Μνήμης οδοιπορία
Το βιβλίο αυτό είναι μια περιδιάβαση στο χρόνο και στο χώρο της Ανατολικής Θράκης. Είναι μια συγκινητική αναζήτηση της πολύχρονη ς ελληνικής παρουσίας, του άδικου ξεριζωμού και των ελληνικών καταλοίπων που διατηρούνται ως σήμερα εκεί.
Με επιτόπια οδοιπορία, έρευνα και αναδίφηση αναμνήσεων και μαρτυριών, ο συγγραφέας κατέγραψε προσφιλείς τόπους, ρημαγμένες εκκλησίες και σχολεία και προπαντός ανθρώπους, που κρατήθηκαν στη μνήμη των Θρακιώτικων προσφύγων και των απογόνων τους. Η προσέγγιση είναι προσωπική. Αναφέρεται επιλεκτικά σε τόπους και ανθρώπους, σε ιστορικές καταστάσεις και παραδοσιακές συνήθειες που τον συγκίνησαν, που τυχόν ξεχάστηκαν ή δεν διατηρούν τη σπουδαία σημασία τους με το πέρασμα του χρόνου.
Μέσα στο πλήθος των μαρτυριών και των αναζητήσεων που καταγράφονται, στο βιβλίο δίνεται απάντηση στο γιατί η Ανατολική Θράκη, που έστειλε το 1920 βουλευτές στην Ελληνική Βουλή, έπεσε θύμα των "συμμάχων" της Ελλάδας και αποδόθηκε απροσχημάτιστα στην Τουρκία.
Παλιές και νέες φωτογραφίες και προπαντός οι φωτογραφίες κειμηλίων των προσφύγων, ξαναφέρνουν τραγικές μνήμες και προκαλούν ερωτήματα για το μεγάλο εκπατρισμό αναθερμαίνοντας τη συλλογική μνήμη για τις αλησμόνητες πατρίδες.

Βιτάλη, Λεία
Η Λεία Βιτάλη γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη. Έχει εκδώσει τέσσερα μυθιστορήματα ("Άννα Χ.", "Η κοιλιά της μεταφράστριας", "Η τρομοκρατία της μνήμης," "Το παραμύθι του μεγάλου φόβου"), δύο συλλογές διηγημάτων ("Η μυρωδιά του μαύρου", "Σκοτεινές μητέρες") και έχει γράψει οκτώ θεατρικά έργα ("Ευάννα", "Τζιν Φιζζ", "Ροστμπίφ", "Θηρία στην αποθήκη", "Το γεύμα", "Το μεγάλο παιχνίδι", "Αγάπα με!", "Μαμά μου"). Έργα της έχουν ανέβει στην Αθήνα, στην Κύπρο και στο Λονδίνο. Έχει γράψει επίσης σενάρια για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Σπούδασε Νομικά, Ψυχολογία και Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος και κειμενογράφος. Έχει τιμηθεί με το Πανευρωπαϊκό Βραβείο Rizzoli για τη δουλειά της ως κειμενογράφου, με το Μέγα Βραβείο Μυθιστορήματος Τρανούλη για το ιστορικό μυθιστόρημά της "Το παραμύθι του μεγάλου φόβου" και δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου για τα έργα της "Ροστμπίφ" και "Το γεύμα".