Το κυνήγι του βασιλιά Ματθία
Μοιράζοντας την αφήγηση ανάμεσα στη σύγχρονη εποχή και στον 16ο αιώνα, στο νέο του βιβλίο ο Νίκος Ξένιος στήνει ένα παραμύθι της Ουγγαρίας που διατρέχει την ιστορία της Ευρώπης. Πρωταγωνιστές, μια ομάδα μεταναστών που ξεκινούν από το Κουρδιστάν και, περνώντας από την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Σερβία, φτάνουν στη Βουδαπέστη. Στην αφήγηση αυτού του οδοιπορικού, ο συγγραφέας προσθέτει μια δεύτερη, την αφήγηση του Μπίρκα, του γηραιότερου και σοφότερου της ομάδας, με κεντρικό πρόσωπο την πριγκίπισσα Μερσούδα που αναγκάζεται να παντρευτεί τον βασιλιά Ματθία. Κατατρεγμένοι οι μετανάστες, κυνηγημένη και η πριγκίπισσα από τον αυταρχισμό ενός αδυσώπητου εξουσιαστή. Οι δύο ιστορίες σταδιακά αλληλοσυμπληρώνονται. Πίσω από τα πρόσωπα, τα παραμυθένια ή εκείνα που μας περιβάλλουν καθημερινά, μπορεί να κρύβεται μια ιστορία ίδια με τη δική μας. Η νουβέλα του Νίκου Ξένιου αποτελεί μια αλληγορία για την ικανότητα προσαρμογής, για την αναγκαστική αλλαγή πλεύσης στην οποία εξωθεί ανέκαθεν τον άνθρωπο η ενστικτώδης λαχτάρα για τη ζωή και την ελευθερία.
Καλεντερίδης Σάββας
Ο Σάββας Καλεντερίδης γεννήθηκε στη Βέργη Σερρών το 1960. Το 1977 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία απεφοίτησε το 1981, ως ανθυπίλαρχος. Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες και φοίτησε σε όλα τα σχολεία των τεθωρακισμένων και των καταδρομών. Επίσης, υπηρέτησε επί σειρά ετών σε κρίσιμες θέσεις και στο εξωτερικό. Τον Μάρτιο του 2000, ενώ φοιτούσε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, παραιτήθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Η παραίτησή του οφείλεται στη διαφωνία του με το χειρισμό από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης της "Υπόθεσης Οτζαλάν", τον Ιανουάριο του 1999, στο Ναϊρόμπι της Κένυας.
Ο Σάββας Καλεντερίδης, που συνόδευε τον Κούρδο ηγέτη κατά τη διάρκεια της περιπετειώδους μετακίνησής του στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Κένυα, συνέγραψε το βιβλίο "Παράδοση Οτζαλάν: Η Ώρα της Αλήθειας" καταθέτοντας την ιστορική του μαρτυρία. Το βιβλίο έφθασε στην κορυφή των πωλήσεων, ξεπερνώντας τις 15 χιλιάδες αντίτυπα.
Από το φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε και διευθύνει τον εκδοτικό οίκο "Ινφογνώμων" και από το 2008 το ιστολόγιο "Ινφογνώμων Πολιτικά".
Από το 2011 είναι τακτικός αρθρογράφος στην εφημερίδα Δημοκρατία και Κυριακάτικη Δημοκρατία, ενώ αναλύσεις και άρθρα του, με κύριο θέμα την Τουρκία και άλλα περιφερειακά ζητήματα, έχουν δημοσιευθεί σε διάφορες εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες.
Συγγραφικό έργο:
Με το ψευδώνυμο Κώστας Νικοπολίδης μετέφρασε από τα τουρκικά και επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου "Κράτος συμμορία", ενώ μετέφρασε από τα τουρκικά και την "Έκθεση Σουσουρλούκ". Έχει γράψει τους ιστορικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς "Ανατολικός Πόντος", "Δυτικός Πόντος - Βιθυνία - Παφλαγονία" και "Κοζάνη - Στην αγκαλιά των βουνών", και τα βιβλία "Παράδοση Οτζαλάν: Η Ώρα της Αλήθειας" (2007) και "Κρίση και Πατριωτισμός" (2016).
Σε συνεργασία με το ίδρυμα "Φίλοι Λαογραφικού Μουσείου Μέλπως Μερλιέ" συμμετείχε και προλόγισε την έκδοση του διπλού CD "Τραγούδια του Πόντου, Ηχογραφήσεις του 1930" και του CD "Τραγούδια από τις παράλιες πόλεις του Πόντου και της Μικράς Ασίας".
Μετέφρασε και επιμελήθηκε της έκδοσης του βιβλίου "Η ανατομία του πολέμου στο Κουρδιστάν", του Μουράτ Καραγιλάν, ενός εκ των ηγετών του Κουρδικού Εθνικοαπελευθερωτικού Κινήματος και υπαρχηγού του Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Επιμελήθηκε επίσης της έκδοσης του δίτομου έργου "Ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής: Μύθος και πραγματικότητα", του βιβλίου "Οι μειονότητες στην Τουρκία" και σειράς ιστορικών ταξιδιωτικών οδηγών, όπως "Κάτω Ιταλία - Μεγάλη Ελλάδα", "Σικελία", "Ρόδος - Μαρμαρίς - Καρία - Λυκία", "Αιολία: Λέσβος - Αϊβαλί", "Ιωνία: Σάμος - Έφεσος - Μίλητος - Πριήνη", "Χίος - Σμύρνη", "Βουλγαρία - Ανατολική Ρωμυλία", "Καππαδοκία - Κεντρική Ανατολία", "Κωνσταντινούπολη - Μαρμαράς", "Κρήτη", κ.ά..
Για το συγγραφικό του έργο έχει βραβευθεί με το Χρυσό Μετάλλιο του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός".