Ο βασιλιάς και ο σοφός
Ο Πλάτων είναι ο δεκαεφτάχρονος γιος του Αθηναίου παραμυθά, ποιητή και μηχανικού-εφευρέτη Μεγακλή. Ζει μαζί με τον πατέρα του στη Σαγάλα, την ένδοξη πρωτεύουσα του ινδοελληνικού βασιλείου του Μενάνδρου Σωτήρος, το οποίο εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη βορειοδυτική Ινδία, από τις παρυφές των Ιμαλαΐων μέχρι την Αραβική Θάλασσα.
Ο Πλάτων έχει ένα μοναδικό χάρισμα: μαθαίνει αμέσως όποια γλώσσα ακούει. Χάρη σε αυτή την ικανότητά του, προσλαμβάνεται από τον πρύτανη της Ακαδημίας στη Σαγάλα, τον στωικό φιλόσοφο Δημήτριο, ως διερμηνέας αλλά και για να κατασκοπεύσει τους διαλόγους του βασιλιά Μενάνδρου με τους μοναχούς που έχουν έρθει προ των πυλών της πόλης και κηρύσσουν μια νέα θρησκεία. Στο μεταξύ, ο πόλεμος εναντίον ενός ακόμη σφετεριστή του βασιλείου μαίνεται στα Τάξιλα - στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του βασιλείου του Μενάνδρου – ενώ στη Σαγάλα εξυφαίνεται μία ακόμη συνωμοσία που απειλεί τον βασιλιά.
Ο νεαρός Πλάτων βρίσκεται μπλεγμένος στα γρανάζια της Ιστορίας, ερωτεύεται μια γυναίκα-φάντασμα και, όταν μαθαίνει για το μυστικό που του έκρυβε ο πατέρας του, καλείται να αποφασίσει αν θα σώσει τελικά το βασίλειο του Μενάνδρου...

Λούλης, Γιάννης
Ο Γιάννης Λούλης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια. Είναι πολιτικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος. Έχει διδακτορικό (Ph.D.) από το Πανεπιστήμιο του Cambridge (Emmanuel College) και MΑ στην "Πολιτική Συμπεριφορά" από το Πανεπιστήμιο του Essex. Σπούδασε Νομικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Ως επικοινωνιολόγος συμβουλεύει, σε ζητήματα στρατηγικής, δημόσια πρόσωπα και επιχειρήσεις, κυρίως εκτός Ελλάδος και ιδίως στην Κύπρο. Ως πολιτικός αναλυτής, έχει δημοσιεύσει άρθρα σε όλες τις μεγάλες ελληνικές εφημερίδες. Για εννέα χρόνια, έκανε το σχόλιο "ΝΗΦΑΛΙΑ" στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. Την περίοδο 1980-1996, αρθρογραφούσε στη Wall Street Journal. Στα βιβλία του που αφορούν το πολιτικό πλαίσιο της Μεταπολίτευσης περιλαμβάνονται: "Η κρίση της πολιτικής στην Ελλάδα" (1995), "Τα είκοσι χρόνια που άλλαξαν την Ελλάδα" (Α΄ έκδοση, 2001, Β΄ έκδοση, 2003), "Το τέλος μιας κυριαρχίας" (2004), "Πολιτική Κυριαρχία: πώς κερδίζεται, πώς χάνεται" (2006), "Η μάχη του 2007" (2008). Η τριλογία του που αφορά την αδιέξοδη πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή περιλαμβάνει τα βιβλία: "Η επικίνδυνη υπερδύναμη" (2003), "No Happy End" (2005), "Οι Απειλές" (2010). Οι δημοσιεύσεις του εκτός Ελλάδος περιλαμβάνουν το βιβλίο "The Greek Communist Party 1940-1944", Λονδίνο, 1982, τη μονογραφία "Greece Under Papandreou: NATO's Ambivalent Partner", Λονδίνο, 1985. Επίσης, τα άρθρα-αναλύσεις "Papandreou's foreign policy", Foreign Affairs, Νέα Υόρκη, 1984-1985, "The Greek malaise", Encounter, Λονδίνο, 1986, δυο αναλύσεις για την Εθνική Αντίσταση στο αφιέρωμα του Revue d' histoire de la deuxieme guerre mondiale, Παρίσι, 1984 κλπ.
(φωτογραφία: Χάρης Παπαδημητρακόπουλος)