Για τον Νίκο Εγγονόπουλο και τον υπερρεαλισμό
Tέσσερεις διεισδυτικές μελέτες του φιλόλογου και συγγραφέα Aνδρέα Mπελεζίνη σχετικές με τον «διάλογο» του Nίκου Eγγονόπουλου με τους ομοτέχνους και αντιτέχνους του, εντός και εκτός των ορίων του υπερρεαλισμού, πάντοτε όμως στο πλαίσιο της υπηρέτησης της ποιητικής γραφής.
O Aνδρέας Mπελεζίνης «σκάβει» τον ποιητικό και εικαστικό λόγο του ποιητή, ανιχνεύοντας άλλοτε εμφανείς και άλλοτε υπόγειες διασυνδέσεις με μορφές και θέματα του νέου ελληνισμού.
Iδιαιτέρως στο εκτενές κείμενο «H νεώτερη και σύγχρονη ποίηση στην παιδεία» -μελέτημα που δημοσιεύεται για πρώτη φορά πλήρες και που ο Aνδρέας Eμπειρίκος εκθείασε όταν το πρωτοανέγνωσε λίγες μόλις ημέρες πριν τον θάνατό του- ο συγγραφέας καταθέτει μια άκρως επίκαιρη πρόταση για τον τρόπο διδασκαλίας της ποιήσεως στη σχολική εκπαίδευση, πρόταση που αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες του υπερρεαλισμού ως κατάλληλο υλικό για την παιδική και εφηβική αντίληψη, απενοχοποιώντας με ρηξικέλευθο τρόπο τους όποιους δισταγμούς και αγκυλώσεις του παρελθόντος επί του θέματος.
Μηλίτσης, Πάρις
Ο Πάρις Μηλιτσης γεννήθηκε το 1963 στην Καρδίτσα, μεγάλωσε στο Βόλο και μένει στην Καβάλα. Σπούδασε Οικονομικά στη Θεσσαλονίκη, Παιδαγωγικά στη Λάρισα και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολική Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Αθηνών.
Δούλεψε ως δάσκαλος σε χωριά του Πηλίου, στο Βόλο, την Ελευσίνα, τη Whyalla και το Brisbane της Αυστραλίας και ως καθηγητής οικονομολόγος στην Ελευσίνα και την Καβάλα.
Έγραψε βιβλία οικονομικών για μαθητές λυκείου. Το βιβλίο "Γκλιν, ο εξωγήινος" είναι το πρώτο του μυθιστόρημα για παιδιά και νέους.