Ιστορίες απόγνωσης
"... Όταν ο Χρίστος Βουγιουκλής άρχισε να σχεδιάζει εικόνες "απόγνωσης" -σχόλια πάνω στο χωρισμό, στον θάνατο, στην απώλεια- σκέφτηκα: να μια καλή στιγμή. Η απώλεια μας έχει σημαδέψει· δεν υπάρχει διαφυγή· όσο για σωτηρία, ούτε λόγος· για να εξορκίσουμε την οδύνη μιλάμε και γράφουμε γι' αυτή, τη ζωγραφίζουμε· ποτέ δεν την ξεχνάμε."
(Σώτη Τριανταφύλλου)
"Τα σχέδια έγιναν αργότερα· αρκετά αργότερα. Προηγήθηκε ένας θάνατος κι ένας χωρισμός. Η απουσία, η απώλεια. Ύστερα, κενό, αδράνεια. Δεν μπορώ να καθορίσω πόσο κράτησε αυτή η αίσθηση του τίποτα. Η τέχνη αποφεύγει τα αισθήματα, τις υπερβολικές συγκινήσεις· σιχαίνεται τα δάκρυα."
(Χρίστος Βουγιουκλής)
Η "αβάσταχτη αθωότητα" των κειμένων της Σώτης και οι εικόνες "απόγνωσης" του Χρίστου φέρνουν την κάθαρση μέσω της τέχνης, σε ένα βιβλίο που είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης φιλίας.

Σφήκας, Γιώργος
Ο Γιώργος Σφήκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939, όπου τελείωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Ακολούθησε το επάγγελμα του γραφίστα και δούλεψε σε διάφορα διαφημιστικά γραφεία μέχρι το 1980. Από το 1970 άρχισε να στρέφεται προς την οικολογία, να γράφει για την ελληνική φύση και να ζωγραφίζει τα φυτά, τα ζώα, τους βιότοπους και τους παραδοσιακούς οικισμούς. Μέχρι σήμερα έχει γράψει είκοσι βιβλία σχετικά με την ελληνική φύση. Παράλληλα με όλα αυτά, ο συγγραφέας εξελίχθηκε σε άριστο μελετητή της ελληνικής χλωρίδας. Η συλλογή του με φυτά απ' όλη την Ελλάδα περιλαμβάνει γύρω στις 12.000 δείγματα φυτών και πολλές χιλιάδες διαφάνειες με αγριολούλουδα και βιότοπους. Έχει ανακαλύψει αρκετά νέα για την επιστήμη είδη φυτών και σε δύο από αυτά έχει δοθεί το όνομα του (Viola sfikasiana και Colchicum sfikasianum). Από το 1992 δημιούργησε το κέντρο "Ανθοφόρος", με στόχο την προστασία της ελληνικής χλωρίδας, όπου εκτός των άλλων στεγάζεται και το πλήρες αρχείο για τα 5.700 είδη και υποείδη φυτών της χώρας μας. Στον εικονογραφικό τομέα ο Γ. Σφήκας έχει εικονογραφήσει τον τόμο "Φυτολογία" της Εκδοτικής Αθηνών, έχει εκδώσει πολλές σειρές καρτ-ποστάλ και πόστερς με θέμα τα ελληνικά αγριολούλουδα, τα πουλιά και τους παραδοσιακούς οικισμούς, έχει ζωγραφίσει συλλεκτικά πιάτα και άλλα πορσελάνινα αντικείμενα, και έχει φιλοτεχνήσει ημερολόγια τραπεζών και άλλων οργανισμών.