Κώστας Ταχτσής
Το βιβλίο αυτό δεν έχει καθόλου φιλολογική πρόθεση. Αν σ' ένα του κεφάλαιο (που αφορά στην ποίηση του Κ. Ταχτσή) εφάπτεται του χώρου της φιλολογίας, αυτό ας θεωρηθεί συγκυριακό. Το βιβλίο έχει σαφέστατη κοινωνική σκοπιμότητα.
Ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς μας, ευρωπαϊκής φήμης, δολοφονήθηκε κι ένα χρόνο αργότερα, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, Αύγουστο του 1989, καλύπτει την περίπτωσή του (λόγω της ιδιαιτερότητας του modus vivendi του συγγραφέα και των ειδικών συνθηκών της δολοφονίας του;) πέπλο μυστηρίου και, κυριολεκτικά, σιγή θανάτου.
Η περίπτωσή του αφορά σ' όλες τις μειονότητες, σ' όλους εκείνους που μ' έναν προσωπικό, υπεύθυνο και ουσιαστικό έντιμο τρόπο αρνούνται την αγελοποίηση και τον κονφορμισμό, προτείνοντας ένα προσωπικό μοντέλο ταιριαστό με την ιδιοσυγκρασία τους, αδιαφορώντας –αυτό είναι το σημαντικό– για τις κοινωνικές συνέπειες της επιλογής τους.
Ο Ταχτσής, λοιπόν, δεν ενδιαφέρει μια μικρή ομάδα εξειδικευμένων προτιμήσεων και γούστων αλλά κάθε ασυμβίβαστο κι εξεγερμένο άτομο, κάθε περιθωριακή μειονότητα, κάθε υγιές κοινωνικό κύτταρο που ανθίσταται κι αρνείται να μολυνθεί απ' την πανούκλα μιας επιβεβλημένης και φαρισαϊκής ομοιομορφίας.
Πρόθεση κι ευχή μας είναι να ευαισθητοποιηθεί η Πολιτεία, η κοινή γνώμη, ο μέσος αστός –αυτός που, τελικά, καθορίζει με τα ιδεολογήματα και τις αμφίβολες αξίες του και τη ζωή μας ακόμα– τόσο στο συγκεκριμένο και ειδικό θέμα Ταχτσή, όσο και σ' αυτό που γενικότερα συμβολίζει: της ελευθερίας των προσωπικών επιλογών.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ

Καριζώνη Κατερίνα
H Kατερίνα Kαριζώνη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου φοίτησε στη Γερμανική Σχολή. Σπούδασε οικονομικά και είναι διδάκτορας των Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ. Εργάστηκε επί δεκαπέντε χρόνια στην Εθνική Τράπεζα. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιητικά βιβλία, ιστορικά λευκώματα και βιβλία για παιδιά.
Μυθιστορήματα: "Ο άγγελός μου ήταν έκπτωτος", "Βαλς στην ομίχλη" (2001), "Τσάι με τον Καβάφη", "Mεγάλο Aλγέρι", "Ο χάρτης των ονείρων", το τραγούδι του Ευνούχου, ‘η Πόλη των Αθώων¨». «Το Λυκόφως του Αιγαίου». Διηγήματα: "Ο Μονόφθαλμος και άλλες πειρατικές ιστορίες".. Ποίηση: "Πρωτοβρόχια", "Διαστάσεις", "Πινόκιο", "Αναπάντεχο καλοκαίρι" , "Τσάι και μυθολογία", "Πανσέληνος στην οδό Φράγκων", "Τα παγώνια της Μονής Βλατάδων", "Ο ράφτης Ραντοσλάβ από το 1470", "Το θηλυκό πρόσωπο της ποίησης στη Θεσσαλονίκη" (ανθολογία, "Ρεσάλτο", «Σκοτεινός Χρόνος», ‘Αρχαία Δίψα», ιστορικά λευκώματα (συμμετοχή): "Θεσσαλονίκη και Εθνική Τράπεζα" και "Πειρατεία στη Μάνη και στη Μεσόγειο". Βιβλία για παιδιά: "Χίλιες και μία νύχτες των Βαλκανίων", "Ο Σαίξπηρ σε 7+2 παραμύθια", "Η δίκη των παραμυθιών", "Το ταξίδι του αυτοκράτορα με το χαμένο πρόσωπο", "Παραμύθια από τις όπερες", "Το ταξίδι των παραμυθιών", "Μια φορά κι έναν καιρό σ' ένα ξέφωτο του δάσους", "Ο μαγικός αυλός", το Μυστικό των βιβλίων και το Λουκουμάκι.
Συνεργάζεται με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά δημοσιεύοντας κριτικά σημειώματα, δοκίμια και λογοτεχνικά κείμενα. Συμμετείχε σε πολλές συλλογικές εκδόσεις και ανθολογίες. Το 1991 τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο της "Χίλιες και μία νύχτες των Βαλκανίων". Το 2009 απέσπασε το βραβείο του περιοδικού "Αυλαία" για το σύνολο του έργου της. Κείμενα και ποιήματά της μεταφράστηκαν στις βαλκανικές γλώσσες, στα γερμανικά, τα αγγλικά και τα πολωνικά. Ποιήματά της μελοποιήθηκαν από τον Μιχάλη Γρηγορίου και ερμηνεύτηκαν από τη Σαββίνα Γιαννάτου. Είναι μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, του Κύκλου ποιητών και του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας.
(Πηγή: "Εκδόσεις Ρώμη", 2024)