Το μετέωρο βήμα της Ευρώπης
Στις 29 Οκτωβρίου 2004 οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ή αρχηγοί κρατών, όπως οι Πρόεδροι της Γαλλικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας) υπέγραψαν στη Ρώμη το κείμενο της "Συνθήκης για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης". Ο όρος "Σύνταγμα" βέβαια χρησιμοποιούνταν ενίοτε και κατά το παρελθόν στη θεωρία με την ουσιαστική του έννοια, για να υποδηλώσει την ύπαρξη ενός συνόλου κανόνων που ρυθμίζουν την συγκρότηση και οργάνωση της εξουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κοινοτήτων της. Εξάλλου και το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) έκανε λόγο για την ιδρυτική συνθήκη της πάλαι ποτέ Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) ως το "συνταγματικό χάρτη μιας κοινωνίας δικαίου". Ωστόσο η επίσημη διακήρυξη της ύπαρξης ενός "Συντάγματος της Ευρώπης" και η ταύτισή του με συγκεκριμένο γραπτό κείμενο έχει βαρύνουσα πολιτική και ιδεολογική σημασία. [...]
Χατζίκου, Ευγενία
Η Ευγενία Χατζίκου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία, υποκριτική, γαλλική φιλολογία και μουσική, και ειδικεύθηκε στην τηλεόραση, υπότροφος στις Βρυξέλλες. Το 1972 ιδρύει το Σπουδαστήριο Τέχνης. Η δραματική σχολή υπό την επωνυμία της, κατατάσσεται στην Γ' βαθμίδα εκπαίδευσης και γίνεται ανωτέρα.
Η σχολή κινηματογράφου και τηλεόρασης υπό την επωνυμία της βραβεύεται στο Μόναχο από ειδική επιτροπή καθηγητών επειδή έχει παρουσιάσει σημαντική πρόοδο χωρίς κρατική ή άλλη υποστήριξη. Η Ευγενία Χατζίκου έχει βραβείο σεναρίου σε διαγωνισμό της ΕΡΤ με πρόεδρο τον Ιάκωβο Καμπανέλη. Έχει σκηνοθετήσει 50 παραστάσεις χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα με τις δύο ομάδες που λειτουργούσαν στη σχολή της και έχουν κερδηθεί βραβεία ερμηνείας, θεατρικού έργου και παρουσίασης. (Φεστιβάλ Ιθάκης). Έχει σκηνοθετήσει τρεις ταινίες που προβλήθηκαν στην κρατική τηλεόραση ("Το αγγελούδι μας", με θέμα την έκτρωση, "Γένους θηλυκού", με θέμα τη σημερινή θέση της γυναίκας και "Μικ-μηκ", με θέμα θεματολογική και μορφική ανάπτυξη της μικρού μήκους ταινίας στην Ευρώπη). Από το 1972 διδάσκει συνεχώς υποκριτική, αυτοσχεδιασμό και κινηματογράφο στις δύο υπό την επωνυμίας της σχολές. Έχει μεταφράσει 15 βιβλία με θέματα σχετικά με το αντικείμενο του θεάματος για γνωστούς εκδοτικούς οίκους:
"Ο κινηματογράφος" του Ανρί Αζέλ, εκδόσεις "Φέξη". "Η γλώσσα του κινηματογράφου" και "Σουρεαλισμός στον κινηματογράφο", το πρώτο του Μαρσέλ Μαρτέν, το δεύτερο του Άδωνι Κύρου για τις εκδόσεις "Κάλβος", "Οι σταρ" του Έντγκαρ Μορέν για τις εκδόσεις "Παϊρίδη", "Η τεχνική του κινηματογράφου" του Λο Ντύκα για τις εκδόσεις "Ζαχαρόπουλου", "Το μονταζ" του Ρότζερ Κρίτεντεν για τις εκδόσεις "Καστανιώτη" και άλλα.