Μια συνάντηση με τον "Ξεπεσμένο δερβίση" του Αλ. Παπαδιαμάντη
Συναντώντας τον μυστηριώδη "Ξεπεσμένο δερβίση" μέσα από το ομώνυμο διήγημα, ο Γ. Κυθραιώτης παρακολουθεί τον Παπαδιαμάντη καθώς ο τελευταίος χτίζει μιαν αφηγηματική ποιητική με καινοφανείς για την εποχή του τεχνικές, για να στηρίξει καλλιτεχνικά τη δική του θέαση του κόσμου. Όπως μεθοδικά καταδεικνύει ο Κυθραιώτης, εξετάζοντας θέματα που αφορούν τον αφηγηματικό χρόνο, την πλοκή, τις συντακτικές δομές, τον αφηγητή και τα πρόσωπα του διηγήματος, ο Ξεπεσμένος δερβίσης αναιρεί τη μια μετά την άλλη τις συμβάσεις του αφηγηματικού ρεαλισμού, εισάγοντάς μας σε μια ποιητική που καθιστά το έργο ανοικτό και ανολοκλήρωτο, ενσαρκούμενο κάθε φορά στην εμπειρία που πυροδοτεί στον αναγνώστη.

Ζήσου, Αντώνιος Κ.
Ο Αντώνης Ζήσου είναι μαθηματικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τοπογράφος μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Επίσης, παρακολούθησε το τμήμα Προγραμματιστών του ΕΛΚΕΠΑ.
Έλαβε Master of Science στην Πληροφορική και Επιχειρησιακή Έρευνα από το Cranfield Institute of Technology στο γνωστικό πεδίο Computer Applications in Management Systems. Έκτοτε, ασχολείται συστηματικά με την πληροφορική και ειδικότερα με τα συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών, τα ψηφιακά φωτογραμμετρικά συστήματα και τα συστήματα ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας.
Το έτος 2000 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα (PhD) από το Τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου στη θεματική περιοχή των Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (ΣΓΠ).
Παράλληλα, εργάστηκε στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ) ως τμηματάρχης, υποδιευθυντής και διευθυντής σε έργα επίβλεψης και οργάνωσης γραμμών παραγωγής ψηφιακών χαρτών και τοπογραφικών διαγραμμάτων.
Έλαβε μέρος σε συνέδρια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γεωγραφικών Υπηρεσιών Euro@geographics στην Αυστρία (1994), την Ελλάδα (1995, οργανωτής του συνεδρίου), την Κροατία (1996), την Κύπρο (1997), τη Νορβηγία (1998), την Ιταλία (1999) και τη Σουηδία (2000), ως τεχνικός σύμβουλος στο συνέδριο του ΟΗΕ για τα γεωγραφικά ονόματα (1992), καθώς και στα συνέδρια ελλήνων χρηστών του πακέτου ArcGIS.
Δίδαξε σε σεμινάρια ΣΓΠ και πληροφορικής στο Τεχνικό Επιμελημετήριο Ελλάδος, στο ΤΕΙ Αθηνών ως επίκουρος καθηγητής και στη Σχολή Τοπογραφίας της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού.
Είναι συγγραφέας δύο ακόμη βιβλίων: "Εισαγωγή στα λειτουργικά συστήματα και λειτουργικά συστήματα", 2000, Εκδόσεις Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (ως συντονιστής συγγραφικής ομάδας και συγγραφέας) και "Λειτουργικό σύστημα UNIX", 1994, εκδόσεις Ίων.