Μετέωρο πάθος
Πρόκειται για την αυτοβιογραφία της γαλλίδας συγγραφέας και κινηματογραφίστριας Μαργκερίτ Ντυράς (1914-1996) σε μορφή συνέντευξης στην ιταλίδα δημοσιογράφο Λεοπολντίνα Παλλότα ντέλλα Τόρρε. Θα της μιλήσει για τη ζωή της, το έργο της, την εποχή της αφάνειας αλλά και για την ξαφνική της επιτυχία και την παγκόσμια αναγνώρισή της (μετά την κυκλοφορία του Εραστή), την πολιτική, το πάθος.
"Για πολλά χρόνια, είχα κοινωνική ζωή, και η ευκολία με την οποία συναντούσα ανθρώπους ή τους μιλούσα καθρεφτιζόταν στα βιβλία μου. Ώσπου γνώρισα έναν άντρα, και σιγά σιγά, όλη εκείνη η κοσμικότητα εξαφανίστηκε. Ήταν ένας παθιασμένος έρωτας, σαρκικός, δυνατότερος από μένα, για πρώτη φορά. Έφτασα μάλιστα στο σημείο να θέλω να σκοτωθώ, και αυτό άλλαξε ακόμα και τον τρόπο μου να γράφω λογοτεχνία: ήταν σαν να είχα ανακαλύψει τα κενά, τις τρύπες που είχα μέσα μου και να βρήκα το θάρρος να μιλήσω γι' αυτά.
Η γυναίκα τού "Moderato cantabile" και η γυναίκα τού "Χιροσίμα αγάπη μου", ήμουν εγώ: εξουθενωμένη από το πάθος, μην μπορώντας να το εκφράσω με το λόγο, αποφάσισα να γράψω, σχεδόν με ψυχρότητα."
Ένα ομιλόν βιβλίο με προβληματισμούς επίκαιρους από μια συγγραφέα που "Ο εραστής της" είναι ακόμα πρώτος σε κυκλοφορία στα βιβλιοπωλεία της Κίνας (Le Monde 15-3-2013).
Η ελληνική έκδοση κυκλοφορεί ταυτόχρονα με τη γαλλική.

Παπαδοπούλου Ελισάβετ
Η Ελισάβετ Παπαδοπούλου γεννήθηκε στο Διδυμότειχο. Σπούδασε νομικά στην Κομοτηνή και εργάστηκε αρχικά ως δικηγόρος και αργότερα ως δικαστής, ενώ σήμερα εργάζεται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Αρθρογραφεί στην Athens Voice και στο Marie Claire. Έχουν εκδοθεί τα μυθιστορήματά της: Hotel Βικτώρια (1995), Άνεμος Ανατολικός (1997), Ψέματα, ζαχαρωτά και πρωτοσέλιδα (2000), Κληρονόμησα όλες τις φίλες της μαμάς μου (2004), Αγαπώντας τις ερωμένες του (2009) και Μέρες και νύχτες που δεν ήταν δικές μας (2014). Διηγήματά της συμπεριλαμβάνονται σε συλλογικές εκδόσεις.
(Πηγή: "Εκδόσεις Καστανιώτη", 2023)