Μεγάλες μάχες της εθνεγερσίας
Το δεύτερο βιβλίο της σειράς "Θεματικές Συλλογές", με τίτλο "Μεγάλες Μάχες της Εθνεγερσίας (1821-1829)", προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό ένδεκα επιλεγμένα άρθρα, τα οποία δίνουν μια συνολική εικόνα των πολεμικών γεγονότων που συνέθεσαν το έπος του 1821.
Το μεγαλειώδες επίτευγμα της απελευθέρωσης του ελληνικού έθνους, πραγματώθηκε μέσα από σφοδρές μάχες, όπως εκείνες του Βαλτετσίου, των Μύλων και της Πέτρας, οι οποίες συνετέλεσαν αποφασιστικά στην επιτυχή έκβαση του Αγώνα. Οι επικές πολιορκίες, του Μεσολογγίου και της Τριπολιτσάς φανέρωσαν σε όλη της την έκταση την αγριότητα του πολέμου. Οι ανέλπιστες νίκες που πέτυχαν ο Οδυσσέας Ανδρούτσος στο Χάνι της Γραβιάς και οι Μεσολογγίτες στην Κλείσοβα, κατέδειξαν το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής, ενώ ευφυή στρατηγήματα, σαν αυτό που επινόησε ο Γέρος του Μοριά στα Δερβενάκια, έσωσαν την Επανάσταση από ένα θανάσιμο κίνδυνο. Σημειώθηκαν όμως και δεινές ήττες στο Δραγατσάνι και στο Πέτα, οι οποίες καταδίκασαν ένα μεγάλο τμήμα του ελληνισμού σε 80 επιπλέον χρόνια σκλαβιάς. Τέλος η μάταιη θυσία του παρορμητικού Παπαφλέσσα στο Μανιάκι, απέδειξε ότι όταν το προσωπικό θάρρος δεν συνδυάζεται με τον στρατηγικό νου, τα αποτελέσματα είναι τραγικά.
Οι κορυφαίες αυτές μάχες της Ελληνικής Επανάστασης περιγράφονται μέσα από τις σελίδες του συναρπαστικού αυτού βιβλίου. Τα αποκαλυπτικά κείμενα συνοδεύονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αναλυτικά σχεδιαγράμματα μαχών, πρωτότυπους χάρτες και εξαιρετικές καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις πολεμιστών της περιόδου του Γιάννη Μυλωνά, ειδικού ενδυματολόγου-οπλογνώστη του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, δίνοντας την ευκαιρία στον αναγνώστη να κατανοήσει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο οι αγωνιστές του 1821 κατάφεραν να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό.

Καπάνταη, Ισμήνη Β., 1939-
Η Ισμήνη Β. Καπάνταη γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα. Παντρεύτηκε τον Βάσο Καπάνταη και έχει έναν γιο (τον συγγραφέα Δούκα Καπάνταη). Έργα της: "Επτά φορές το δαχτυλίδι", Εστία (1η έκδ. 1989, 7η 1997), "Απειρωτάν και Τούρκων", Εστία (1η έκδ. 1990, 8η 1999), Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών 1992, "Η ιστορία της Ιόλης", Εστία (1η έκδ. 1996, 4η 1997), "Πού πια καιρός", Εστία (1η έκδ. 1996, 4η 1997), "Στο κρυφό σχολειό" (παιδικό), Ποταμός 1997, "Ιωνία (Οι Έλληνες στην Μικρασία)", Αδάμ 1997, "Η Φλώρια των νερών", Καστανιώτη (1η έκδ. 1999, 6η 2000), "Το άλας της γης", Καστανιώτη 2002, "Εμείς έχουμε εμάς", Καστανιώτη 2007, "Κυνική ιστορία", Καστανιώτη 2008, κ.ά. Έχουν μεταφραστεί στο εξωτερικό: "Επτά φορές το δαχτυλίδι" ("Seven Times the Ring"), Εκδόσεις Πανεπιστημίου McGill, Montreal 1994, "Απειρωτάν και Τούρκων", εκδ. Ορφελίν, Βελιγράδι 1995. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά· έχει γράψει επίσης κείμενα για τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ. Τιμήθηκε με το Βραβείο Χριστιανικών Γραμμάτων (1990) και με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (1992) για το μύθιστόρημα "Απειρωτάν και Τούρκων".