Οπτική εθνογραφία και εκπαίδευση
Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια θεωρητικά και μεθοδολογικά συγκροτημένη πρόταση εισαγωγής της Οπτικής Εθνογραφίας στην εκπαίδευση ως διδακτικής μεθόδου ανάλυσης των πολυποίκιλων όψεων των λαϊκών πολιτισμών. Η πρόταση αυτή αναδεικνύει μια ιδιαίτερη μέθοδο ανάλυσης του λαϊκού πολιτισμού που βασίζεται στην αναζήτηση, στην κριτική ερμηνεία, αλλά και στην παραγωγή από τους μαθητές και τις μαθήτριες φωτογραφικών και οπτικοακουστικών εθνογραφικών τεκμηρίων (εθνογραφικό φιλμ, ντοκιμαντέρ) ή τεκμηρίων που διακρίνονται από υψηλό βαθμό εθνογραφικότητας (προσωπικά ή οικογενειακά αρχεία, φωτορεπορτάζ κ.ά.).
Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται σχέδια διδασκαλίας για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τα οποία αναλύουν έθιμα και τελετουργίες του παραδοσιακού και του σύγχρονου λαϊκού πολιτισμού στην Ελλάδα και στον διεθνή χώρο. Οι διδακτικές προτάσεις συνδέονται με τις αρχές του Δ.Ε.Π.Π.Σ. και των Α.Π.Σ. του δημοτικού σχολείου και έχουν στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά όψεις και τη δυναμική της λαϊκής παράδοσης, καθώς και να κατανοήσουν τις διαδικασίες εξέλιξης και μετασχηματισμού των πολιτισμικών φαινόμενων σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, ενδυναμώνοντας έτσι τον οπτικό εγγραμματισμό τους. Επιπλέον, επιδιώκεται να συνειδητοποιήσουν την πολιτισμική τους ταυτότητα και να εμπεδώσουν αξίες ζωής, όπως ο σεβασμός στη διαφορετικότητα του άλλου, η συλλογικότητα και η συνεργασία στο πλαίσιο των αρχών της σύγχρονης διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και της παιδαγωγικής της ένταξης ή συμπερίληψης.
Ένας χρήσιμος οδηγός για εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς καθόλου να αποκλείονται, με τις ανάλογες προσαρμογές, και οι υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης (προσχολική έως και τριτοβάθμια) από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση διδακτικών σεναρίων Οπτικής Εθνογραφίας.

Βούλγαρης, Γιάννης
Ο Γιάννης Βούλγαρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951. Είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών, ερευνητής στο Ινστιτούτο Πολιτικής Κοινωνιολογίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, έχει δημοσιεύσει μεταξύ άλλων: "Ο δύσκολος εκσυγχρονισμός: πολιτικές στρατηγικές και κοινωνικό κράτος στη σύγχρονη Ιταλία", Εξάντας (1990)· "Η επόμενη ημέρα: μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού" (επιμ.), Παρατηρητής (1992)· "Φιλελευθερισμός, συντηρητισμός, κοινωνικό κράτος 1973-1990", Θεμέλιο (1994)· "Καπιταλισμός και δημοκρατία: η επάνοδος του παλαιού προβλήματος", Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης (1997)· "L' Italia del Centro-sinistra", εκδόσεις Carocci (1998)· "Η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης 1974-1990: σταθερή δημοκρατία σημαδεμένη από τη μεταπολεμική ιστορία", Θεμέλιο (2001)· "Η πρόκληση της ηγεμονίας", Πόλις (2003)· "Η Ελλάδα από τη Μεταπολίτευση στην παγκοσμιοποίηση", Πόλις (2008)· "Στα μονοπάτια του Αντόνιο Γκράμσι: Πολιτική και πολιτισμός από το έθνος-κράτος στην παγκοσμιοποίηση" (επιμ.), Θεμέλιο (2010)· "Η μοιραία πενταετία: Η πολιτική της αδράνειας 2004-2009", Πόλις, 2011. Επίσης έχει δημοσιεύσει δοκίμια και άρθρα που επικεντρώνονται στα ζητήματα της δημοκρατίας και του καπιταλισμού, του κράτους και της κοινωνίας πολιτών, της παγκοσμιοποίησης και της σύγχρονης πολιτικής ανάλυσης.
Επίσης, έχει δημοσιεύσει δοκίμια και άρθρα που επικεντρώνονται στα ζητήματα της δημοκρατίας και του καπιταλισμού, του κράτους και της κοινωνίας πολιτών, της παγκοσμιοποίησης και της σύγχρονης πολιτικής ανάλυσης. Έχει διευθύνει τα "Ενθέματα" της "Κυριακάτικης Αυγής" και έχει συνεργαστεί με την "Καθημερινή".