Τα Παναθήναια και οι άλλοι αττικοί αγώνες
Τα Παναθήναια ήσαν η πιο λαμπρή εορτή της πόλεως της Παλλάδος Αθηνάς. Το πιο θεαματικό μέρος της εορτής ήταν η μεγαλοπρεπής πομπή που ξεκινούσε από τον Κεραμεικό και δια της οδού των Παναθηναίων κατέληγε στην Ακρόπολη για να προσφερθεί στην θεά της σοφίας ο νέος πέπλος αυτής, ο οποίος είχε αναρτηθεί προηγουμένως ως ιστίο στην ιερή παναθηναϊκή ναυ. Γυμνικοί, ιππικοί, μουσικοί και άλλοι αγώνες ελάμπρυναν την μεγάλη αθηναϊκή εορτή.
Στο βιβλίο υπάρχει ακόμη εκτενέστατη αναφορά στην αθηναϊκή αγωγή, η οποία πάντοτε απέβλεπε στην ισόρροπη ανάπτυξη του σώματος και του πνεύματος, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η γενναιότης και η ευψυχία των Αθηναίων στρατιωτών στις μάχες. Ακόμα αναφέρονται τα ονόματα των Αθηναίων Ολυμπιονικών -όσα διεσώθησαν- και υπάρχουν εκτενείς αναφορές στις πάμπολλες εορτές της Αττικής, τις συνοδευόμενες κατά πάγια συνήθεια με την διεξαγωγή αθλητικών και όχι μόνον αγώνων.
Απέκας Κώστας
Ο Κώστας Απέκας ήταν µαρξιστής θεολόγος. Πιθανότατα πρόκειται για ψευδώνυµο, ενώ δεν είναι γνωστές άλλες πληροφορίες γύρω από το πρόσωπό του. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών. Έλαβε το πτυχίο του πιθανότατα στα τέλη της δεκαετίας του 1920 ή στις αρχές του 1930 και έζησε στην Αθήνα.
Στα ελληνικά γράµµατα εµφανίστηκε το 1932, γράφοντας αρχικά στην εφηµερίδα «Ριζοσπάστης» και κατόπιν στην εφηµερίδα «Πάλη των Τάξεων» (1933), εκφράζοντας τον µαχητικό πολιτικό αντικληρικαλισµό του µεσοπολεµικού κοµµουνισµού. Επηρεασµένος από τον Γιάνη Κορδάτο, υπήρξε ο πρώτος διανοούµενος στην Ελλάδα που επιχείρησε να αρθρώσει µια µαρξιστική κριτική θεώρηση απέναντι στην Eκκλησία. Το βιβλίο του Η αληθινή ιστορία της Εκκλησίας κυκλοφόρησε τέλη Σεπτεµβρίου ή αρχές Οκτωβρίου 1933.
∆υστυχώς, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το µετέπειτα συγγραφικό του έργο. Πιθανόν να έδρασε µε άλλο όνοµα ή να χάθηκε κατά τη δεκαετία του 1940, όπως πολλοί κοµµουνιστές του Μεσοπολέµου.
(Πηγή: "Εκδόσεις iWrite", 2023)