Ανάπτυξη και ευημερία στον 21ο αιώνα
Η παγκόσµια πολιτική και οικονοµική ζωή διέπεται από το παράδειγµα της µεγέθυνσης της οικονοµίας. Η περαιτέρω µεγέθυνση, ωστόσο, είναι στις µέρες µας τόσο ανέφικτη όσο και ανεπιθύµητη. Η λογική της µεγέθυνσης προσκρούει, πρώτα απ' όλα, σε αµείλικτα οικολογικά όρια που αναχαιτίζουν τις επεκτατικές τάσεις της οικονοµικής σφαίρας και ανακόπτουν µέρος της οικονοµικής δραστηριότητας. Δεύτερον, στο βαθµό που λαµβάνει χώρα η οικονοµική µεγέθυνση, δηµιουργεί υψηλά οικολογικά κόστη και ολοένα και χαµηλότερες οικονοµικές απολαβές. Τρίτον, το παράδειγµα της µεγέθυνσης διαιωνίζει τη µονοπώληση της ηθικής και φιλοσοφικής σφαίρας από την οικονοµική λογική και, τέταρτον, διατηρεί τεράστιες ανισότητες και λειτουργεί εις βάρος κοινωνικών αγαθών και της κοινωνικής συνοχής.
Υπό το βάρος των οικολογικών, οικονοµικών, πολιτικών και κοινωνικών αυτών αρνητικών συνεπειών, είναι απαραίτητη µία εναλλαγή παραδείγµατος µε στόχο τη διατήρηση του κεκτηµένου βιοτικού επιπέδου και τη βελτίωση της ανθρώπινης διαβίωσης εντός των δεδοµένων βιοφυσικών ορίων, και µε έµφαση στην αρτιότερη πολιτειακή οργάνωση και στην κοινωνική δικαιοσύνη. Σε αυτό το πλαίσιο, η αποδόµηση του κυρίαρχου παραδείγµατος είναι το πρώτο απαραίτητο βήµα προς την περιχαράκωση ενός νέου εναλλακτικού παραδείγµατος, αυτού των οικολογικών οικονοµικών, που προτείνει ένα ολιστικό πλαίσιο δράσης εναρµονίζοντας την οργάνωση του κοινωνικού κόσµου µε τους αναπόδραστους νόµους της φύσης. Μία τέτοια προσέγγιση οδηγεί σε ριζοσπαστικές προτάσεις πολιτικής στον ενεργειακό, οικονοµικό και πολιτικό τοµέα τόσο σε παγκόσµιο επίπεδο, όσο και σε τοπικό και κρατικό.
Παράλληλος στόχος του βιβλίου, έτσι, είναι να προδιαγράψει ένα νέο σχέδιο δράσης που θα καταστήσει την Ελλάδα βιώσιµη οικολογικά, χρηµατοπιστωτικά, ενεργειακά και οικονοµικά. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει την απαγκίστρωση από πρότερα ιδεολογικά θέσφατα και αγκυλώσεις και µία νέα θεώρηση της κοινωνικής ζωής και των στόχων που αυτή πρέπει να υπηρετεί.

Γουλιέλμος, Αλέξανδρος Μ.
Ο Αλέξανδρος Γουλιέλμος έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα (Ph.D.) από το Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Brunel. Εργάστηκε για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, την τράπεζα American Express (ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις) και τα Ηνωμένα Ναυπηγεία Περάματος και Ιτέας. Επίσης για τα ναυπηγεία Αλιβερίου Α.Ε. και τον Όμιλο Εταιρειών Thenamaris Ships Management Inc. από το 1977, περιλαμβανομένης και της διοίκησης εταιρείας Ναυτιλιακών Ασφαλίσεων. Δίδαξε στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς σας Ειδικός Επιστήμονας για δύο με τρία χρόνια. Το 1992 επανήλθε στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς σαν αναπληρωτής καθηγητής και το 1998 εξελέγη καθηγητής για το γνωστικό αντικείμενο των θαλάσσιων και παράκτιων βιομηχανιών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στη διοίκηση και οργάνωση των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, στη ναυτιλιακή πολιτική, στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση, στην ακτοπλοΐα και στην οικονομική των ναυπηγείων. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διάφορα περιοδικά και από το 1991 έχει εκδώσει 7 συνολικά βιβλία και τέσσερεις μονογραφίες. Βιβλία: 1. Management ναυτιλιακών επιχειρήσεων 1993, 2. Διοίκηση και οργάνωση ναυτιλιακών επιχειρήσεων 1994, 3. Διοίκηση παράκτιων και θαλάσσιων βιομηχανιών 1997, 4. Management ναυτιλιακών επιχειρήσεων 1996 2η εκδ. κ.ά.