Κοινωνικές διαστάσεις των πολιτικών στην ανώτατη εκπαίδευση
Το παρόν βιβλίο εξετάζει τις πολιτικές για την ανώτατη εκπαίδευση σε επίπεδο ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής πολιτικής και σε επίπεδο επιμέρους περιοχών της Ευρώπης, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Διερευνά τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος από την "ισότητα εκπαιδευτικών ευκαιριών" στην "αποδοτικότητα" και τη "διασφάλιση της ποιότητας" της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία συνοδεύεται από την εξατομίκευση της ευθύνης για εκπαίδευση, τον περιορισμό των δαπανών, τη λογοδοσία, τη λειτουργία του κράτους-αξιολογητή, τις προσπάθειες για τη διαμόρφωση του «επιχειρηματικού» πανεπιστημίου που εξαίρει τη διαχείριση. Οι τάσεις ιδιωτικοποίησης αποτελούν επακόλουθο του φθίνοντος ενδιαφέροντος για το ζήτημα της ισότητας, καθώς τα κράτη πρόνοιας υποχωρούν και γίνονται ολοένα και πιο απρόθυμα να χρηματοδοτήσουν δημόσια ιδρύματα όπως είναι αυτά της ανώτατης εκπαίδευσης.
Το βιβλίο φιλοδοξεί να συμβάλλει στην κατανόηση της εξέλιξης των πολιτικών για την ανώτατη εκπαίδευση στην Ευρώπη και να θέσει το πλαίσιο προβληματισμού για περαιτέρω έρευνα γύρω από την κατεύθυνση των πολιτικών στο συγκεκριμένο πεδίο. Απευθύνεται σε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και γενικότερα σε όσους ασχολούνται με την εκπαίδευση.
Τίτλος βιβλίου: | Κοινωνικές διαστάσεις των πολιτικών στην ανώτατη εκπαίδευση |
---|
Υπότιτλος βιβλίου: | Συγκριτική και διεθνής προσέγγιση |
---|
Εκδότης: | Διόνικος |
---|
Συντελεστές βιβλίου: | Συλλογικό έργο (Συγγραφέας) Πρόκου Ελένη (Συγγραφέας) Πασιάς, Γεώργιος Κ. (Συγγραφέας) Henkel, Mary (Συγγραφέας) Lorenz, Chris (Συγγραφέας) Winther - Jensen, Thyge (Συγγραφέας) Πρόκου Ελένη (Επιμελητής)
|
ISBN: | 9789606619632 | Εξώφυλλο βιβλίου: | Μαλακό |
---|
Στοιχεία έκδοσης: | 2011 | Διαστάσεις: | 24x17 |
---|
Κατηγορίες: | Εκπαίδευση > Γενικά |
Σκούρα, Λαμπρινή
Η Λαμπρινή Σκούρα είναι επίκουρη καθηγήτρια του Τομέα Επιστημών της Αγωγής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι έρευνες και οι μελέτες της ανήκουν στο χώρο της Ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης και ειδικότερα της Εκπαίδευσης των Εκπαιδευτικών. Κατά την τελευταία πενταετία ασχολείται επίσης και με την Ιστορία της Γυναικείας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.