Πλανόδια επαγγέματα της παλιάς Αθήνας
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής δε μας επιτρέπει ίσως να συνειδητοποιήσουμε ότι τα τελευταία χρόνια χάθηκε ένας παραδοσιακός τρόπος ζωής που ήταν κυρίαρχος επί ένα και μισό αιώνα περίπου στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Σκηνές της καθημερινής ζωής, πλανόδιοι επαγγελματίες, φιγούρες της παλαιάς Αθήνας και άλλων ελληνικών πόλεων, πλανόδια επαγγέλματα, έφυγαν και χάθηκαν οριστικά.
Τέτοιες "εικόνες", μιας άλλης εποχής, μιας Ελλάδας που άλλαξε, καθώς και πλανόδια επαγγέλματα που εξαφανίζονται κατέγραψε με ευαισθησία και χάραξε σε χαλκό η σημαντική και διακεκριμένη χαράκτρια Λέλα Πασχάλη (1914-1977), η οποία σταδιοδρόμησε στο Παρίσι, στα χρόνια 1946-1963, όπου και συνεργάστηκε ως εικονογράφος με μεγάλους εκδοτικούς οίκους της γαλλικής πρωτεύουσας, φιλοτεχνώντας γκραβούρες για πολυτελείς εκδόσεις.
Σε μια σειρά από σπάνια δείγματα της εργασίας της θα παρακολουθήσουμε τη μεγάλη αυτή Ελληνίδα χαράκτρια - ζωγράφο να "ζουμάρει" (για να χρησιμοποιήσω έναν κινηματογραφικό όρο) τις γραφικές μορφές των πλανόδιων επαγγελματιών και πλανόδιων τεχνιτών.
Νίκος Γρηγοράκης, δ/ντης του Μουσείου Χαρακτικής.
Το λεύκωμα αυτό των 12 χαλκογραφιών αναπαράγεται πλήρες για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έχει την πιστοποίηση και την έγκριση ποιότητας του Μουσείου Χαρακτικής.
Περιέχονται οι χαλκογραφίες:
- "Ο Λατερνατζής"
- "Ο Πασετεμπάς - ο Φυστικάς - ο Στραγαλάς"
- "Η Χορταρού (Η Ραδικού)"
- "Ο Πλανόδιος Ψαράς"
- "Ο Λούστρος"
- "Ο Κουλουράς"
- "Ο Γανωματής"
- "Ο Καστανάς"
- "Ο Γιαουρτάς"
- "Ο Παπλωματάς"
- "Ο Παλιατζής"
- "Ο Λαχειοπώλης"

Bouchard Claude
Ο Claude Bouchard, PhD, είναι εκτελεστικός διευθυντής του Pennington Biomedical Research Center in Baton Rouge, της Λουιζιάνα. Για περισσότερα από 40 χρόνια έχει ερευνήσει τον ρόλο της φυσικής δραστηριότητας στη φυσιολογία, στον μεταβολισμό και στους δείκτες υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τη γενετική μοναδικότητα. Έχει επίσης γράψει ή συγγράψει περισσότερες από 1.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις και διετέλεσε πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας από το 2002 έως το 2006. Έχει επιπλέον υπηρετήσει ως πρόεδρος της Canadian Society for Applied Physiology και έχει διευθύνει το Εργαστήριο Επιστημών για τη Φυσική Δραστηριότητα στο Πανεπιστήμιο Laval, στο Κεμπέκ του Καναδά, για πάνω από 20 χρόνια.
Ο Δρ. Bouchard έχει λάβει πολλά βραβεία όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου TOPS από τη Βόρεια Αμερικανική Ένωση για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας το 1998 και το Βραβείο Albert Creff για τη Διατροφή της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής της Γαλλίας το 1997.