Στοιχεία δημοσιονομικού δικαίου
Οι λόγοι που επέβαλαν την παρούσα, τέταρτη, έκδοση της μελέτης, ανάγονται στην ανάγκη της περιγραφής και ανάλυσης των γεγονότων και των νομικών κανόνων που αποτέλεσαν σταθμό στη σύγχρονη δημοσιονομική ιστορία της Ελλάδας μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.
Πράγματι, όπως είναι γνωστό, η χώρα μας, ενόσω τελούσε ακόμη υπό το καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης που προβλέπει το δίκαιο της ΕΕ, εξαιτίας της περαιτέρω επιδείνωσης της πιστοληπτικής της ικανότητας, εδέχθη την ανελέητη επίθεση από τους κερδοσκόπους, στην προσπάθειά της να αντλήσει τα αναγκαία έσοδα μέσω δανείων από τις διεθνείς χρηματαγορές. Με στόχο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας άτακτης χρεωκοπίας της χώρας, που κατά τις απόψεις των ειδικών θα επηρέαζε καθοριστικά την σταθερότητα του κοινού νομίσματος, αποφασίσθηκαν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης που προήλθε από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, από το ένα μέρος και από τους εκπροσώπους των κρατών της Ευρωζώνης με τη συμμετοχή της ΕΚΤ και του ΔΝΤ (γνωστή ως "Τρόϊκα" ) από το άλλο, δύο μηχανισμοί δημοσιονομικής στήριξης της Ελλάδας, ο πρώτος τον Μάρτιο του 2010 και ο δεύτερος τον Φεβρουάριο του 2012. Οι όροι των εν λόγω μηχανισμών περιελήφθηκαν στα αντίστοιχα γνωστά Μνημόνια Ι και ΙΙ και επέβαλαν στην Ελλάδα αυστηρά μέτρα λιτότητας, ώστε αυτή να είναι σε θέση να δανείζεται το 2020 απευθείας από τις αγορές.
Χαρακτηριστικό της δυσπιστίας που είχε δημιουργηθεί έναντι της Ελλάδας όσον αφορά την ικανοποίηση των δανειακών της υποχρεώσεων, είναι το γεγονός ότι οι μηχανισμοί στήριξης προέβλεψαν τη σταδιακή, ανά τρίμηνο, εκταμίευση των διατεθέντων κατ' αρχήν ποσών των δανείων και μόνο μετά από έλεγχο που θα διενεργούν οι εκπρόσωποι της Τρόικας, όσον αφορά την πρόοδο των υποχρεώσεων που περιλαμβάνονται στα Μνημόνια.
Για την υλοποίηση των στόχων της δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας χρειάσθηκε, εκτός από τους εφαρμοστικούς αυτών νόμους , να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στις διατάξεις των δημοσιονομικών νόμων της χώρας. Μεταξύ των παρεμβάσεων αυτών δεσπόζουσα θέση κατέχει ο Νόμος 3871/2010 "δημοσιονομική διαχείριση και ευθύνη", με τον οποίο συμπληρώθηκαν και εκσυγχρονίσθηκαν οι ρυθμίσεις του Νόμου 2362/1995 περί Δημοσίου Λογιστικού.
Τέλος, στην παρούσα έκδοση κρίθηκε αναγκαίο να περιληφθούν οι σημαντικές αλλαγές που έχουν επέλθει κατά την περίοδο αυτή σε δημοσιονομικές διατάξεις του δικαίου της ΕΕ, όπως έχουν αποτυπωθεί στον Δημοσιονομικό Κανονισμό 1605/2002 και στην Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τίτλος βιβλίου: | Στοιχεία δημοσιονομικού δικαίου |
---|
Εκδότης: | Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε. |
---|
Συντελεστές βιβλίου: | Μπάρμπας, Νικόλαος Ι. (Συγγραφέας)
|
ISBN: | 9789604458462 | Εξώφυλλο βιβλίου: | Μαλακό |
---|
Στοιχεία έκδοσης: | Αύγουστος 2012 | Διαστάσεις: | 24x17 |
---|
Κατηγορίες: | Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Δίκαιο |
Μυλωνόπουλος Δημήτριος Ν.
Ο Δημήτρης Ν. Μυλωνόπουλος γεννήθηκε στην Αμαλιάδα. Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με γνωστικό αντικείμενο «Νομική Επιστήμη και Εργασιακές Σχέσεις». Φοίτησε στα Πανεπιστήμια Δημοκρίτειο Θράκης, Πάντειο Αθηνών, Χαροκόπειο Αθηνών, Οικονομικό Αθηνών, Εθνικό και Καποδιστριακό Αθηνών, αποκτώντας πτυχίο Νομικής, πτυχίο Δημόσιας Διοίκησης, πτυχίο Επικοινωνίας-Μέσων και Πολιτισμού, πτυχίο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Διοικητικό Δίκαιο, μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Γεωγραφία και Διαχείριση του Χώρου, μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στις Ευρωπαϊκές Σπουδές, μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Προαγωγή Ψυχικής Υγείας-Πρόληψη Ψυχικών Διαταραχών και διδακτορικό τίτλο στο Δημόσιο Δίκαιο. Επίσης έχει μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη ναυτιλιακή επιστήμη από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (Τμήμα Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος) και μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη διδακτική και αξιολόγηση από την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Στην τελευταία εικοσαετία έχει διδάξει, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, νομικά μαθήματα στην τριτοβάθμια ανώτατη εκπαίδευση – Πανεπιστημιακή (Πανεπιστήμια Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Πελοποννήσου, Ιωαννίνων, Πάτρας, Δυτικής Ελλάδας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο), Τεχνολογική (Α.Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, Πάτρας και Πειραιά), Στρατιωτική (Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και Σχολή Ικάρων) και Αστυνομική (Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας). Επίσης έχει διδάξει στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης / Τμήμα Τουριστικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΙΝ.ΕΠ.) και στη Σχολή Ξεναγών Αθηνών. Υπηρέτησε ως αξιωματικός Λιμενικού Σώματος, για δεκαοκτώ και πλέον έτη, σε επιτελικές θέσεις του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και σε Λιμενικές Αρχές της χώρας ασχολούμενος με θέματα εμπορικής ναυτιλίας και τουριστικής ναυτιλίας. Μεταξύ των άλλων, διετέλεσε Λιμενάρχης Σούδας (λιμένας με γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία), Διοικητής Ειδικών Δυνάμεων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά (διαχείριση ειδικών καταστάσεων π.χ. τρομοκρατική ενέργεια στο τουριστικό πλοίο “City of Poros”, διάσωση επιβατών του κρουαζιερόπλοιου “Jupiter”), εκπρόσωπος του Λ.Σ. στο Συντονιστικό Όργανο Δίωξης Ναρκωτικών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, το οποίο λειτουργούσε παράλληλα ως εθνικό κέντρο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Europol), επιτηρητής της τάξης των δοκίμων σημαιοφόρων Λ.Σ. στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Μετεκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας λιμένων και ειδικότερα των τουριστικών λιμένων. Είναι κριτής σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι συγγραφέας βιβλίων και επιστημονικών άρθρων με νομικό, ναυτιλιακό και τουριστικό περιεχόμενο. Εισηγήσεις του έχουν παρουσιασθεί σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια τουρισμού στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη νότιο Αμερική και στην Ασία.