τιμή μας: €14,85
Δεξιά και αριστερά κείμενα στα Νέα
«Πραγματοποιώ κι εγώ, με το χρονογράφημά μου στα Νέα, τη ρήση του Έγελου από την ανάποδη. Δεν είμαι ο ευλαβικός αναγνώστης, αλλά ο ασεβής γραφέας αυτού που η επικαιρότητα μου επιτρέπει κάθε Σάββατο να γράφω. Η επικαιρότητα, το ξέρω, εμφανίζεται θριαμβευτικά το μεσημέρι στα οκτάστηλα. Τι απομένει όμως για τον εβδομαδιαίο χρονογράφο που τον σαρκάζει ο θάνατος;
Σήμερα, μόνον η γραφή ως αλλη-γραφία, αλληγορία δηλαδή της γραφής και όχι της ζωής, η γραφή, επαναλαμβάνω, ως διαγραφή της ρητορίας των πραγμάτων, αυτοβιογραφία των λέξεων, φροντίδα για το γράμμα, όχι για το γεγονός, γραφή που γίνεται ωστόσο στο κέντρο της δημοσιότητας σαν δημοσιο-γραφία, δίνει το στίγμα της επικαιρότητάς μας ως το λανθάνον σύμπτωμα ενός πένθους.
Αυτή η εγωτική γραφή χωρίς Εγώ για την επικαιρότητα προϋποθέτει το πρώτο ενικό. Το αποτολμά ο Pουσσώ στις Εξομολογήσεις του, αναζητώντας –όπως ο Προυστ– τη σύμπτωση της ανάμνησης με την εν-τύπωση του παρόντος. Το ίδιο κάνει κι ο Mπωντλαίρ «γυμνώνοντας την καρδιά του» μπροστά σ’ ολόκληρη τη Γαλλία, που τη «βαριέται» γιατί μοιάζει του Βολταίρου. Κι αργότερα το επιχειρεί ο Mπένγιαμιν στο Μιά βερολινέζικη παιδική ηλικία, ανακαλώντας –κάτω από την ένδειξη της αυτοκτονίας και του φασισμού στα 1933– ένα καταπιεσμένο παρελθόν που θα απέδιδε στο παρόν ως «επίκαιρο χρόνο τις λάμψεις ενός χρόνου μεσσιανικού». Ό,τι μου υπαγορεύει το κείμενο στα Νέα κι ό,τι με μεταμορφώνει διαδοχικά σε περιπατητή, δανδή, ρακοσυλλέκτη, ηθοποιό, έμφοβο ήρωα μιάς προβληματικής νεωτερικότητας, είναι η ιστορία του παρόντος ως θρηνωδία της νεωτερικότητας για τον εαυτό της […]».
Γ. Bέλτσος (Τα Nέα, 9/12/89)

Connolly John
Ο Τζον Κόνολι γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1968, σπούδασε αγγλική φιλολογία και δημοσιογραφία και εργάστηκε για πέντε χρόνια στους Irish Times, όπου αρθρογραφεί τακτικά μέχρι σήμερα. Σε ηλικία είκοσι εννέα ετών, υπέβαλε προς έκδοση το πρώτο του μυθιστόρημα, Κάθε Νεκρό Πράγμα. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1999. Σε χρόνο ρεκόρ, μπήκε σε όλες τις λίστες των μπεστ σέλερ και στη συνέχεια απέσπασε το αμερικανικό Βραβείο Σέιμους καλύτερου αστυνομικού μυθιστορήματος, το οποίο για πρώτη φορά απονεμόταν σε μη-Αμερικανό συγγραφέα. Ο Κόνολι συνέχισε την εντυπωσιακή πορεία του με τα έργα Το Δέντρο του Θανάτου, Φονικό Είδος, Στο Λευκό Δρόμο, Οι Κακοί, Ο Μαύρος Άγγελος, Το Βιβλίο των Χαμένων Πραγμάτων, Οι Κούφιοι Άνθρωποι, Οι Θεριστές και Οι Εραστές. Όλα έγιναν μπεστ σέλερ των Sunday Times, των Irish Times και των New York Times, εκδόθηκαν σε δεκαεννέα γλώσσες και τον καθιέρωσαν οριστικά ως έναν από τους καλύτερους νέους συγγραφείς θρίλερ. Τον αποκαλούν συχνά ο <Δουβλινέζος που γράφει σαν Αμερικανός>, επειδή τοποθετεί τη δράση των μυθιστορημάτων του στις ΗΠΑ με απίστευτη άνεση και αυθεντικότητα. Ιδιοφυής σκηνοθέτης της φρίκης αλλά και εξαιρετικός τεχνίτης της γραφής, ξεχωρίζει απ’ όλους τους ομότεχνούς του για το μοναδικό του στυλ, που συνδυάζει το νουάρ με το μεταφυσικό στοιχείο και την αγωνιώδη πλοκή της περιπέτειας με την κατάδυση στα σκοτεινά βάθη της ανθρώπινης ψυχής.