1453-1821. Από την τουρκοκρατία στην παλιγγενεσία
Από την κατάκτηση στην εξέγερση, μια διαδρομή τεσσάρων σχεδόν αιώνων. Από το Βυζάντιο στην Τουρκοκρατία κι από εκεί στην Επανάσταση. Από τις νομαδικές μετακινήσεις στη δημιουργία αυτοκρατοριών κι από εκεί στα έθνη-κράτη. Ο ρόλος του Ισλάμ, η σταδιακή υπεροχή των εκσυγχρονιστικών δυνάμεων στη ∆ύση. Στοιχεία που όρισαν τη νέα σχέση των Ελλήνων με την Ευρώπη. Η Ελλάδα συνδέει την Ευρώπη και συνδέεται η ίδια μαζί της, μέσα από τις αρχαίες της καταβολές. Η ελληνική εξέγερση και ανεξαρτησία δημιουργεί όμως νέες συνθήκες, νέες προκλήσεις αμοιβαίας αποδοχής.
Το 1453 και το 1669, όταν ολοκληρώνεται η οθωμανική κατάκτηση ελληνικών εδαφών, έχουμε σειρά φαινομένων στην πνευματική ζωή που επηρεάζουν την πολιτική ιστορία. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και το 1821, στην αρχή της παλιγγενεσίας. Η ελληνική γλώσσα, που καθιστούσε ―με την ανάγνωση της ελληνόφωνης Καινής ∆ιαθήκης― προσβάσιμη για τους Χριστιανούς την ψυχική σωτηρία, οδηγεί στην ανακάλυψη των αρχαίων κειμένων, με την καθοδήγηση αποστόλων του ∆ιαφωτισμού.
Η αφήγηση συναρπαστική, η διαδρομή εντυπωσιακή και, συχνά, άγνωστη.

Watt Fiona
Η Fiona Watt σπούδασε Ψυχολογία και Art & Design στο πανεπιστήμιο του Exeter. Ασχολήθηκε με τα παιδιά για αρκετά χρόνια ώσπου, το 1989, ξεκίνησε τη συνεργασία της με τον εκδοτικό οίκο Usborne, όπου το 2003 έγινε editorial director. Έχει γράψει πάνω από 100 βιβλία για λογαριασμό των εκδόσεων Usborne με πιο γνωστή σειρά τη ‘That’s not my ….‘ touchy-feely. Το 2008 ήταν στη λίστα Childrens book of the year για τα βραβεία Galaxy.
(Πηγή: "Εκδόσεις Πατάκη", 2023)