Τα λουστρίνια της παρέλασης
Κείμενα απρόβλεπτα, ανόσια, ανίερα, τρυφερά, θυμωμένα, συγκινητικά, σατιρικά, χλευαστικά, κείμενα ιλαροτραγικά. Σαν μικρές αυτόνομες ιστορίες για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Σαν επιθεωρησιακά «νούμερα» για την πολιτική, την οικονομία, το κράτος, το... σύστημα. Σαν αφηγήσεις για την οικογενειακή ζωή, τη ζωή στους δρόμους, στα σαλόνια και τα πεζοδρόμια, στα πανεπιστήμια και τα λιμάνια. Υπουργοί, αρχιερείς, απατεώνες και άγιοι, κοσμικές κυρίες και τσογλάνια, εφησυχασμένοι και επαναστάτες, μια Ελλάδα της τρέλας, του oχαδελφισμού, της απόγνωσης και της πλάκας, παρελαύνουν με λουστρίνια αλλά και τσόκαρα. Κείμενα που δημοσιεύτηκαν ως άρθρα, χρονογραφήματα και κριτικά σημειώματα σε εφημερίδες και περιοδικά χθες, αλλά είναι σαν να γράφτηκαν σήμερα. Κείμενα που θα μπορούσαν να είχαν γραφτεί διακόσια χρόνια πριν, αλλά κανένας να μην το καταλάβει. Γιατί, σ’ αυτήν εδώ τη χώρα, ο ύπνος παραμένει η μόνη σταθερή αξία!

Αρχιμανδρίτου, Μαρία
Η Μαρία Αρχιμανδρίτου γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε νομικά και είναι Διδάκτορας του Α.Π.Θ. Διετέλεσε Επισκέπτρια Επιστήμων στο Πανεπιστήμιο του Saarland, Γερμανία και Επισκέπτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Loyola στο Σικάγο. Υπήρξε επίσης ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στο Columbia University της Νέας Υόρκης. Σήμερα υπηρετεί ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Α.Π.Θ. Στην ποίηση εμφανίστηκε το 1976, ως μαθήτρια. Δημοσίευσε δεκατρείς (13) ποιητικές συλλογές, εννέα (19) βιβλία με επιστημονικές μελέτες και πέντε (5) βιβλία με μεταφράσεις.
Ποιήματά της έχουν ανθολογηθεί και έχουν μεταφρασθεί στην Αγγλική, Γερμανική, Ιταλική και τη γλώσσα της FYROM. Ποιητικές συλλογές της είναι: "Λέξεις" (1976), "Ένα γράμμα για σένα" (1979), "Χρονομηνύματα" (1984), "Μεταλλάξεις" (1986), "Της απουσίας" (1988), "Πορφυρό ασμάτιο" (1994), "Ο Γλυκασμός του μήλου" (1996), "Ευεξία χρωμάτων" (1998), "Η κατίσχυση των ρόδων "(2002), "Πόλεις του ανέμου" (2005), "Χώρα ιχθυόεσσα" (2011), "Ηλίου φάος" (2015).