Τοπικοποίηση: Από το παγκόσμιο... στο τοπικό
Το βιβλίο του Γ. Κολέμπα σκιαγραφεί το πρόταγμα της τοπικοποίησης, σαν απάντηση στην "υπαρκτή" παγκοσμιοποίηση του καπιταλισμού και στην προοπτική να επικρατήσει στο μέλλον ένα σύστημα ακόμα πιο βίαιο, εκμεταλλευτικό και καταστροφικό για τον άνθρωπο και τη φύση. Η Τοπικοποίηση είναι η στροφή σε μια αποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη οικολογική κοινωνία, που θα έχει σαν κύτταρο την αυτοδύναμη κοινότητα και θα στηρίζεται στην άμεση δημοκρατία και στον συνομοσπονδιακό κοινοτισμό (ομοσπονδίες δήμων-συνομοσπονδίες περιφερειών-ομοσπονδίες εθνών ). Στα πλαίσιά της οι άνθρωποι και οι κοινοτικές τους συλλογικότητες θα μπορέσουν να επαναπροσδιορίσουν τις ανάγκες τους, να ελέγξουν τη ζωή, το χρόνο τους και την τοπική οικονομία. Να αναβαθμίσουν τη ποιότητας ζωής, πρόνοιας και περιβαλλοντικής προστασίας. Να αποκαταστήσουν το αίσθημα ασφαλείας για το μέλλον, στα πλαίσια ενός ισορροπημένου οικοσυστήματος.
Απορρίπτοντας τον ανταγωνισμό, σαν διαδικασία ανάπτυξης και δίνοντας έμφαση στη συνεργασία-αλληλεγγύη θα μπορέσουν να πετύχουν την ισοκατανομή εξουσίας σε όλα τα επίπεδα με απεξάρτηση από τις αγορές και το χρήμα. Θα εμπνευσθούν για να δημιουργήσουν ένα νέο πολιτισμικό ρεύμα και μια νέα αυτοκαθοριζόμενη κοινωνία, ξεκινώντας από την τοπική κοινωνία, σε σχέση απόρριψης, αναδιάρθρωσης και ρήξης με τα μεγασυστήματα της παγκοσμιοποίησης και του κεντρικού εθνικού κράτους.
Παπουτσής, Ιωάννης Λ.
Ο Ιωάννης Παπουτσής σπούδασε μαθηματικά στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε "Computer Science" στην Αμερική στο πανεπιστήμιο Illinois. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα "Πληροφοριακά Συστήματα Νοσοκομείων" στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εργαστεί σε μεγάλες εταιρίες και οργανισμούς σε διευθυντικές θέσεις πληροφορικής και έχει διατελέσει Σύμβουλος Πληροφορικής στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Σήμερα είναι καθηγητής Πληροφορικής στο ΤΕΙ Καλαμάτας.