Ψυχοθεραπευτική προσέγγιση του καρκινοπαθούς
Η εικοσιπενταετής και πλέον κλινική εμπειρία υποδοχής αιτημάτων αντιμετώπισης καρκινοπαθών στο δημόσιο νοσοκομείο μάς οδήγησε να συνδέσουμε την διαφορετικότητα της μορφής του εντοπισμένου σωματικού συμπτώματος με τα τρία επίπεδα εκδήλωσης της ύπαρξης: τις δράσεις του σώματος, τις σκέψεις και τα συναισθήματα του ανθρώπου.
Υποστηρίζεται μάλιστα σθεναρά ότι η προοδευτική κατάρρευση της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος, ΑΠΣ, συνέπεια χρόνιου στρες, απώλειας, άγχους και κατάθλιψης συνιστούν προδιαθεσικούς παράγοντες νόσησης.
Εντάσσουμε τον καρκίνο στα ψυχοσωματικά νοσήματα διότι αφορά μια πρώιμη ναρκισσιστική διαταραχή. Το πρώιμο ανεπεξέργαστο ψυχικό τραύμα με τα χαρακτηριστικά του ξένου σώματος όπως απουσία, απώλεια, παραμέληση, κενό, αμφιθυμία, διαταραγμένη παρουσία της μητέρας, συνιστά ερεθιστικό παράγοντα που εγγράφεται σταθερά στη μνήμη του σώματος και καταναλώνει τον ψυχισμό.
Ο καρκίνος καλεί τον άνθρωπο τον οποίο επισκέπτεται, να επανεξετάσει τη σημασία και τη λειτουργία του προσβεβλημένου οργάνου. Θέτει ερωτήματα και επαναφέρει επιτακτικά τις επιλογές και τις προτεραιότητες του ανθρώπου για την σχέση του με το σώμα και το σύνολο του εαυτού: Είναι εν τέλει αυτές οι επιλογές υπέρ της ζωής ή υπέρ του θανάτου;

Αργυροπούλου Χριστίνα Ι.
Η Χριστίνα Αργυροπούλου γεννήθηκε στο Σκούρα Πατρών, φοίτησε στο ΑΠΘ και στη συνέχεια στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε ως φιλόλογος για πολλά χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ως Σχολική Σύμβουλος. Επίσης, υπηρέτησε στο Υπουργείο Παιδείας της Πολιτείας της Victoria στη Μελβούρνη και στο Ευρωπαϊκό Σχολείο του Λουξεμβούργου και δίδαξε ευρωπαϊκό Baccalaureate. Από το 2000 μετακινήθηκε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έως και το 2007, καθώς εξελέγη για την έδρα της Συμβούλου στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
Είναι Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Βρυξελλών (ULB) με θέμα: «Η Γλώσσα στην ποίηση του Ε. Κακναβάτου, η Γραμματική και οι λειτουργίες της ποιητικής γλώσσας». Έχει DEA, Διδασκαλείο Μ.Ε., επιμορφώσεις και πλούσιο ερευνητικό έργο στη ΝΕ Λογοτεχνία και τη ΝΕ Γλώσσα. Έχει και πλούσιο συγγραφικό έργο, σχολικά βιβλία: Nέα Eλληνικά TEE, Λεξικό ΚΕΔΑ, Λέξεις και Εικόνες, Πολυθεματικό Βιβλίο Γυμνασίου για την Ευέλικτη Ζώνη.
Ατομικά βιβλία:
Διδακτική της Ιστορίας, εκδ. Παύλος, Η διαθεματικότητα στα Φιλολογικά Μαθήματα, εκδ. Μεταίχμιο, Η Ανθολογημένη Ποίηση στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, εκδ. Ταξιδευτής, Τα Γυναικεία Πορτρέτα στα Ομηρικά Έπη, εκδ. Γαβριηλίδης, 2013. Καζαντζακικά Μελετήματα, Νίκος Καζαντζάκης, ένας χαλκέντερος και πολύτροπος δημιουργός, εκδ. Έναστρον 2020. Η Λέξη και η Άβυσσος, εκδ. Γαβριηλίδης (1η έκδοση), 2η έκδοση εκδ. Έναστρον 2021, 2015, Η Ποιητική του Χώρου στα Ομηρικά Έπη, εκδ. Γαβριηλίδης 2016, Σε πρώτο πρόσωπο, εκδ. Γαβριηλίδης 2018 (1η έκδοση), 2η έκδοση εκδ. Έναστρον 2022, Ψηφίδες ζωής, εκδ. Έναστρον 2022.
Εισαγωγή σε συλλεκτική έκδοση Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες του Ιουλίου Βερν, μετάφραση Ν. Καζαντζάκη του 1931, εκδ. Μουσείο Ν. Καζαντζάκη, το θεωρητικό μέρος για τη διδασκαλία της ΝΕ Γλώσσας σε σχολικό υλικό για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, εισαγωγή για τον Κοραή στο βιβλίο Κοραής, Σταντάλ, Σατωμπριάν, επιμ. Τ. Τσαλίκη-Μηλιώνη, εκδ. Νήσος 2018.
Έχει πλούσιο αρθρογραφικό έργο και ως συνταξιούχος συμμετέχει σε Συνέδρια, Σεμινάρια και Ημερίδες με άρθρα της, γράφει ποίηση και συγγράφει βιβλία για τον ομηρικό πολιτισμό και για νεοέλληνες ποιητές και πεζογράφους.
(Πηγή: "Έναστρον Εκδόσεις", 2024)