Η εφηβεία της πλάνης
... αφήνει το λαμπρό φως του ήλιου να φωτίζει το πρόσωπό του και το πνεύμα του, νιώθει ότι ανήκει στο ηλιόφωτο τοπίο, έχει τη δύναμη να το κάνει φωτεινό, όταν ο ουρανός είναι συννεφιασμένος, όταν βρέχει ή ρίχνει χαλάζι, ακόμη και όταν ο ίδιος βρίσκεται σε δωμάτιο με κλειστά παράθυρα. Παίρνει τη μια ηλιαχτίδα που έχει κάπου απομείνει, στον ουρανό ή στη σκέψη του, και την κάνει ποίημα.
Η ποιητική του γραφή δεν μοιάζει με καμιά άλλη - όσο και αν ο ίδιος αναφέρεται συχνά σε άλλους ποιητές. Ζωγραφίζει σφριγηλές ανθρώπινες μορφές που μας προσκαλούν να ζήσουμε ανάμεσά τους, μιλά για όλα με τρυφερότητα, μα πιο πολύ για το θάνατο. Δεν τον φοβάται, τον αποδέχεται, διαλέγεται μαζί του, σαν με παλιό γνώριμο [...]. Ανάμεσα στο θάνατο και τον ήλιο, τοποθετείται το κερί, το πνευματικό φως, που, όπως η ποίηση, μας βοηθά να βλέπουμε το αόρατο.
Ζωή Σαμαρά

Αναστασόπουλος, Νίκος Κ.
Ο Νίκος Κυρ. Αναστασόπουλος γεννήθηκε στη Δημητσάνα, αποφοίτησε από τη φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και από το Δ.Μ.Ε., στη συνέχεια δίδαξε σε πρότυπα Γυμνάσια - Λύκεια της Ιδιωτικής και Δημόσιας εκπαίδευσης.
Επίσης φοίτησε στη δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου υπό τον Σωκράτη Καραντινό και του Πειραϊκού Θεάτρου υπό τον Δημήτρη Ροντήρη και απόκτησε ειδικότητα σκηνοθεσίας και ερμηνευτικής διδασκαλίας του αρχαίου και του σύγχρονου Δραματολογίου.
Δημοσίευσε πολλές μελέτες και δοκίμια σε περιοδικά, όπως: "Ο Κ. Παλαμάς στις 'Πατρίδες' ως εκφραστής της ατομικής και εθνικής ψυχής", (Τρίπολη, 1963) "Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, φως στην ψυχοσύνθεση, στη δράση και στο θάνατό του", εκδόσεις Γρηγόρης, Αθήνα 2004 . Το βιβλίο αυτό εγκρίθηκε από το υπουργείο Παιδείας βάσει της υπ’ αριθ. 14580Γ7 / 11-12-2007 (για τις Σχολικές βιβλιοθήκες).
Παρουσίασε και ανέλυσε στο κανάλι "Τηλεφώς", κατά τα έτη 2006-2007, τραγωδίες του Αισχύλου ("Πέρσαι" και "Ορέστεια"), του Σοφοκλή ("Οιδίπους τύραννος" και "Ηλέκτρα") και του Ευριπίδη ("Ιππόλυτος" και "Μήδεια"). Στο ίδιο τηλεοπτικό κανάλι ανέλυσε και ερμήνευσε τον "Άμλετ" και τον "Μάκβεθ" του Σαίξπηρ, καθώς και τον "Δον Ζουάν" του Μολιέρου. Επίσης παρουσίασε και ερμήνευσε το έργο των νεοελλήνων ποιητών Σολωμού, Παλαμά, Καβάφη και Βάρναλη.