Για μια φιλοσοφία της ζωότητας
Τα ζώα βρίσκονται ανάμεσά μας κι όμως δεν τα γνωρίζουμε πραγματικά, γιατί είμαστε διπλά τυφλοί: δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτε από τη ζωότητά τους και αγνοούμε τη δική μας, απομακρυσμένοι από εκείνα και από τον εαυτό μας εξίσου. Δεν είμαστε σε θέση να τα κοιτάξουμε δίχως να τα συγκρίνουμε μαζί μας: δεν μιλούν, δεν σκέφτονται, δεν έχουν πολιτισμό και ιστορία, ζουν «πάντα εντός της φύσης». Δεν αντιλαμβανόμαστε πως είναι σαν να προσπαθούμε να κατανοήσουμε τον Homo sapiens ψάχνοντας να βρούμε αν έχει φτερά, βράγχια ή λέπια.
Επαναφέροντας στο προσκήνιο ζητήματα που αναδείχθηκαν στο Ανοιχτό του Τζιόρτζιο Αγκάμπεν και συνομιλώντας με το έργο του Ιταλού στοχαστή, διαπιστώνουμε ότι η ζωότητα δεν είναι ένα παρελθόν στο οποίο θέλουμε να επιστρέψουμε, αλλά ένας ορίζοντας σωτηρίας, μια προοπτική μεταμόρφωσης και μια προσπάθεια συμφιλίωσης του ανθρώπου τόσο με τη δική του ζωότητα όσο και με εκείνη των άλλων πλασμάτων, η οποία θα είναι ταυτόχρονα και μια πρόταση χειραφέτησης και απελευθέρωσης όλων των ζώων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων. Μας προ(σ)καλεί να φανταστούμε έναν τρόπο να είμαστε ανθρώπινοι που δεν θα είναι εκείνος που γνωρίζαμε έως σήμερα, μια μορφή-ζωής που δεν θα είναι καταστροφική για τον εαυτό μας και τα άλλα πλάσματα.

Στεφανίδης, Μάνος Σ.
Ο Μάνος Στεφανίδης γεννήθηκε στο Πειραιά το 1954. Σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στο Kunstmuseum του Dusseldorf και στο Smithsonian Institution της Washington DC. Είναι διδάκτορας του ΑΠΘ. Επί 25 χρόνια ήταν επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης. Το 2004 εξελέγη λέκτορας του Πανεπιστήμιου Αθηνών και το 2005 μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Το 2006 εξελέγη επ. καθηγητής στο ΑΠΘ αλλά δεν απεδέχθη τη θέση. Σήμερα διδάσκει Ιστορία της Τέχνης στην Φιλοσοφική Αθηνών, τμήμα θεατρικών Σπουδών.
Το 1990 ήταν ο κομισάριος της Ελλάδας στη Biennale Βενετίας. Από το 1985 είναι μέλος της Α.I.C.Α.. Οργάνωσε και διηύθυνε το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στη Κέρκυρα (1990-1995) και το ιδιωτικό μουσείο Φρυσίρα (2000-2002). Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά σεμινάρια του Καποδιστριακού και Ιονίου Πανεπιστήμιου, του Παντείου και της ΑΣΚΤ καθώς και στη σχολή ξεναγών και τον ΑΚΤΟ. Γράφει χρόνια κριτικές τέχνης και επιφυλλίδες στην "Καθημερινή", το "Βήμα", το "Έθνος", την "Ελευθεροτυπία", τον "Ελεύθερο Τύπο" και το περιοδικό Αντί. Συνεργάζεται με τα λογοτεχνικό περιοδικό "Το Δέντρο", "Η Λέξη", "Ρεύματα", "Μανδραγόρας", "(δε)κατα". Έχει παρουσιάσει πολλές τηλεοπτικές εκπομπές στη κρατική τηλεόραση, στον ΑΝΤ1 και το SevenX, ραδιοφωνικές εκπομπές στο Τρίτο Πρόγραμμα και στο Κόκκινο 105,5. Έχει διοργανώσει σεμινάρια τέχνης στην Αρχαιολογική Εταιρεία, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και στη Booze Cooperativa.