The outsiders
Κανείς δεν είπε ότι η ζωή ήταν εύκολη. Αλλά ο Πόνιμποϊ είναι σχεδόν σίγουρος ότι τα έχει όλα συγυρισμένα. Ξέρει ότι μπορεί να βασίζεται στ' αδέρφια του, τον Ντάρι και τον Σόνταποπ. Και ξέρει ότι μπορεί να βασίζεται και στους φίλους του· αληθινούς φίλους που θα έκαναν τα πάντα γι' αυτόν, όπως ο Τζόνι και ο Τούμπιτ. Οι βεβαιότητες όμως σταματούν εδώ εκτός ίσως από μία ακόμα: τα ντράβαλα με τους Άριστους, μια μοχθηρή συμμορία πλουσιόπαιδων, των οποίων η άποψη για το «περνάω καλά» είναι συνώνυμη του «βαράω γκρήζερς» και ο Πόνιμποϊ είναι γκρήζερ.
Τουλάχιστον ξέρει τι να περιμένει μέχρι που μια νύχτα κάποιος το παρατράβηξε...
Οι Outsiders καθόρισαν το είδος που ονομάζουμε νεανική λογοτεχνία. Το βιβλίο ξεσήκωσε θύελλα συζητήσεων στην εποχή του και απαγορεύτηκε σε πολλά σχολεία και βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ. Το 1983 γυρίστηκε ταινία από τον Φράνσις Φορντ Κόπολα και προβλήθηκε στην Ελλάδα με τον τίτλο Επαναστάτες χωρίς αύριο.
Η κλασική ιστορία της S. E. Hinton, για ένα αγόρι που βρίσκεται στο περιθώριο της κοινωνίας, παραμένει τόσο δυνατή στις μέρες μας όσο και τότε που πρωτοδημοσιεύτηκε, το μακρινό 1967.

Αλεξοπούλου Μαριγώ
Η Μαριγώ Αλεξοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και αποφοίτησε το 1998. Συνέχισε τις σπουδές της στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, όπου και εκπόνησε τη διατριβή της (Ph.D). Ο «Νόστος στην αρχαία ελληνική τραγωδία» αποτελεί το θέμα με το οποίο ασχολήθηκε στη διατριβή της και στη μονογραφία της (τίτλος: Το θέμα της επιστροφής στην πατρίδα στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία: Ο Νόστος των επικών ηρώων), που κυκλοφόρησε από τον αγγλικό εκδοτικό οίκο Edwin Mellen Press (www.mellenpress.com).
Έχει διδάξει αρχαίο ελληνικό θέατρο στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Εργάζεται ως φιλόλογος στη Σχολή Μωραΐτη. Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς στα λογοτεχνικά περιοδικά Δέκατα, Η λέξη, Ποίηση, Ποιητική, στην εφημερίδα Η Αυγή, καθώς και στις ηλεκτρονικές λογοτεχνικές επιθεωρήσεις Poema, Poeticanet και diastixo.gr. Ποιήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε πολλές ελληνικές ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα δανέζικα.
Έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα https://www.facebook.com/poetrycafe.marathi/.
(φωτογραφία: Χάρης Παπαδημητρακόπουλος)