Η ισλαμική τρομοκρατία
Η Ισλαµική τροµοκρατία είναι το πρώτο βιβλίο της "διλογίας" του Σταύρου Λυγερού που θα µπορούσε να έχει τίτλο "Η εκδίκηση του Ισλάµ" και θέµα τις συνέπειες της στρατηγικής των Αµερικανών για "αναµόρφωση" της Μέσης Ανατολής µέσω στρατιωτικών επεµβάσεων. Η πολιτική "ρευστοποίηση" της Μέσης Ανατολής, όµως, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.
Ο πρώτος "άνεµος" που ξεχύθηκε είναι η επέκταση και γενίκευση της ισλαµικής τροµοκρατίας, η οποία έχει εµφυτεύσει τον φόβο και έχει διασπείρει την ανασφάλεια στους Ευρωπαίους. Ο δεύτερος είναι η διόγκωση των προσφυγικών-µεταναστευτικών ροών µε αποκορύφωµα το τσουνάµι του 2015-2016. Οι δύο «άνεµοι» είναι πολύ διαφορετικοί µεταξύ τους, αλλά βιώνονται από την Ευρώπη ως παράλληλες κρίσεις που, σε συνδυασµό µε την οικονοµική κρίση, απειλούν µε αποδιάρθρωση το ενοποιητικό εγχείρηµα.
Το ναυάγιο της νεοσυντηρητικής στρατηγικής υποχρέωσε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το "αυτοκρατορικό" όνειρο και να προσαρµοστούν στο αναδυόµενο πολυπολικό διεθνές σύστηµα. Αφενός αυτός ο ανταγωνισµός µεγάλων και περιφερειακών δυνάµεων, αφετέρου η ανοµολόγητη νεοψυχροπολεµική στάση της Δύσης άφησαν χώρο για την ταχύτατη ανάπτυξη και επέκταση του Ισλαµικού Κράτους.
Ο συγγραφέας αναλύει την ασυµβατότητα του ισλαµικού φονταµενταλισµού µε τις ανοικτές δυτικές κοινωνίες, την οποία τόσο αριστεροί όσο και µεταµοντέρνοι φιλελεύθεροι παρακάµπτουν µε εξόφθαλµο δογµατισµό. Το γεγονός ότι ο ισλαµικός φονταµενταλισµός λειτουργεί ως προθάλαµος και δεξαµενή στρατολόγησης για την ισλαµική τροµοκρατία µάς εξηγεί και το πώς γεννηµένοι στην Ευρώπη νεαροί µουσουλµάνοι µεταλλάσσονται σε τζιχαντιστές.

Μαρτινίδης, Πέτρος
Ο Πέτρος Μαρτινίδης είναι ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946, με σπουδές αρχιτεκτονικής, ψυχολογίας, θεωρίας κειμένων, ιστορίας και φιλοσοφίας των επιστημών, δίδαξε στην Πολυτεχνική Σχολή για 35 χρόνια και εξακολουθεί να διδάσκει σε μεταπτυχιακά τμήματα άλλων σχολών.
Έχει γράψει πολλά άρθρα και βιβλία σχετικά με τα επιστημονικά του πεδία και 10 αστυνομικά μυθιστορήματα τα τελευταία 20 χρόνια.
Πρώτο του βιβλίο τα δοκίμια "Συνηγορία της παραλογοτεχνίας" (1982), "Οι λέξεις στην αρχιτεκτονική και την επιστημονική σκέψη" (1990), "Κόμικς, τέχνη και τεχνικές της εικονογράφησης" (1990), "Η υψηλή τέχνη της απελπισίας: γύρω από τον Ισοβίτη του Αρκά" (1992), "Μεσιτείες του ορατού: ζητήματα θεωρίας της κριτικής στην αρχιτεκτονική και την τέχνη" (1997) και "Μεταμορφώσεις του θεατρικού χώρου: τυπικές φάσεις κατά την εξέλιξη των θεάτρων στη Δύση" (1999). Η έντονη παρουσία του στο αστυνομικό μυθιστόρημα ξεκινά με την τετραλογία "Κατά συρροήν" (1998), "Σε περίπτωση πυρκαϊάς" (1999), "Παιχνίδια μνήμης" (2001) και "Δεύτερη φορά νεκρός" (2002). Ακολούθησε η τριλογία "Μοιραίοι αντίκατοπτρισμοί" (2003), "Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία" (2005) και "Ο Θεός φυλάει τους άθεους" (2006). Το 2007 κυκλοφόρησε το κείμενο του "Πώς πάνε στον "παράδεισο" του Αρκά. "Ανατρέχοντας στην ιστορία του γέλιου" και το 2011 το βιβλίο "Κριτική και ευαισθησία". "Η εξέλιξη του κριτικού στοχασμού για την τέχνη". Το 2000 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ένωσης Κριτικών θεάτρου για το έργο του "Μεταμορφώσεις του θεατρικού χώρου: τυπικές φάσεις κατά την εξέλιξη των θεάτρων στη Δύση". Έλαβε μέρος, με διηγήματα του, και στους τρεις πρώτους τόμους των Ελληνικών εγκλημάτων (2007, 2008 και 2009).
(φωτογραφία: Κώστας Μητρόπουλος)