Βυζαντινο-ρωσσικά

Εξήμισι αιώνες βυζαντινο-ρωσσικών σχέσεων (1ο μισό 9ου - 2ο μισό 15ο / αρχές 16ου αι. μ.Χ.): Το status της έρευνας
Εκδότης:
Σταμούλης Αντ.
Έτος:
2019
ISBN:
9786185306472
Σελίδες:
304
Εξώφυλλο:
Σκληρό
Βυζαντινο-ρωσσικά
Τιμή εκδότη:€27,56
Η τιμή μας: €24,80
Βυζαντινο-ρωσσικά
Οι σχέσεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με τους Ρώσσους αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της μεσαιωνικής ελληνικής ιστορίας και εκτείνονται σε μια σημαντική περίοδο εξήμισι περίπου αιώνων, με κεντρικό-κομβικό σημείο τους τον εκχριστιανισμό του ρωσσικού έθνους στα τέλη του 10ου μ.Χ. αιώνα -ένα γεγονός που δικαίως κατατάσσεται στα σημαντικότερα της παγκόσμιας ιστορίας.

Η παρούσα μονογραφία, που συμπληρώνεται με αναλυτικό χρονολόγιο για την περίοδο από το πρώτο μισό του 9ου έως τα τέλη του 15ου/ αρχές του 16ου αιώνα, καταγράφει την κατάσταση και τα πορίσματα των σχετικών ερευνών σε διεθνές επίπεδο, τονίζοντας τη σημασία των σχέσεων του Βυζαντίου αφενός με το πρώιμο κράτος του Κιέβου (9ος-11ος / 12ος αιώνες) και αφετέρου με το κράτος της Μοσχοβίας μετά την σταδιακή απελευθέρωση των Ρώσσων από την εμβόλιμη (από τις πρώτες δεκαετίες του 13ου αιώνα) μογγολική επικυριαρχία από τον 14ο αιώνα και εξής. Ιδιαίτερα προβάλλονται στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης η προσωπογραφία, οι διπλωματικές, οι εμπορικές και οι πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Βυζαντινών-Ρώσσων στο πλαίσιο της δημιουργηθείσας "Βυζαντινής Κοινοπολιτείας" των ανατολικών χριστιανικών εθνών του βαλκανικού και του βορειοανατολικού συνόρου του Βυζαντίου.
Τίτλος βιβλίου:Βυζαντινο-ρωσσικά
Υπότιτλος βιβλίου:Εξήμισι αιώνες βυζαντινο-ρωσσικών σχέσεων (1ο μισό 9ου - 2ο μισό 15ο / αρχές 16ου αι. μ.Χ.): Το status της έρευνας
Εκδότης:Σταμούλης Αντ.
Συντελεστές βιβλίου:Σαββίδης Αλέξης Γ. Κ. (Συγγραφέας)
ISBN:9786185306472
Στοιχεία έκδοσης:Ιανουάριος 2019
Κατηγορίες:Ιστορία > Ρωμαική, Βυζαντινή και Οθωμανική Αυτοκρατορία

Σαββίδης Αλέξης Γ. Κ.

Σαββίδης Αλέξης Γ. Κ.
Ο Αλέξιος Γ.Κ. Σαββίδης (Αθήνα, 1955) είναι ομότιμος καθηγητής Ιστορίας των Μεσαιωνικών & Βυζαντινών Χρόνων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Καλαμάτα), αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (Αθήνα), ιδρυτής-επιμελητής του ετήσιου περιοδικού Βυζαντινός Δόμος (Αθήνα, 1987- 1998 & Θεσσαλονίκη, 1999 κ. εξ.), επιμελητής του Εγκυκλοπαιδικού Προσωπογραφικού Λεξικού Βυζαντινής Ιστορίας & Πολιτισμού (Αθήνα, 1996-2006) και συνεπιμελητής (με τον Benjamin C. Hendrickx †) της αγγλικής του έκδοσης (Turnhout Βελγίου: Brepols, 2007-2012), καθώς και επιμελητής του πρόσφατου Νέου Βιογραφικού Λεξικού του Βυζαντίου (Αθήνα, 2022 κ. εξ.). Προηγουμένως υπήρξε ερευνητής στο Κέντρο (Ινστιτούτο) Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Αθήνα) και καθηγητής Μεσαιωνικής & Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Ρόδος). Έχει εκτενές συγγραφικό έργο (μονογραφίες, μελέτες, άρθρα, βιβλιοκρισίες κ.ά.), στα ελληνικά και στα αγγλικά, και έχει συνεργαστεί σε διεθνούς κύρους εγκυκλοπαιδικά έργα, όπως στην 2η και στην 3η έκδοση της Encyclopaedia of Islam (Leiden: Brill) και στην The Crusades: an encyclopedia (Santa Barbara: ABC-Clio). Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ιστορία της εξέλιξης των βυζαντινολογικών σπουδών, τις σχέσεις του Βυζαντίου με τα ποικίλα τουρκόφωνα φύλα του ανατολικού και του βαλκανικού κόσμου, τις βυζαντινο-περσικές και τις βυζαντινο-ρωσσικές σχέσεις, την βυζαντινή προσωπογραφία και γενεαλογία, την ιστορία του βυζαντινού Πόντου και της Αυτοκρατορίας των Μεγάλων Κομνηνών, καθώς και την ιστορία των ελλαδικών περιοχών και των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου κατά τον Μεσαίωνα και την πρώιμη Οθωμανοκρατία. (Πηγή: "Εκδόσεις Παπαζήση", 2023)

Άλλα έργα του συγγραφέα:

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες