Θουκυδίδη Περικλέους Επιτάφιος Γ΄ ενιαίου λυκείου

Από τα σημαντικότερα και ελκυστικότερα κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας είναι το κείμενο του Επιταφίου λόγου του Περικλή. Το ύψος των διανοημάτων και η αρτιότητα της μορφής συνδυάστηκαν αρμονικά σε ένα κείμενο που προσφέρεται για πολλές και διαφορετικές αναγνώσεις. Μια επιπλέον ανάγνωση-προσέγγιση επιχειρείται με το βιβλίο αυτό.
Καταβλήθηκε προσπάθεια να αναδειχθεί με την επεξεργασία η διαχρονικότητα του έργου και να προβληθεί η ταυτότητά του ως κειμένου πολιτικής και πολιτισμού. Ο γλωσσικός και αισθητικός σχολιασμός χρησιμοποιήθηκαν επικουρικά για την επιτυχία του βασικού σκοπού που είναι η σε βάθος κατανόηση και κατάκτηση του περιεχομένου.
[...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)
Τίτλος βιβλίου: | Θουκυδίδη Περικλέους Επιτάφιος Γ΄ ενιαίου λυκείου | ||
---|---|---|---|
Υπότιτλος βιβλίου: | Γενικής παιδείας | ||
Εκδότης: | Ελληνικά Γράμματα | ||
Συντελεστές βιβλίου: | Αλεξοπούλου Χρύσα Ε. (Συγγραφέας) Σταυροπούλου, Χαρά (Υπεύθυνος Σειράς) | ||
ISBN: | 9789604421091 | Εξώφυλλο βιβλίου: | Μαλακό |
Σειρά εκδότη: | Ελληνική Εκπαίδευση: Λύκειο: Αρχαία Ελληνικά | Σελίδες: | 228 |
Στοιχεία έκδοσης: | Σεπτέμβριος 2005 | Διαστάσεις: | 24x17 |
Κατηγορίες: | Εκπαίδευση > Γενικά |
Αλεξοπούλου Χρύσα Ε.
Η Χρύσα Ευστ. Αλεξοπούλου κατάγεται από την Αμαλιάδα. Σπούδασε Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών, παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία και είναι αριστούχος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών. Υπηρέτησε στη Β/θμια Εκπαίδευση ως καθηγήτρια και Σχολ. Σύμβουλος Ανατ. Αττικής. Δίδαξε στη Γ/βάθμια Εκπαίδευση στην Ἑλλάδα (Αρχαίο Δράμα στό Ε.Α.Π.) και στη Γερμανία (Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό). Έχουν εκδοθεί η διατριβή της (Η γυναικεία δράση στον Ευριπίδη: εκδίκηση κι επιβολή, Μήδεια, Ιππόλυτος, Εκάβη, Αθήνα 2000), βιβλία για την Αρχαϊκή Λυρική Ποίηση και τον Ευριπίδη. Μελέτες της για φιλολογικά θέματα είναι δημοσιευμένες σε περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους. Έχει μεταφράσει επιλεγμένα αποσπασμάτων των Γερμανών ποιητών Χάινε, Μέρικε και Αννέτ Φον Ντρόστε-Χίλσχοφ, ενώ έχουν εκδοθεί πέντε ποιητικές της συλλογές (Βορείως του Νότου, Γαβριηλίδης, 2005, 30 και 1 νυχτερινές αντανακλάσεις, Ηριδανός, 2008, Τόπος ένδον, Ηριδανός, 2012, Φάος, φάος, Φως, Γαβριηλίδης, 2015, Πορείες κατάδυσης, Περισπωμένη, 2020, Βραβείο «Λάμπρος Πορφύρας» Ακαδημίας Αθηνών 2021). Είναι μέλος του Κύκλου Ποιητών, της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων και μητέρα τριών παιδιών.
(Πηγή: "Εκδόσεις Περισπωμένη", 2023)
- Πορείες κατάδυσης (2020)
- Ευριπίδης: Ο ποιητής του πάθους και των παθημάτων (2018)
- Θέατρο και πόλη (2012)
- Τόπος ένδον (2012)
- 30 και 1 νυχτερινές αντανακλάσεις (2008)
- Από τον ανατρεπτικό ιαμβογράφο Αρχίλοχο στον λυρικό αφηγητή Βακχυλίδη (2004)
- Θουκυδίδη Περικλέους Επιτάφιος Γ΄ ενιαίου λυκείου (2000)
- Γυναικεία δράση στον Ευριπίδη. Εκδίκηση και επιβολή (2000)
- Σοφοκλή Αντιγόνη Β΄ τάξη ενιαίου λυκείου (1998)