Πληροφορική και αρχιτεκτονική
[...] Το παρόν βιβλίο εδράζεται στο ΜΠ-07, όμως την ίδια στιγμή αναπτύσσει δικό του επιπλέον εννοιολογικό και μεθοδολογικό πυρήνα, που ερείδεται στην ιστορία και τη θεωρία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, της αρχιτεκτονικής, της κατασκευής.
Ένα βιβλίο Πληροφορικής στην Αρχιτεκτονική δεν είναι ένα βιβλίο Πληροφορικής για αρχιτέκτονες. Δεν είναι ούτε, μόνο, ένα βιβλίο σχεδίασης με υπολογιστή. Όπως θα δούμε, βρισκόμαστε στην αρχή μεγάλων αλλαγών, που απαιτούν κατάρτιση των αρχιτεκτόνων, φοιτητών και επαγγελματιών, σε πεδία αρκετά διαφορετικά από αυτά που η πλειονότητα τους θεωρεί ως σχετικά. Η ψηφιακή σχεδίαση διερευνάται εκτενώς, και σε βάθος που δεν συναντάται σε άλλα σχετικά βιβλία, πολλά από τα οποία στην ουσία επεξηγούν και σχολιάζουν τον οδηγό χρήσης κάποιου προγράμματος. Στη συνέχεια, η πραγμάτευση επεκτείνεται από τη ψηφιακή σχεδίαση, αφενός προς την παραμετρική σχεδίαση, αφετέρου προς τη ψηφιακή κατασκευή. Χωριστό κεφάλαιο πραγματεύεται τις υπολογιστικές προσεγγίσεις 3Δ επιφανειών και 'στερεών', καλύπτοντας από τα αρχικά ομοιώματα των de Casteljau, Coons, Bezier, μέχρι τα πρόσφατα T-splines, συγκροτώντας το πεδίο πάνω σε βασικές γεωμετρικές αρχές, πράγμα που πιστεύω ότι θα βοηθήσει τον αναγνώστη να κατανοήσει σύνθετες μαθηματικές έννοιες. Μεγάλο μέρος του βιβλίου, που διαπερνά Όριζόντια' διάφορα κεφάλαια, πραγματεύεται το Πληροφορικό Ομοίωμα Κτιρίου ('ΒΙΜ') και τα σχετικά διεθνή πρότυπα, κάτι που, από όσο γνωρίζω, για πρώτη φορά γίνεται στην ελληνική βιβλιογραφία, ενώ και στη διεθνή δεν έχω βρει βιβλίο να καλύπτει όλα τα σχετικά θέματα. Σε όλα τα κεφάλαια παρατίθενται ιστορικά στοιχεία, κατάλληλη εικονογράφηση και συνοπτική βιβλιογραφία.
[...]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)
Διαμαντοπούλου, Αναστασία Δ.
Η Ανασταστασία Διαμ. Διαμαντοπούλου γεννήθηκε στην Ερμούπολη Σύρου το 1937. Το 1958 της απονεμήθηκε το Δίπλωμα Σκοπευτρίας Στρατιωτικών Αγώνων. Το 1959 έλαβε το Πτυχίο της Αρχιτεκτονικής Σχολής Ε. Μ. Πολυτεχνείου και το Βραβείο Χ. Χρυσοβέργη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Ε.Μ.Π. διατήρησε υποτροφία από το Ι.Κ.Υ. Υπηρέτησε αρχιτέκτων επί συμβάσει της Διευθύνσεως Γεωργικής Εκπαιδεύσεως του Υπουργείου Γεωργίας (1961-1967). Το 1971 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Μηχανικός Ε.Μ. Πολυτεχνείου. Υπηρέτησε βοηθός και επιμελήτρια των Εδρών Κτιριολογίας και Τεχνικών Υλικών Ε.Μ.Π. (1960-61 και 1967-1980), με εντολή διδασκαλίας τα τελευταία χρόνια. Από το 1960 ασχολείται με τη μελέτη και την επίβλεψη κατασκευής έργων. Από το 1971 έχει συντάξει και δημοσιεύσει πλήθος Επιστημονικών μελετών για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τη λαϊκή τέχνη της Χώρας μας, για τη μορφολογία των μαρμαροκατασκευών, για την τεχνολογία και τις εφαρμογές του μαρμάρου και για άλλα θέματα. Από το 1979 συμμετέχει σε Επιστημονικές Επιτροπές του Τ.Ε. Ελλάδας και του ΕΛ. Ο. Τ. Ήταν επιστημονικός συνεγάτης και έχει συντάξει κείμενα του ντοκιμαντέρ 3 ημιώρων με τίτλο "Το Ελληνικό Μάρμαρο" (Ελληνική τηλεόραση, 1987). Έχει εισηγηθεί επανειλημμένα σε Συνέδρια. Έχει διδάξει θέματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και τεχνικών υλικών. Το 1995 ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότισσα Αμπελακίων. Καθηγήτρια Σ.Τ.Μ.Α. (1998).