Ο ανήφορος
Σκλάβοι γεννηθήκαμε και πολεμούμε όλη μας τη ζωή να γίνουμε ελεύτεροι.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’40, αμέσως μετά τον Ζορμπά, ο Καζαντζάκης γράφει τον Ανήφορο, ένα κείμενο εσωτερικό, που το διακρίνει μελαγχολία βαθιά και λυτρωτική.
Η δράση του εκτυλίσσεται αμέσως μετά τον πόλεμο, σε Κρήτη και Αγγλία.
Ο Κοσμάς, έπειτα από απουσία είκοσι χρόνων και την ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο, επιστρέφει στην πατρίδα του, το Μεγάλο Κάστρο, μαζί με την Εβραία γυναίκα του, τη Νοεμή, η οποία κουβαλάει την πανανθρώπινη μνήμη του Ολοκαυτώματος, και μαζί της την ερώτηση για την αξία της ζωής.
Έχουν περάσει μόλις μερικές μέρες από τον θάνατο του πατέρα του κι η Κρήτη μετράει τις πληγές της αναβιώνοντας προσωπικές ιστορίες θάρρους και πόνου.
Ο άνθρωπος που βγαίνει από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να στοχαστεί, ένας άνθρωπος που δεν έχει σωθεί, που κινδυνεύει, και ο Κοσμάς μεταβαίνει στη μεταπολεμική Αγγλία για να τον σώσει.
Το προσωπικό κόστος της επιλογής του είναι τεράστιο.
Όμως αυτό είναι το χρέος, αυτός είναι ο ανήφορος που όλοι πρέπει να διαβούμε.
Ο Ανήφορος, το ανέκδοτο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, είναι ένα κλασικό έργο που θέτει ερωτήματα που διαρκώς κατατρέχουν τον άνθρωπο, δεν αποτελεί απλώς μια πολύ μεγάλη λογοτεχνική στιγμή για τη χώρα μας αλλά και ένα πολιτιστικό γεγονός.
«Δε με νοιάζει ο θάνατος», συλλογίζουνταν, «με νοιάζει η φθορά, αυτή εξευτελίζει τον άνθρωπο. Αυτήν πρέπει να νικήσω…» Είχε γεράσει η πολιτεία της παιδικής του ηλικίας και της νιότης, θρύβουνταν κι αυτή, άρχιζε να γίνεται κουρνιαχτός και να σκορπίζεται στον άνεμο. Μπορούσε άλλη πολιτεία να χτιστεί αποπάνω της μα δε θα ’ταν η δική του, θα ξαναγέμιζαν πάλι οι δρόμοι με νέους μα δε θα ’ταν η δική του νιότη… «Αγαπημένο Κάστρο», μουρμούριζε κοιτάζοντάς το με τρυφερότητα, «γεράσαμε...»
Βάγια Έμιλυ
Η ΕΜΙΛΥ ΒΑΓΙΑ, γνωστή και ως MRS SOUPE, γεννήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε. Αν ρωτούσε κανείς τους δικούς της ανθρώπους θα του έλεγαν ότι πάντα ήταν ένα ισορροπημένο, μελετηρό, χαρούμενο, εσωστρεφές παιδί. Εξακολουθεί να είναι όλα τα παραπάνω αν και το θέμα της εσωστρεφείας το έχει δουλέψει αρκετά.
Η δουλειά της είναι πολυδιάστατη. Της αρέσει να ασχολείται με πολλά πράγματα αλλά τα τελευταία χρόνια έχει συνειδητοποιήσει πως όλα αυτά με τα οποία της αρέσει να ασχολείται έχουν σχέση με τη μαγειρική. Αυτή η αίσθηση της δημιουργίας ήταν αυτό που έλειπε από τη ζωή της και από τη στιγμή που άρχισε να το νιώθει έχει γεμίσει αυτόματα ένα κενό που υπήρχε μέσα της τα τελευταία χρόνια.
Δεν μπορεί να πει ότι είναι παιδί του Instagram, του Tiktok και του Youtube. Αντιθέτως θεωρεί πως τα social media είναι απλά κομμάτι της δουλειάς της και όχι μέρος της πραγματικής της ζωής η οποία είναι γεμάτη απλές, καθημερινές στιγμές με τον άντρα της, τον Αλέξανδρο, και τον γιο της, τον Μάξιμο.
Το ΤΡΩΜΕ ΣΕ 5' είναι το πρώτο της βιβλίο και είναι γραμμένο με πολλή αγάπη.
(Πηγή: "Εκδόσεις Ψυχογιός", 2024)