Μοντέλα για υγιείς σχέσεις
Πώς είναι οι υγιείς σχέσεις;
Οι περισσότερες από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά έχουν να κάνουν με τις σχέσεις μας – είτε πρόκειται για τις σχέσεις με τους συντρόφους μας, την οικογένειά μας, τα παιδιά μας, τους γονείς μας, είτε με τους φίλους, τους γείτονες ή τους συναδέλφους μας στη δουλειά.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε πραγματικά να μάθουμε πώς μπορούμε να τα πάμε καλύτερα με τους άλλους. Πώς είναι, όμως, οι υγιείς σχέσεις μεταξύ των ζευγαριών; Πώς είναι, άραγε, οι υγιείς οικογένειες; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των εποικοδομητικών συζητήσεων; Πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στις προκλήσεις που συναντάμε καθημερινά στη ζωή μας και να διαφωνήσουμε με τους φίλους, τους συναδέλφους και τους δικούς μας ανθρώπους με σεβασμό, χωρίς να το βάζουμε στα πόδια ή να γινόμαστε επιθετικοί; Είναι δυνατόν να κάνουμε διάλογο επί ίσοις όροις και να καταλήγουμε σε συμβιβασμούς που να είναι λειτουργικοί για όλους τους εμπλεκόμενους; Εν ολίγοις, πώς είναι οι υγιείς σχέσεις;
Η απάντηση της Barbara Berger σε αυτά τα σημαντικά ερωτήματα είναι τα μοντέλα που μας προτείνει και τα οποία περιγράφουν τις υγιείς σχέσεις στην πράξη. Η συγγραφέας μάς προτρέπει να συγκρίνουμε τις δικές μας σχέσεις με αυτά τα μοντέλα και να εντοπίσουμε τι όντως δεν λειτουργεί σε αυτές. Είναι μια ουσιαστική βοήθεια, σε πρακτικό επίπεδο, διότι έτσι μπορούμε να αρχίσουμε να βελτιώνουμε κάθε είδους σχέση στη ζωή μας.
Το βιβλίο αυτό δεν είναι απλώς ένα ακόμη θεωρητικό βιβλίο αυτοβελτίωσης, είναι ένα πολύτιμο εγχειρίδιο γεμάτο με πρακτικές τεχνικές και ασκήσεις που πραγματικά θα αλλάξουν τη ζωή μας.
Τριανταφύλλου, Θανάσης
Ο Θανάσης Τριαντάφυλλου γεννήθηκε και διαμένει στη Λάρισα. Σπούδασε μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1976 διορίστηκε ως καθηγητής μαθηματικών στη δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση. Διετέλεσε από το 1986 Διευθυντής διαφόρων σχολικών μονάδων Δ.Ε. Το 2003 επιλέχθηκε ως Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών. Ασχολήθηκε με ζητήματα επιμόρφωσης καθηγητών, ως συνεργάτης-επιμορφωτής (από το 1995) του Περιφερειακού Επιμορφωτικού Κέντρου (Π.Ε.Κ.) Λάρισας, του οποίου διετέλεσε και Αναπληρωτής Διευθυντής-Υποδιευθυντής του για ορισμένο διάστημα. Το 2010 συνταξιοδοτήθηκε ως Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ.Ε. Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Θεσσαλίας και Σχολικός Σύμβουλος. Ενεργό μέλος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και Πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της Ε.Μ.Ε., επί σειρά ετών.
Διετέλεσε μέλος και -στη συνέχεια- Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας («Θεσσαλικό Θέατρο»), κατά τα έτη 1989-1997. Απέδωσε, με έμμετρο τρόπο, την ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ του Ευριπίδη (Εκτός εμπορίου). Έγραψε βιβλία παιδικής λογοτεχνίας και άλλα. Κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε βιβλία, και σε εφημερίδες.