Κριτικές θεάτρου: Νεοελληνική δραματουργία 1975 - 1989

Εκδότης:
Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη
Έτος:
2015
ISBN:
9789607316660
Σελίδες:
675
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Κριτικές θεάτρου: Νεοελληνική δραματουργία 1975 - 1989
Τιμή εκδότη:€30,74
Η τιμή μας: €27,67
Κριτικές θεάτρου: Νεοελληνική δραματουργία 1975 - 1989
Μετά την έκδοση των θεατρικών κριτικών του Τάσου Λιγνάδη σε ελληνόφωνες παραστάσεις αρχαίου δράματος (Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη, 2013), ακολουθεί ο τόμος με την κριτική επισκόπηση των παραστάσεων έργων της νεοελληνικής δραματουργίας και γραμματείας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από το 1975 έως το 1989, διάστημα κατά το οποίο ο Τάσος Λιγνάδης υπηρέτησε συστηματικά και από μόνιμες εβδομαδιαίες στήλες την κριτική θεάτρου (στις εφημερίδες Εσπερινή, Μεσημβρινή. Καθημερινή και τα περιοδικά Επίκαιρα, Ένα). Στον τόμο συγκεντρώνονται 171 κριτικά κείμενα, που καλύπτουν ένα πανόραμα θεατρικών έργων και ειδών, από διαφορετικές εποχές της ελληνικής θεατρικής ιστορίας: Κρητικό και Επτανησιακό Θέατρο, μετεπαναστατική κωμωδία ηθών και καταστάσεων, κλασικιστική τραγωδία, κωμειδύλλιο, δραματικό ειδύλλιο, αστικό δράμα, θέατρο-ντοκουμέντο, θεατρική διασκευή λογοτεχνικών έργων, μουσικό δράμα, σπονδυλωτή σύνθεση από αποσπάσματα θεατρικών ή/και μη θεατρικών, λόγιων ή/και δημωδών έργων, επιθεώρηση, μιμόδραμα, ρομαντική κομεντί, φάρσα, υπερρεαλιστικό θέατρο, θέατρο του παραλόγου, ποιητικό θέατρο, φιλοσοφικό θέατρο, παραμυθόδραμα, παρωδία, ιστορικό-βιογραφικό δράμα, κοινωνικο-πολιτικό ή/και (νέο)ηθογραφικό δράμα κ.ά..

Αντιμέτωπος με μια ευρεία χρονική, ειδολογική, μορφολογική και θεματική κλίμακα θεατρικών κειμένων, που συναντούν μια αντίστοιχη μεγάλη κλίμακα διαφορετικών επιμέρους αισθητικών τάσεων και ιδεολογικών στοχεύσεων από μέρους των θεατρικών συντελεστών και μάλιστα των σκηνοθετών, ο Τάσος Λιγνάδης -με το διεισδυτικό κριτικό βλέμμα του και με ακοίμητο μέλημά του την αναζήτηση του θεατρικά "αυθεντικού" πίσω από το θεατροειδές "πρόσχημα"- καταγράφει και αποτιμά φαινόμενα και ρεύματα της θεατρικής συγχρονίας, ενθαρρύνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες και αναδεικνύοντας επιτεύγματά της, αλλά και επισημαίνοντας αδυναμίες και αδιέξοδά της.

Στον τόμο προτάσσεται εισαγωγή της επίκουρης καθηγήτριας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιμελήτριας του τόμου, Καίτης Διαμαντάκου-Αγάθου: «"1975-1989: κριτικός αποθησαυρισμός - Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του νεοελληνικού θεάτρου" (σελ. 9-43)". Τον τόμο επιστεγάζουν χρήσιμα ευρετήρια αναζήτησης ονομάτων, τίτλων θεατρικών έργων και παραστάσεων, θεατρικών οργανισμών και χώρων.
Τίτλος βιβλίου:Κριτικές θεάτρου: Νεοελληνική δραματουργία 1975 - 1989
Εκδότης:Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη
Συντελεστές βιβλίου:Λιγνάδης, Τάσος, 1926-1989 (Συγγραφέας)
Διαμαντάκου Καίτη (Επιμελητής)
ISBN:9789607316660
Σειρά εκδότη:Άλλες Εκδόσεις
Στοιχεία έκδοσης:Δεκέμβριος 2015
Σημείωση:Εισαγωγή: Καίτη Διαμαντάκου.
Κατηγορίες:Λογοτεχνία > Ελληνική Λογοτεχνία > Θέατρο

Λιγνάδης, Τάσος, 1926-1989

Λιγνάδης, Τάσος, 1926-1989
Τάσος Λιγνάδης (1926 -1989). Ο Τάσος Λιγνάδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια των εφηβικών του χρόνων βίωσε τη γερμανική κατοχή ως μέλος της Αντιστασιακής Οργάνωσης ΕΣΑΣ και παράλληλα δραστηριοποιήθηκε στον παράνομο Τύπο ως αρθρογράφος στα περιοδικά Μαθητικά Γράμματα και Νεανική Φωνή. Με την Απελευθέρωση γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου πήρε μέρος στο φοιτητικό κίνημα ως ιδρυτικό μέλος της ΔΕΣΠΑ (Διοικούσα Επιτροπή Συλλόγου Πανεπιστημίου) και πρόεδρος της ΠΕΚΕ (Πανσπουδαστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα) και αναγορεύτηκε διδάκτωρ το 1970 με τίτλο της διατριβής του Το πρώτο Δάνειον της Ανεξαρτησίας. Το 1955 διορίστηκε καθηγητής στη Σχολή Μωραΐτη και το 1963 εκλέχτηκε λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Φιλοσοφική Σχολή, θέση από την οποία παραιτήθηκε με την επιβολή της Απριλιανής Δικτατορίας. Εργάστηκε επίσης στη Σχολή Αηδονοπούλου, στο Pierce College , και στο Λύκειο του Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Σχολή Μωραΐτη οργάνωσε θεατρικές παραστάσεις, ενώ την περίοδο της Μεταπολίτευσης διορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, θέση που κράτησε ως το 1980. Στο Εθνικό Θέατρο εργάστηκε επίσης ως καθηγητής στη δραματική σχολή. Από το 1977 εργάστηκε στην ΕΡΤ ως σύμβουλος προγράμματος με αρμοδιότητες στο χώρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διέκοψε ωστόσο τη συνεργασία του, λόγω ιδεολογικών διαφωνιών. Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1955 από τις σελίδες του περιοδικού της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού Νέον Αθήναιον, όπου δημοσίευσε πολλές μελέτες ως το 1963. Συνεργάστηκε επίσης με περιοδικά και εφημερίδες όπως τα : Ελληνικά Χρονικά του Λουκή Ακρίτα (1952-1954), Νέα Πορεία (Θεσσαλονίκης), Λόγος (1947), Χρονικό (1972), Νέα Εστία, Επίκαιρα, Νίκη, Εσπερινή, Μεσημβρινή, Η Καθημερινή. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Τάσου Λιγνάδη βλ. Αργυρίου Αλεξ., "Λιγνάδης Τάσος", Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό 5. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1986 και Σταμέλος Δημήτρης, "Λιγνάδης Τάσος", Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας 9. Αθήνα, Χάρη Πάτση, χ.χ. (Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες