Άδηλα και έωλα

Εκδότης:
Εκδόσεις Αρχείο
Έτος:
2019
ISBN:
9786185234201
Σελίδες:
222
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Άδηλα και έωλα
Τιμή εκδότη:€13,00
Η τιμή μας: €11,70
Άδηλα και έωλα
Δεν είναι απίθανο να ισχυριστεί κάποιος πως το όνομα Υψηλάντης προέρχεται από κάποιον πρόγονο μεγάλης οικογένειας, που καταγόταν από τους ορεσίβιους Σκοτσέζους, τους Χαϊλάντερς... οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Ανατολή και έγραψαν το επώνυμό τους επί το ελληνικότερον. Ποιος θα ψάξει την ετυμολογία του ονόματος και πού θα βρει πληροφορίες για κάποιο χωριό Υψηλή στον Πόντο; Βέβαια, υπάρχει και το χωριό Υψηλάντης στη Βοιωτία και η πόλη Ypsilanti στην πολιτεία Michigan των Η.Π.Α., αλλά αυτές οι ονομασίες προέκυψαν χάρη στα ανδραγαθήματα του Δημήτριου Υψηλάντη, κατά την Ελληνική Επανάσταση.

Στο βιβλίο αυτό συμπεριλαμβάνονται μερικά παράδοξα, που άλλοτε προκαλούν ερωτήματα κι άλλοτε περνούν απαρατήρητα. Πολλές φορές προκύπτουν από την προσπάθεια ερμηνείας κάποιου τυχαίου στοιχείου ή περιστατικού. Αλλά και ο εντοπισμός συμπτώσεων προκαλεί το ενδιαφέρον, καθώς και η προσπάθεια εξωραϊσμού ονομάτων που έχουν προκόψει από καταστάσεις μη αποδεκτές ή από χαρακτηριστικά μη αρεστά. Σε αυτά, ας προστεθούν και κάποια ολισθήματα γραφής. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να υπάρξει και μια απλούστερη, φυσικότερη εξήγηση...

Όσα ακολουθούν, αποτελούν μια μικρή συμβολή στην αναζήτηση του ιδιότυπου.
Τίτλος βιβλίου:Άδηλα και έωλα
Εκδότης:Εκδόσεις Αρχείο
Συντελεστές βιβλίου:Μοσχονάς Νίκος Γ. (Συγγραφέας)
ISBN:9786185234201
Σειρά εκδότη:Νέο Αρχείο
Στοιχεία έκδοσης:Ιούλιος 2019
Κατηγορίες:Γενικά Βιβλία > Διάφορα

Μοσχονάς Νίκος Γ.
Ο Νίκος Γ. Μοσχονάς είναι Ιστορικός, ομ. Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και επίτιμος ερευνητής στο Κολλέγιο Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Υπήρξε ερευνητής του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας. Έχει ανασυγκροτήσει το Ιστορικό Αρχείο της Κεφαλονιάς και πραγματοποιήσει πολλές ερευνητικές επιστημονικές αποστολές σε αρχεία της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, πέρα από την ερευνητική του δραστηριότητα, οργάνωσε και είχε την επιστημονική εποπτεία (από το 1987 μέχρι το 2017) του Φροντιστηρίου Ιστορικών Επιστημών με σκοπό τη μετάδοση εξειδικευμένων γνώσεων σε νέους επιστήμονες. Υπήρξε επίσης επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος "Αρχαιολογία της πόλης των Αθηνών" (www.eie.gr/archaeologia). Δίδαξε στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συνεχίζει να μελετά τις σχέσεις του βυζαντινού και του νεότερου Ελληνισμού με τη Δύση και στο συγγραφικό έργο του περιλαμβάνονται πολλές επιστημονικές μελέτες και άρθρα στα ελληνικά, ιταλικά, αγγλικά, ενώ μελέτες του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά και γερμανικά. Παράλληλα, ασχολείται με την κριτική εικαστικών τεχνών. Το παράλληλο συγγραφικό του έργο επικεντρώνεται στο δοκίμιο, καθώς και σε μεταφράσεις έργων ξένων συγγραφέων (Lorca, Machiavelli, Neruda, Pavese, Pirandello, Prevert, Puppa, Wilde και άλλων). Ξένα θεατρικά έργα σε δική του μετάφραση έχουν παρουσιαστεί από σκηνής. Για το έργο του έχει τιμηθεί: με το Βραβείο Luigi Pirandello από το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών για τη μετάφραση του έργου. Με το Αριστείο της Ελληνικής Μεγάλης Αποστολής του Στρατιωτικού και Νοσοκομειακού Τάγματος του Αγίου Λαζάρου της Ιερουσαλήμ. Με τη διάκριση του Cavaliere από την Ιταλική Δημοκρατία. (Πηγή: "Εκδόσεις Κάμινος", 2024)

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες