Όλα σε μια ζωή
Τις μεγάλες επαναστάσεις στην ιστορική διαδρομή του ανθρώπου τις αναζητάμε συνήθως στη σφαίρα της πολιτικής. Όμως οι επαναστάσεις που ώθησαν την ανθρωπότητα μπροστά μέσα στους αιώνες συνέβησαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία στη σφαίρα της επιστήμης.
Τον Αύγουστο 2019 είχα τη μοναδική τύχη να περάσω 7 ημέρες με τον Σταμάτη Κριμιζή, έναν από τους ελάχιστους επιστήμονες που έχει συμμετάσχει σε θέσεις-κλειδιά σε όλα τα συγκλονιστικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας στο Διάστημα. Τις μέρες που κάναμε τις συζητήσεις για να συγκεντρωθεί το υλικό για το βιβλίο, με φιλοξενούσε στο σπίτι του στη Χίο. Ιδού λοιπόν ένας άνθρωπος σαν όλους τους ανθρώπους, που ντύνεται όπως εμείς, που τρώει ό,τι εμείς, που κάνει τζόκινγκ και πονάνε τα γόνατά του, έχει όμως πετύχει πράγματα τα οποία κανείς μας δεν είναι σε θέση να καταφέρει: έχει νικήσει οριστικά τον χρόνο, αφού τα επιτεύγματά του θα μνημονεύονται για πάντα. Μερικά, δε, θα συνεχιστούν επ’ άπειρον, όπως το μεγαλύτερο ταξίδι της ανθρωπότητας μέχρι σήμερα, το ταξίδι των διαστημοπλοίων Voyager Ι και ΙΙ.
Θεωρητικά, αυτό το βιβλίο είναι μια βιογραφία. Στην πραγματικότητα, είναι ένα μάθημα ζωής για το πώς ο άνθρωπος μπορεί να κάνει μέτρο της ζωής του το μέγιστο των δυνατοτήτων του.
Μάκης Προβατάς

Πανσέληνος, Αλέξης
Ο Αλέξης Πανσέληνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Ο πατέρας και η μητέρα του είναι γνωστοί συγγραφείς της Γενιάς του 30. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή Αθηνών και εργάστηκε ως δικηγόρος με ειδίκευση το ναυτιλιακό δίκαιο. Δημοσίευσε σχετικά αργά το πρώτο του βιβλίο, το 1982 ("Ιστορίες με σκύλους", διηγήματα, Κέδρος). Ως σήμερα έχουν εκδοθεί άλλος ένας τόμος με διηγήματα ("Τέσσερις ελληνικοί φόνοι"), τέσσερα μυθιστορήματα, ένας τόμος με δοκίμια και άρθρα και ένας τόμος με προσωπικές σκέψεις σχετικά με το βιβλίο και την ανάγνωση. Έχει αρθρογραφήσει σε μεγάλες εφημερίδες γύρω από θέματα τόσο της τέχνης όσο και της πολιτικής και έχει γράψει λογοτεχνική κριτική για σημαντικά λογοτεχνικά περιοδικά. Το μυθιστόρημά του "Η μεγάλη πομπή" τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό βραβείο μυθιστορήματος το 1986. Το μυθιστόρημά του "Σκοτεινές επιγραφές" τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού "Διαβάζω" 2012. Από τα βιβλία του, "Η μεγάλη πομπή" έχει μεταφραστεί, μέχρι σήμερα, στα γαλλικά (Griot) και τα ιταλικά (Crocetti), και το "Ζαΐδα ή Η καμήλα στα χιόνια" στα γαλλικά (Gallimard), τα ιταλικά (Crocetti) και τα γερμανικά (Berlin Verlag). Παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού, μοιράζει τον χρόνο του, από το 1996 και μετά, μεταξύ Αθήνας και του νησιού της Πάρου, όπου συχνά αποσύρεται για να γράψει. Έχει μεταφράσει βιβλία από τα αγγλικά και τα γερμανικά. Το 1997 ήταν η ελληνική υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας. Εκτός από τη λογοτεχνία οι ασχολίες του περιλαμβάνουν και μια ιδιαίτερα μεγάλη συλλογή δίσκων κλασικής μουσικής, με την οποία έχει πολύ ιδιαίτερη σχέση, αφού άλλωστε η αρχική του φιλοδοξία ήταν να γίνει μουσικός. Η μουσική κατέχει σημαντική θέση στα λογοτεχνικά του έργα.