Το παιδικό ψυχόσωμα
Ψυχόσωμα, ένας νεολογισμός που προτείνω για να αποδείξω με μια συμπαγή λέξη ότι τίποτε δεν χωρίζει το σώμα από την ψυχή. Ένας τρόπος για να τονίσω γλωσσικά τη μονιστική πεποίθησή μου ως προς τη φύση της ψυχοσωματικής ενότητας. Για να πω ότι σε οντολογικό επίπεδο δεν υπάρχει παρά το βιολογικό σώμα που μέρος του προβάλλεται ως χωριστή οντότητα και το αποκαλούμε ψυχή. Για να παραδεχθώ ότι στον άνθρωπο, από την έναρξη των διαδικασιών σκέψης σχετικά με το «είναι» του μέχρι σήμερα, του είναι αδύνατο να βιώνει διαρκώς την υπόστασή του με όρους σωματικής περατότητας. Για τον λόγο αυτό δημιούργησε το θεολογικό και φιλοσοφικό τέχνασμα του δυϊσμού. Χάρη σ’ αυτό μιλά ωσάν το σώμα και η ψυχή να είναι δύο φυσικές οντότητες, απαραίτητες για να μπορεί ο άνθρωπος να σκέφτεται ως να είναι αυτός που ελέγχει την υπόστασή του, ως να είναι ευρύτερος, άπειρος, ίσως και αθάνατος έναντι του περιορισμένου και θνητού σώματός του.
Τίτλος βιβλίου: | Το παιδικό ψυχόσωμα |
---|
Υπότιτλος βιβλίου: | Οδοί, συμβόλαια, προορισμοί |
---|
Εκδότης: | Ίκαρος |
---|
Συντελεστές βιβλίου: | Αλεξανδρίδης, Αθανάσιος (Συγγραφέας)
|
ISBN: | 9789605726126 | Εξώφυλλο βιβλίου: | Μαλακό |
---|
Σειρά εκδότη: | Ψυχαναλυτική Σειρά | Σελίδες: | 128 |
---|
Στοιχεία έκδοσης: | Νοέμβριος 2023 | Διαστάσεις: | 21x14 |
---|
Κατηγορίες: | Ψυχολογία > Ψυχοθεραπεία - Ψυχανάλυση |

Καρτέρης, Γιώργος
Ο Γιώργος Καρτέρης γεννήθηκε στην Ερεσό Μυτιλήνης και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου σπούδασε μαθηματικά.
Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές: "Ήρθε και τ' άλλο καλοκαίρι" (Αθήνα 1976), "Αγαλμάτων μεσιτείες" (Ίκαρος 1981), "Επιθέματα" (Περί τεχνών 1998).
Μετά το πρώτο του μυθιστόρημα "Υπό σκιάν" (Εστία 1992) κυκλοφόρησαν δύο συλλογές διηγημάτων, "Σημείο αφής" (Περί τεχνών 1994), "Στον αστερισμό του Κυνός" (Αμητός 1999) και τα μυθιστορήματα "Ένας Παντελής και μισός" (Εστία 1996), "Κάτσε καλά" (Εστία 2000), "Έρωτες στην άκρη" (Εστία 2003), "Ερωτευμένος τρομοκράτης" (Μελάνι 2008).. Έχει δημοσιεύσει δοκίμια, ποιήματα και διηγήματα σε περιοδικά και εφημερίδες.
Ο μονόλογος του "Στο τέρμα" απέσπασε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και ανέβηκε από τη "Νέα σκηνή" του θεάτρου το Δεκέμβριο του 2004 με πρωταγωνιστή τον Τάκη Βαμβακίδη. "Το μπιφτέκι", σε θεατρική ανάγνωση από τους μαθητές της σχολής "Ανδρέας Βουτσινάς", παρουσιάστηκε στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών το Μάρτιο του 2011.
Το πρώτο του βιβλίο "Ήρθε και τ' άλλο καλοκαίρι" τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ζει στις Σέρρες και εργάζεται ως καθηγητής.