Διαδρομές στην πόλη μου...
Η πόλη είναι η προσπάθεια του ανθρώπου να ανασκευάσει τον κόσμο στον οποίο ζει ώστε να συμφωνεί με τις επιθυμίες του.
"... Οι διαδρομές μου με βύθισαν στο χρόνο και ανέσυρα μνήμες, γέμισα νοσταλγία και δυνάμωσα τη ματιά μου στο σήμερα. Προσπάθησα να προβάλω το παρελθόν στο παρόν και να συγκρίνω, να σχολιάσω και να προτείνω. Βέβαια, δεν μπόρεσα να αποφύγω και τις συζητήσεις με τους ανθρώπους της, για να αποκρυπτογραφήσω τις αξίες που χαρακτηρίζουν την εποχή μας. Άλλωστε, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται μια κοινωνία είναι κατ' αρχήν θέμα αξιακό".
Στο "Διαδρομές στην πόλη μου..." ο συγγραφέας αποτυπώνει τη δική του ματιά, τη δική του αισθητική, τα δικά του βιώματα από τον τόπο του και προτείνει: οι άρχοντες της πόλης του (και κάθε πόλης) να δουν και με τα μάτια των άλλων προκειμένου να ανασυνθέσουν την εικόνα της.
Η κρίση είναι σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, κρίση πόλης... "Το παρελθόν δεν μπορούμε να το αλλάξουμε, μπορούμε όμως να διδαχτούμε απ' αυτό και να δρομολογήσουμε την άνοιξη της δικής μας πόλης", της κάθε πόλης.

Θεοδωράκη Μάρω
Η Μάρω Θεοδωράκη, κόρη του ποιητή και δημοσιογράφου Γιάννη Θεοδωράκη και της δημοσιογράφου Νίτσας Λουλέ και ανηψιά του Μίκη Θεοδωράκη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα μέσα στην ποίηση και στη μουσική. Σπούδασε Πιάνο στο Εθνικό Ωδείο, αποκτώντας Πτυχίο με Άριστα παμψηφεί και Βραβείο, Τραγούδι και Φωνητική στο Πρότυπο Πειραματικό Ωδείο – Παναρμόνιο Ωδείο.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Μουσικοκινητικής αγωγής συστήματος Ορφ, σεμινάρια Φωνητικής δραματουργίας και υποκριτικού τραγουδιού.
Από το 1998, διδάσκει υποκριτικό τραγούδι (acting and singing) στις δραματικές σχολές ενώ έχει διδάξει και στο Αμερικάνικο Κολλέγιο (Derree). Έχει συνθέσει μουσική για το θέατρο και έχει επιμεληθεί μουσικές παραστάσεις συνεργαζόμενη με σκηνοθέτες όπως οι Π. Ζούλιας, Γ.Αρμένης, Θ. Μουμουλίδης, Ν. Χαραλάμπους, Ν. Μπουσδούκος, Α, Γύρα, Ν. Καραγεώργος, Κ. Φανουράκη, Στ. Γούτης κ.ά.
Στον κινηματογράφο συνεργάζεται πρώτη φορά το 2008 με τον κινηματογραφιστή R. Crombie κερδίζοντας το Α’ βραβείο πρωτότυπης μουσικής για την ταινία Sappho (3ο Φεστιβάλ Κύπρου), ακολουθεί η ταινία The Good soldier Sveik (Animation film-2009) ενώ μέσα 2017 συνεργάζεται με τη σκηνοθέτιδα Κλειώ Φανουράκη στην ταινία «ΞΑ ΜΟΥ» με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Χωραφά, όπου και γράφει την πρωτότυπη μουσική της ταινίας.
Έχει κάνει συνεργασίες στην κρατική τηλεόραση με κορυφαία τη μουσική της σύνθεση στο Ντοκυμαντέρ «Το σκοτεινό τρυγόνι» σε σκηνοθεσία Μ. Δεληοτζάκη στην ΕΤ1. Τα Εκπαιδευτικά της Προγράμματα έχουν απήχηση σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό με κορυφαία, τα «Αριστοφανικά Χορικά», τις «Μουσικές Πράξεις και Δράσεις μέσα από τα μάτια των παιδιών» και το «Φωνή και επικοινωνία». Η Μάρω Θεοδωράκη είναι γνωστή για τη συγγραφική της δράση έχοντας στο ενεργητικό της πάνω από 58 παιδικά βιβλία, αποσπάσματα των οποίων υπάρχουν σε σχολικά βιβλία.
(Πηγή: "Έναστρον Εκδόσεις", 2023)