Ψηφίδες ιστορίας του ελληνικού τουρισμού
Το βιβλίο αυτό έρχεται να καλύψει το κενό στη γνώση για τον τουρισμό/περιηγητισμό στην Ελλάδα από τον 18ο αι. και ύστερα, εντάσσοντας τις εξελίξεις στην ευρύτερη ευρωπαϊκή ιστορία και πραγματικότητα, αξιοποιώντας υλικό από πολλές και διάφορες πηγές, αποφεύγοντας τεχνοκρατικές κατασκευές. Η χαλαρή του διάρθρωση επιτρέπει να αναδειχθούν διάφορες πτυχές: ο περιηγητισμός, που ενσωματώνει ακόμη και σήμερα ποικίλες μορφές αναψυχής, η αναζήτηση της γνώσης, η ελευθερία των συναισθημάτων. Θέματα όπως η δημόσια παρέμβαση σε περιόδους πολιτικής και/ή οικονομικής κρίσης, η γυναικεία επιχειρηματικότητα, η ιδιωτική πρωτοβουλία, ο ρόλος του Ελληνισμού της Διασποράς στον εκσυγχρονισμό δομών και νοοτροπιών, η μάχη της καινοτομίας, η παγκοσμιοποίηση αλλά και η ανθεκτικότητα των οικογενειακών επιχειρήσεων, οι προκλήσεις του μέλλοντος και η αντιμετώπισή τους με ρεαλιστικές προτάσεις είναι μερικές από τις πολλές ψηφίδες που συγκροτούν το γοητευτικό ταξίδι στην ιστορία του τουρισμού…
Απέκας Κώστας
Ο Κώστας Απέκας ήταν µαρξιστής θεολόγος. Πιθανότατα πρόκειται για ψευδώνυµο, ενώ δεν είναι γνωστές άλλες πληροφορίες γύρω από το πρόσωπό του. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών. Έλαβε το πτυχίο του πιθανότατα στα τέλη της δεκαετίας του 1920 ή στις αρχές του 1930 και έζησε στην Αθήνα.
Στα ελληνικά γράµµατα εµφανίστηκε το 1932, γράφοντας αρχικά στην εφηµερίδα «Ριζοσπάστης» και κατόπιν στην εφηµερίδα «Πάλη των Τάξεων» (1933), εκφράζοντας τον µαχητικό πολιτικό αντικληρικαλισµό του µεσοπολεµικού κοµµουνισµού. Επηρεασµένος από τον Γιάνη Κορδάτο, υπήρξε ο πρώτος διανοούµενος στην Ελλάδα που επιχείρησε να αρθρώσει µια µαρξιστική κριτική θεώρηση απέναντι στην Eκκλησία. Το βιβλίο του Η αληθινή ιστορία της Εκκλησίας κυκλοφόρησε τέλη Σεπτεµβρίου ή αρχές Οκτωβρίου 1933.
∆υστυχώς, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το µετέπειτα συγγραφικό του έργο. Πιθανόν να έδρασε µε άλλο όνοµα ή να χάθηκε κατά τη δεκαετία του 1940, όπως πολλοί κοµµουνιστές του Μεσοπολέµου.
(Πηγή: "Εκδόσεις iWrite", 2023)