Ιστορίες του σώματος
"Οι ιστορίες του σώματος" είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας ενός συγγραφέα -της Σώτης Τριαντάφυλλου- και ενός εικαστικού καλλιτέχνη -της Έφης Χαλυβοπούλου- που διασταυρώθηκαν πολλές φορές στη ζωή και στην τέχνη. Πέρασαν από τα ίδια μέρη -τις φτωχογειτονιές του Μπρούκλυν- περπάτησαν στους ίδιους δρόμους και έκαναν συχνά παρόμοιες σκέψεις για το σώμα, τον έρωτα, το σεξ, την αρρώστια, τον σωματικό πόνο, τον θάνατο: σκέψεις για την ύλη μέσα στην οποία ζούμε· ερωτήσεις, καμιά φορά αναπάντητες· σχόλια για την πολύπλοκη χημεία μας, τους φυσικούς νόμους που διέπουν το σώμα μας, για την εξέλιξη, τα μυστήρια και τη μοίρα του. Η Έφη Χαλυβοπούλου παρουσιάζει εδώ, υπαινικτικά, μερικά από τα έργα της, τα εμπνευσμένα από τις λειτουργίες και τις δυσλειτουργίες του σώματος, ενώ η Σώτη Τριαντάφυλλου γράφει κείμενα που το αποθεώνουν ή το απομυθοποιούν.
Πώς ανακαλύπτει κανείς το σώμα του: στην αρχή, λέει "αυτό είναι το χέρι μου", "να, η μύτη μου"· αργότερα, μαθαίνει να κοιτάζει όλο του το σώμα σ' έναν καθρέφτη ("είμαι χοντρή" ή "φαίνονται τα πλευρά μου: ορίστε, μπορώ να τα μετρήσω", "τα πόδια μου είναι δυσανάλογα με το υπόλοιπο σώμα μου"). Καθώς περνάει ο καιρός, το σώμα γίνεται επικίνδυνο: "Νιώθω έναν πόνο που αρχίζει από εδώ και φτάνει ως εδώ", "Μήπως είμαι άρρωστος;" "Αυτή η ελιά μοιάζει κακόηθες μελάνωμα"· παράλληλα, η επικινδυνότητα αποκτά κοινωνική διάσταση: το σώμα απειλεί τους κανόνες της κοσμιότητας· αν δεν συμμορφωθεί, δεν περιοριστεί και δεν υπακούσει στις υποδείξεις, θα τους προσβάλει. Αν τους προσβάλει, θα τιμωρηθεί.

Σφήκας, Γιώργος
Ο Γιώργος Σφήκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939, όπου τελείωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Ακολούθησε το επάγγελμα του γραφίστα και δούλεψε σε διάφορα διαφημιστικά γραφεία μέχρι το 1980. Από το 1970 άρχισε να στρέφεται προς την οικολογία, να γράφει για την ελληνική φύση και να ζωγραφίζει τα φυτά, τα ζώα, τους βιότοπους και τους παραδοσιακούς οικισμούς. Μέχρι σήμερα έχει γράψει είκοσι βιβλία σχετικά με την ελληνική φύση. Παράλληλα με όλα αυτά, ο συγγραφέας εξελίχθηκε σε άριστο μελετητή της ελληνικής χλωρίδας. Η συλλογή του με φυτά απ' όλη την Ελλάδα περιλαμβάνει γύρω στις 12.000 δείγματα φυτών και πολλές χιλιάδες διαφάνειες με αγριολούλουδα και βιότοπους. Έχει ανακαλύψει αρκετά νέα για την επιστήμη είδη φυτών και σε δύο από αυτά έχει δοθεί το όνομα του (Viola sfikasiana και Colchicum sfikasianum). Από το 1992 δημιούργησε το κέντρο "Ανθοφόρος", με στόχο την προστασία της ελληνικής χλωρίδας, όπου εκτός των άλλων στεγάζεται και το πλήρες αρχείο για τα 5.700 είδη και υποείδη φυτών της χώρας μας. Στον εικονογραφικό τομέα ο Γ. Σφήκας έχει εικονογραφήσει τον τόμο "Φυτολογία" της Εκδοτικής Αθηνών, έχει εκδώσει πολλές σειρές καρτ-ποστάλ και πόστερς με θέμα τα ελληνικά αγριολούλουδα, τα πουλιά και τους παραδοσιακούς οικισμούς, έχει ζωγραφίσει συλλεκτικά πιάτα και άλλα πορσελάνινα αντικείμενα, και έχει φιλοτεχνήσει ημερολόγια τραπεζών και άλλων οργανισμών.