Νέοι πεζογράφοι της Λατινικής Αμερικής
...Στα πλαίσια της λατινοαμερικάνικης πραγματικότητας των δεκαετιών του 60-80, που χαρακτηρίζεται από κοινωνικές μεταλλαγές αλλά και πολιτικές σκληρύνσεις (πολλαπλές δικτατορίες), για να καταλήξουμε στη γενική επιστροφή της δημοκρατίας στη δεκαετία του ενενήντα, οι νέοι πεζογράφοι πολιορκούν λοιπόν την εξουσία με τη θεματογραφία, εκφραστικά μέσα και γενική στάση τους, αναπαριστώντας πιστά την κοινωνία των χωρών τους.
Συμπερασματικά, η ζωντάνια, εφευρετικότητα και πετυχημένη απεικόνιση διαφόρων όψεων της ζωής των λατινοαμερικάνων, κάνει τη γενιά αυτή μια από τις σημαντικότερες παγκόσμια και άξια μεγαλύτερης αναγνώρισης και εκτίμησης.
Τίτλος βιβλίου: | Νέοι πεζογράφοι της Λατινικής Αμερικής |
---|
Εκδότης: | Παρατηρητής |
---|
Συντελεστές βιβλίου: | Συλλογικό έργο (Συγγραφέας) Ribeyro, Julio Ramón (Συγγραφέας) Vargas Llosa Mario (Συγγραφέας) Pacheco, José Emilio, 1935- (Συγγραφέας) Mercado, Sergio Ramírez (Συγγραφέας) Bryce Echenique, Alfredo (Συγγραφέας) Monterroso, Augusto Tito, 1921-2003 (Συγγραφέας) Ρούβαλης, Γιώργος, 1949-2019 (Μεταφραστής) Ρούβαλης, Γιώργος, 1949-2019 (Ανθολόγος)
|
ISBN: | 9789602607596 | Εξώφυλλο βιβλίου: | Μαλακό |
---|
Στοιχεία έκδοσης: | 1994 | Διαστάσεις: | 21x14 |
---|
Σημείωση: | Εισαγωγή: Γιώργος Ρούβαλης |

Μουρίκη Κατερίνα
Η Κατερίνα Μουρίκη γεννήθηκε στην Aθήνα το 1951. Σπούδασε Xημεία, Στατιστική και Oικονομία. Aσχολήθηκε ερασιτεχνικά με το θέατρο και παρακολούθησε μαθήματα Yποκριτικής στην Oμάδα Tέχνης "Πάροδος" του Λάκη Kουρετζή. Eργάσθηκε στο Γεωργικό Πανεπιστήμιο της Aθήνας επί 17 χρόνια ως E.Δ.T.Π., στις έδρες Γενικής Xημείας και Oικολογίας. Στο χώρο της Λογοτεχνίας πρωτοεμφανίστηκε το 1984 με το έργο της "H μικρή Pιρή επιστρέφει" που τιμήθηκε με έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Συνεργάστηκε με την Eλληνική Pαδιοφωνία, την Tηλεόραση και το Yπουργείο Παιδείας. Aπό το 1992 ήταν παραγωγός της Λογοτεχνικής Pαδιοφωνικής εκπομπής "Παιδικός Γαλαξίας" που μεταδιδόταν από τον "Δίαυλο 10". Eπίσης συνεργάστηκε με τον τοπικό Pαδιοφωνικό σταθμό της Eλευσίνας στην εκπομπή που επιμελείτο και παρουσίαζε η ίδια μαζί με μαθητές, δασκάλους, λογοτέχνες και είχε τον τίτλο "Παιδικές φωνές". Επίσης, έργα της έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογές διηγημάτων της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.