Μονεμβασία
Η Μονεμβασία ιδρύθηκε τον ΣΤ΄ μ.Χ. αιώνα πάνω σε ένα βράχο στην ανατολική ακτή της Πελοποννήσου από τους κατοίκους της Σπάρτης και εξελίχθηκε σε ένα σημαντικό λιμάνι. Οι πολίτες διατήρησαν τους αρχαίους θεσμούς τους και συγχρόνως ανέπτυξαν σταδιακά δραστηριότητες που σχετίζονταν με τη θάλασσα, στρατιωτικές και εμπορικές. Περίοδοι ιδιαίτερης ευημερίας για την πόλη υπήρξαν ο ΙΑ΄ και ο ΙΒ΄ αιώνας, ενώ παρέμεινε πολύ σημαντικό εμπορικό κέντρο και κατά την τελευταία Βυζαντινή περίοδο.
Μετά την πτώση του Βυζαντίου η Μονεμβασία ετέθη πρώτα υπό την προστασία του Πάπα και μετά υπό Βενετική κυριαρχία. Η αλλαγή συνθηκών οδήγησε στην σταδιακή παρακμή της. Οι Βενετοί την παρέδωσαν στους Τούρκους το 1540 και επέστρεψαν το 1690 για εικοσιπέντε χρόνια. Μετά τη δεύτερη Οθωμανική κατοχή υπήρξε η πρώτη πόλη που ελευθερώθηκε το 1821 κατά τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.
Με τη χρήση πηγών από όλες τις περιόδους της ιστορίας της καθώς και πρωτότυπο υλικό από έρευνα επί τόπου για την αρχιτεκτονική και την πολεοδομική εξέλιξη, παρουσιάζεται η μακραίωνη πορεία μιας μοναδικής πόλης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η οποία είχε διατηρήσει θεσμούς αυτοδιοίκησης από τη Ρωμαϊκή περίοδο.

Buñuel, Luis, 1900-1983
Luis Bunuel (1900-1983): Ισπανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας. Στη διάρκεια των σπουδών του στο πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, γνώρισε το ζωγράφο Σαλβαδόρ Νταλί, τον ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και άλλους καλλιτέχνες, που έστρεψαν το ενδιαφέρον του από τις φυσικές επιστήμες στην ποίηση και τον κινηματογράφο. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, όπου και δούλεψε σαν βοηθός σκηνοθέτη. Το 1928, συνεργαζόμενος με τον Νταλί, σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία ("Ένας ανδαλουσιανός σκύλος"), ένα από τα αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, ξεκινώντας μια μεγάλη καριέρα. Κρατώντας πάντα την σουρεαλιστική αισθητική ως βασικό εκφραστικό μέσο του έργου του, έζησε και δημιούργησε σε πολλές χώρες (Ισπανία, Γαλλία, Μεξικό), κερδίζοντας παγκόσμια αναγνώριση και καταξίωση του έργου του. Επιλεγμένη φιλμογραφία: "Ένας ανδαλουσιανός σκύλος" (1928), "Ανέβασμα στον ουρανό" (1952), "Βιριδιάνα" (1961), "Η ωραία της ημέρας" (1967), "Η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας" (1972).