Ο βασιλιάς και ο σοφός
Ο Πλάτων είναι ο δεκαεφτάχρονος γιος του Αθηναίου παραμυθά, ποιητή και μηχανικού-εφευρέτη Μεγακλή. Ζει μαζί με τον πατέρα του στη Σαγάλα, την ένδοξη πρωτεύουσα του ινδοελληνικού βασιλείου του Μενάνδρου Σωτήρος, το οποίο εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη βορειοδυτική Ινδία, από τις παρυφές των Ιμαλαΐων μέχρι την Αραβική Θάλασσα.
Ο Πλάτων έχει ένα μοναδικό χάρισμα: μαθαίνει αμέσως όποια γλώσσα ακούει. Χάρη σε αυτή την ικανότητά του, προσλαμβάνεται από τον πρύτανη της Ακαδημίας στη Σαγάλα, τον στωικό φιλόσοφο Δημήτριο, ως διερμηνέας αλλά και για να κατασκοπεύσει τους διαλόγους του βασιλιά Μενάνδρου με τους μοναχούς που έχουν έρθει προ των πυλών της πόλης και κηρύσσουν μια νέα θρησκεία. Στο μεταξύ, ο πόλεμος εναντίον ενός ακόμη σφετεριστή του βασιλείου μαίνεται στα Τάξιλα - στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του βασιλείου του Μενάνδρου – ενώ στη Σαγάλα εξυφαίνεται μία ακόμη συνωμοσία που απειλεί τον βασιλιά.
Ο νεαρός Πλάτων βρίσκεται μπλεγμένος στα γρανάζια της Ιστορίας, ερωτεύεται μια γυναίκα-φάντασμα και, όταν μαθαίνει για το μυστικό που του έκρυβε ο πατέρας του, καλείται να αποφασίσει αν θα σώσει τελικά το βασίλειο του Μενάνδρου...
Καψωμένος, Ερατοσθένης Γ.
O Eρατοσθένης Γ. Kαψωμένος, από τα Xανιά της Kρήτης, είναι Kαθηγητής Nέας Eλληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Tμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Iωαννίνων (1983 κ.ε.) και Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής. Πτυχιούχος και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι [Αισθητική - Θεωρία της Τέχνης και του Πολιτισμού: Universite de Paris-Sorbonne (Paris I), Υφολογία - Σημειωτική της Λογοτεχνίας: Universite de Paris VII και Ecole des Hautes Etudes], έχει στρέψει την ερευνητική του προσπάθεια στους τομείς της Θεωρίας και της Ερμηνείας της Λογοτεχνίας. Υπήρξε ένας από τους εισηγητές στην Ελλάδα της Δομικής Θεωρίας και της Σημειωτικής (Αφηγηματολογία - Ποιητική - Κοινωνιοσημειωτική), καθώς και της Στατιστικής Υφολογίας. Την τελευταία δεκαετία το ερευνητικό του ενδιαφέρον έχει στραφεί προς τη Θεωρία του Πολιτισμού και την ανάλυση των πολιτισμικών φαινομένων. Με πρόσκληση των αντίστοιχων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις διδασκαλίας σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αυστραλίας.
Είναι ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας (1978 κ.ε.), αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Σημειωτικών Εταιρειών των Βαλκανικών Χωρών (1997 κ.ε.) και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Διεθνούς Σημειωτικής Εταιρείας (1980 μέχρι σήμερα). Έχει αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα των Διαπανεπιστημιακών Προγραμμάτων Συνεργασίας ERASMUS, LINGUA, ΣΩΚΡΑΤΗΣ/ERASMUS (1991 κ.ε.), με στόχο την ανάπτυξη των Νεοελληνικών Σπουδών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.