Ένα ολόγραμμα για τον βασιλιά
Σε μια πόλη της Σαουδικής Αραβίας, μακριά από την ύφεση που μαστίζει τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο Δυτικό κόσμο, ο Άλαν Κλέι παίζει το τελευταίο χαρτί της επαγγελματικής του καριέρας. Εκπροσωπώντας τη Reliant, τον μεγαλύτερο πάροχο τεχνολογιών πληροφορικής στον κόσμο, πασχίζει να υπογράψει συμβόλαιο με τον βασιλιά Αμπντουλάχ για τη συμμετοχή τους στο πιο μεγαλεπήβολο εγχείρημα του μονάρχη: την οικοδόμηση εκ του μηδενός μιας οικονομικής ζώνης στη μέση της ερήμου.
Ωστόσο σύντομα αντιλαμβάνεται ότι οι ρυθμοί στη Σαουδική Αραβία είναι πολύ διαφορετικοί σε σχέση με την Αμερική. Για ένα μεγάλο διάστημα περιμένει την υλικοτεχνική βοήθεια που απαιτείται για την ολογραφική τους παρουσίαση και προσδοκά να συναντήσει τους κατάλληλους ανθρώπους. Περνά το χρόνο του πίνοντας μόνος στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, εξερευνώντας την αραιοκατοικημένη πόλη, φλερτάροντας και συμμετέχοντας σε συζητήσεις για τους ξέφρενους ρυθμούς ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας - το νέο πρότυπο για κάθε ανερχόμενο επιχειρηματία. Η αναμονή και η απραξία τον κάνουν να ασφυκτιά, ενώ σκέφτεται διαρκώς την κόρη του στην Αμερική.
Το μυθιστόρημα αυτό του Ντέιβ Έγκερς (συγγραφέα μεταξύ άλλων του παγκόσμιου μπεστ σέλερ "Ο Κύκλος") είναι μια ευφυής και επίκαιρη σάτιρα για τον κόσμο των startup companies, που σε κάποια σημεία θυμίζει τον "Θάνατο του εμποράκου" και σε άλλα παραπέμπει στο "Περιμένοντας τον Γκοντό".
Συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα για το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας ΗΠΑ το 2012, ενώ μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς.

Παιονίδης Φιλήμων
Ο Φιλήμων Παιονίδης είναι καθηγητής ηθικής και πολιτικής φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, στο οποίο υπηρετεί από το 1998. Σπούδασε στο ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ενώ είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε επισκέπτης μελετητής σε πανεπιστήμια του Καναδά, της Μεγάλης Βρετανίας, της Αυστραλίας και του Βελγίου, και έχει διδάξει στον Τομέα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Αμβούργου. Διετέλεσε διευθυντής Τομέα, διευθυντής ΠΜΣ, πρόεδρος Τμήματος και αναπληρωτής κοσμήτορας. Από το 2018 αποτελεί μέλος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του ΑΠΘ. Οι δημοσιεύσεις του, οι οποίες περιλαμβάνουν πάνω από εκατό μονογραφίες, επιμέλειες τόμων, άρθρα και μεταφράσεις, αφορούν ζητήματα κανονιστικής και εφαρμοσμένης ηθικής, πολιτικής φιλοσοφίας, άτυπης λογικής, ελευθερίας της έκφρασης και, πιο πρόσφατα, δημοκρατικής θεωρίας και ιστορίας.
Στα πρόσφατα έργα του συγκαταλέγονται τα: Προλεγόμενα στην πολιτική φιλοσοφία (2020). Πόσο δημοκρατικός ήταν ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας; (2022) και (με τον Πέτρο Στάγκο) Η Συνέλευση Ευρωπαίων Πολιτών: Μια πρόταση (2022).