Ηθική των επιχειρήσεων
Το θεματικό πεδίο της Ηθικής των Επιχειρήσεων, διεθνώς γνωστό ως Business Ethics, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα της παγκοσμιοποίησης και του σκληρού ανταγωνισμού, ενδεχομένως ηχεί ως παράδοξο ή ακόμη και ως μη ρεαλιστικό, λόγω και της υφιστάμενης τάσης για άρνηση κάθε συσχέτισης μεταξύ της ηθικής και των επιχειρήσεων. Συχνά, η υιοθέτηση μακιαβελικών πρακτικών από την πλευρά των σύγχρονων οργανισμών, η οποία αποσκοπεί στην επίτευξη του μέγιστου κέρδους με το ελάχιστο δυνατό κόστος, σηματοδοτεί μια τρέχουσα αντίληψη επί τη βάσει του ότι κάθε επιχείρηση μπορεί να υπηρετεί τους στόχους που έχει θέσει χωρίς απαραιτήτως να αξιολογεί τις πράξεις ή παραλείψεις της υπό το πρίσμα της ηθικής. Αυτή η αντίληψη διαμορφώνει και το επιχείρημα ότι ηθική και επιχειρήσεις συνιστούν έννοιες ασύμπτωτες και ότι η όποια σύνδεσή τους στη θεματική της ηθικής των επιχειρήσεων συνιστά απλώς μια αντίφαση, δεδομένου μάλιστα ότι -όπως υποστηρίζεται- η ηθική στάση αναφέρεται σε αμιγώς προσωπική επιλογή. Στην ανωτέρω ευρύτερη προβληματική επικεντρώνεται το ανά χείρας πόνημα, καθώς και στη συζήτηση σχετικά με τους υφιστάμενους μύθους ως προς την ηθική των επιχειρήσεων.

Cartledge, Paul
O Paul Cartledge σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έλαβε το πτυχίο και το διδακτορικό του ολοκληρώνοντας μια διατριβή σχετικά με την αρχαιολογία και την ιστορία της πρώιμης Σπάρτης, υπό την εποπτεία του καθηγητή Σερ Tζον Mπόρντμαν. Είναι καθηγητής Eλληνικής Iστορίας στη Σχολή Kλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Kέιμπριτζ, όπου διδάσκει από το 1979 και διευθυντής κλασικών σπουδών στο Clare College του Καίμπριτζ. Είναι επίσης μέλος της συντακτικής επιτροπής των επιθεωρήσεων "Dialogos", "International History Review" και "History of Political Thought". Έχει γράψει, έχει δημοσιεύσει κι έχει συμμετάσχει στη συγγραφή πολλών βιβλίων πάνω στο αντικείμενό του. Ανάμεσα στις πλέον πρόσφατες εργασίες του συγκαταλέγονται τα εξής: "The Greeks: A Portrait of Self and Others (1997), "Democritus" (1998), "Political Thought in Ancient Greece: Elite and Mass from Homer to Plutarch", "The Spartans", "Spartan Reflections", "Alexander the Great: The Hunt for a New Past", καθώς και το "The Cambridge Illustrated History of Ancient Greece".
Eίναι συν-επιμελητής δύο σειρών μονογραφιών, μέλος των συντακτικών επιτροπών τριών επιστημονικών περιοδικών και σύμβουλος αρχαίας ιστορίας του εκδοτικού οίκου Nτάκγουερθ. Eίναι μέλος της Eνώσεως Aρχαιοφίλων του Λονδίνου και έχει τιμηθεί με το παράσημο του Xρυσού Σταυρού του Tάγματος Aριστείας της Tιμής από τον Πρόεδρο της Eλληνικής Δημοκρατίας.