Καζαντζάκης και Ρωσία
Η πρώτη πλήρης και συστηματική μελέτη για τη σχέση του Καζαντζάκη με τη Ρωσία και το ρωσικό πολιτισμό. Εξετάζει τον τρόπο πρόσληψης της Οχτωβριανής Επανάστασης, της ρωσικής ιδέας και του ρωσικού πολιτισμού από τον έλληνα συγγραφέα, μιλώντας για "σύνθεση" την ελληνική ματιά θέασης του κόσμου. Αναφέρεται στις μελέτες του, στην επικοινωνία του και στις σχέσεις του με σύγχρονούς του ρώσους συγγραφείς, φωτίζοντας πολλές κρυφές πτυχές των σχέσεων, προσκομίζοντας νέο υλικό. Ερευνά την παρουσία του έλληνα συγγραφέα στην ΕΣΣΔ, περιγράφει το πλαίσιο επικοινωνίας του με την επίσημη πολιτική και τους εκπροσώπους της, καταθέτοντας αρχειακό υλικό. Διατρέχει την ελληνική λογοτεχνία και ιδεολογία της δεκαετίας του 1920. Παράλληλα διερευνά τη ρωσική λογοτεχνία της εποχής τού Μεσοπολέμου, μιλώντας για τη δημιουργική σχέση του Καζαντζάκη με ρώσους ποιητές όπως τον Μπλοκ, τον Μπριούσοφ, τον Κλιούεφ, συγγραφείς, όπως τον Πιλνιάκ και τον Βάγκινοφ, φιλοσόφους, όπως τον Μπερντιάεφ και τον Σιμιόν Φράνκ, αλλά και την "πρόσληψή" του από τον Μπρόντσκι.
Η εργασία αναφέρεται στην οικοφοβία, μια έννοια που εισάγεται για να δηλώσει την προβληματική σχέση του ατόμου με την ισχύουσα εικόνα της πατρίδας και την προσπάθεια ανασύνταξής της. Επίσης μελετά τη θεωρία του Μ. Μπαχτίν για τη διαλογικότητα και το καρναβάλι, υποστηρίζοντας πως ο Καζαντζάκης δημιουργεί το έργο του με αυτές τις ιδέες, που έγιναν γνωστές από το ρώσο στοχαστή, προσφέροντας έτσι μια διαφορετική οπτική γωνία εξέτασης του συγγραφέα Καζαντζάκη.
Παππάς, Τάκης Σ.
Ο Τάκης Σ. Παππάς (Ph.D., Yale) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελευσίνα. Αποφοίτησε από τη Νομική του ΑΠΘ και υπηρέτησε μέρος της στρατιωτικής του θητείας στον λεγόμενο Πόλεμο του Κόλπου. Μετά τις σπουδές του στην Αμερική (PhD, Yale) ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία στην Ελλάδα. Το 2010 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Γαλλία και, εντέλει, παραιτήθηκε από τη θέση του στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Σήμερα εργάζεται ως συγγραφέας και επισκέπτης καθηγητής στο Κεντρικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης. Επίσης έχει τον τίτλο του συνεργάτη καθηγητή (docent) στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία.
Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Αθηνών, Στρασβούργου, Όσλο, Φράιμπουργκ και Λουξεμβούργου. Κατείχε ερευνητικές θέσεις στο πανεπιστήμιο Princeton και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, όπου την περίοδο 2011-2013 ήταν υπότροφος Marie Curie. Εκτός από δεκάδες άρθρα σε κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά, έχει συγγράψει τα βιβλία "Making Party Democracy in Greece" (Palgrave Macmillan 1999), "Το χαρισματικό κόμμα: ΠΑΣΟΚ, Παπανδρέου, εξουσία" (Πατάκης 2009), "Populism and Crisis Politics in Greece" (Palgrave 2014), "Λαϊκισμός και κρίση στην Ελλάδα" (Ίκαρος 2015), ενώ επίσης έχει συνεπιμεληθεί με τον H. Kriesi το "European Populism in the Shadow of the Great Recession" (ECPR Press 2015). Σύντομα θα είναι έτοιμο το επόμενο βιβλίο του, με τίτλο "Democratic Illiberalism: How Populism Grows to Menace Democracy".