Οι Δελφοί και το μουσείο τους
Το βιβλίο αποτελεί μια εκσυγχρονισμένη παρουσίαση των ιστορικών και αρχαιολογικών δεδομένων που αναφέρονται στον σημαντικό αυτόν χώρο του αρχαίου κόσμου, ο οποίος με τις ανθρωπιστικές καινοτομίες που αποδόθηκαν στον Απόλλωνα και με τις ρήσεις της Πυθίας διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό την ιστορία και τις αξίες του αρχαίου ελληνικού κόσμου.
Παρουσιάζονται οι τρεις αρχαιολογικοί χώροι (Ιερό Απόλλωνος, Ιερό Αθηνάς Προναίας και Γυμνάσιο) με την αρχιτεκτονική τους εξέλιξη, καθώς και το Μουσείο, όπου τα εκτιθέμενα έργα συσχετίζονται με τον χώρο από τον οποίο προέρχονται, δίνοντας έτσι μια ενιαία και ολοκληρωμένη εικόνα του ιερού. Επιμέρους κεφάλαια ασχολούνται με τη γιορτή των Πυθίων, τη μαντική διαδικασία και την ερμηνεία των δελφικών πραγμάτων, σε μια προσπάθεια να προσεγγιστούν τα δυσεξήγητα φαινόμενα της μαντείας και της εντυπωσιακής επιρροής που άσκησε το ιερό στο μεγαλύτερο διάστημα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας.
Το βιβλίο, γραμμένο απλά και κατανοητά, περιλαμβάνει τα τελευταία δεδομένα της σχετικής έρευνας για τους Δελφούς, ενώ στις φωτογραφίες του καταγράφεται το μεγάλο έργο της ανάδειξης που επιτελέστηκε τα τελευταία χρόνια.
Ζάρρας, Κωνσταντίνος Θ.
Ο Κωνσταντίνος Θ. Ζάρρας γεννήθηκε το 1964 στη Λαμία. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Χώρος ειδίκευσης του είναι ο ιουδαϊσμός, η περίοδος του Δεύτερου Ναού (θεολογία και γραμματεία) και ο μυστικός ιουδαϊσμός του Θρόνου και των Ανακτόρων του Θεού, όπου και η διδακτορική του διατριβή. Πεδία έρευνας και συγγραφής του αποτελούν ο ιουδαϊσμός, το ιουδαϊκό υπόβαθρο της Καινής Διαθήκης, το ζήτημα της ουρανίας ανόδου και της μεταμόρφωσης του ήρωα σε αγγελική οντότητα, οι σχέσεις Ιουδαίων και Χριστιανών, η προσευχή στον ιουδαϊσμό, τα χειρόγραφα της Νεκράς Θαλάσσης, ο αρχαίος, μεσαιωνικός και μεταμεσαιωνικός μυστικός ιουδαϊσμός, καθώς και η σχέση των εσωτερικών μανδαϊκών κειμένων με τον μυστικό ιουδαϊσμό. Τελευταίο έργο του: "Ταλμούδ" (Έννοια, Αθήνα, 2015).