Η χρονιά που γεννήθηκε ο δαίμονας

Αντιβασιλεία του Περού, Λίμα, 1623. Μια άγρια και σημαδιακή νύχτα, στην καθολική μονή της Αγίας Κλάρας, έρχεται στον κόσμο ένα μωρό που κόβει την ανάσα σε όσους το βλέπουν. Έχει δύο κεφάλια, διχαλωτή γλώσσα, οκτώ μέλη. Η συγκεκριμένη γέννηση, τερατώδης και ανατριχιαστική, συμπίπτει με την εμφάνιση στην περιοχή μιας νεαρής γυναίκας. Το όνομά της είναι Ρόσα και φημολογείται ότι μπορεί να συνδεθεί και με τον Θεό και με τον Διάβολο. Μάγισσα ή αγία, η ηρωίδα θα βρεθεί σύντομα στο στόχαστρο της Ιεράς Εξέτασης, η οποία δεν θα ησυχάσει μέχρι να ξεσκεπάσει τις πραγματικές της προθέσεις, καθώς και την πιθανή εμπλοκή της τόσο στην έλευση του δαίμονα όσο και στα τρομακτικά γεγονότα που ακολουθούν. Σε έναν τόπο που βουλιάζει στο έγκλημα και στη διαφθορά και σαρώνεται από απειλητικούς οιωνούς και ανέμους αβεβαιότητας, σε μια εποχή σκότους και φόβου, ένας υπάλληλος της Ιεράς Εξέτασης, ο Αλόνσο Μοράλες, προσπαθεί να ανακαλύψει τι ακριβώς συμβαίνει, αντιμετωπίζοντας μεγάλα διλήμματα ανάμεσα στο Καλό και στο Κακό. Ένα συναρπαστικό ιστορικό θρίλερ, ακαταμάχητου ρυθμού, που τρυπώνει απρόβλεπτα και έμμεσα στο δικό μας παρόν.
«Ο Ρονκαλιόλο χρησιμοποιεί με μαεστρία αλλά χωρίς αυστηρότητα τα ιστορικά γεγονότα προκειμένου να χτίσει μια πικαρέσκα αφήγηση τοποθετημένη σε εκείνα τα θυελλώδη και σαγηνευτικά χρόνια. Η φαντασία του ξεχειλίζει, πλην όμως το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό και διασκεδαστικό».
El Periόdico de Espana
«Εν προκειμένω, δεν σταματάμε στιγμή να εκπλησσόμαστε. Οι εκτροπές είναι καθημερινή υπόθεση. Ο Ρονκαλιόλο επιβεβαιώνει ότι είναι πια ένας καθιερωμένος μυθιστοριογράφος. Με τρόπο διαυγή, υφαίνει ένα πανόραμα συγκινητικό. Αξέχαστο. Η Χρονιά που γεννήθηκε ο δαίμονας είναι ένα βιβλίο βέβηλο. Ένα στοίχημα γενναίο. Ανησυχαστικό».
Confidencial
«Ο Ρονκαλιόλο, για μια ακόμα φορά, βάζει τον ακραίο καθολικισμό κάτω από τον μεγεθυντικό φακό του. Το μυθιστόρημα αυτό είναι επικό, με ξέφρενη δράση και πινελιές αστυνομικού μυστηρίου, είναι ένα βιβλίο που διαβάζουμε ανάμεσα σε βλασφημίες και μαστιγώσεις, που μας καθαγιάζει ενόσω ακριβώς μας μετατρέπει σε αναγνώστες δαιμονισμένους. Από τη στιγμή που διεισδύουμε βαθιά στην πλοκή του, νιώθουμε μάγισσες, πειρατές και αγίες, νομίζουμε κι εμείς ότι θα κριθούμε ούτε λίγο ούτε πολύ από την ίδια την Ιερά Εξέταση».
Sucede Leyendo
Τίτλος βιβλίου: | Η χρονιά που γεννήθηκε ο δαίμονας | ||
---|---|---|---|
Εκδότης: | Εκδόσεις Καστανιώτη | ||
Συντελεστές βιβλίου: | Roncagliolo Santiago (Συγγραφέας) Αθανασίου, Κώστας (Μεταφραστής) | ||
ISBN: | 9789600372700 | Εξώφυλλο βιβλίου: | Σκληρό |
Στοιχεία έκδοσης: | Ιούνιος 2024, 1η έκδοση |
Roncagliolo Santiago
Ο Σαντιάγο Ρονκαλιόλο γεννήθηκε το 1975 στη Λίμα του Περού και σήμερα ζει στη Βαρκελώνη. Συγκαταλέγεται στους πιο αναγνωρισμένους και δημοφιλείς πεζογράφους της Λατινικής Αμερικής. Το 2010 το περιοδικό Granta τον είχε συμπεριλάβει στους καλύτερους ισπανόφωνους συγγραφείς κάτω των τριάντα πέντε ετών. Έκτοτε έχει δημοσιεύσει μυθιστορήματα, διηγήματα, νουβέλες, δοκίμια, θεατρικά έργα, παιδικά βιβλία και σενάρια. Έχει μεταφράσει σημαντικούς λογοτέχνες όπως ο Αντρέ Ζιντ και ο Ζαν Ζενέ, ενώ αρθρογραφεί τακτικά σε μεγάλες εφημερίδες μεταξύ των οποίων η El País. Έργα του έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Έγινε ευρύτερα γνωστός με το μυθιστόρημα Κόκκινος Απρίλης (Βραβείο Alfaguara 2006) που μεταφράστηκε σε περισσότερες από 20 γλώσσες. Το Αλλά ρύσαι ημάς από του Πονηρού είναι το όγδοο βιβλίο του που κυκλοφορεί στα ελληνικά, μετά τον Κόκκινο Απρίλη (2007), την Ντροπή (2008), τις Αναμνήσεις μιας κυρίας (2009), την Τέταρτη ρομφαία (2010), τον Ουρουγουανό εραστή (2013), την Εσχάτη των ποινών (2015) και τις Καρφίτσες στην άμμο (2017).
(Πηγή: "Εκδόσεις Καστανιώτη", 2022)