Βυζαντινός μελίρρυτος πολιτισμός
Το βιβλίο αποτελεί μια απόπειρα τεκμηρίωσης της μελισσοκομίας στον βυζαντινό κόσμο μέσω της μαρτυρίας των γραπτών πηγών, της εικονογραφίας και των ανασκαφικών ευρημάτων. Χρονικά καλύπτει την περίοδο από τον 4ο έως τον 15ο αιώνα, ενώ γεωγραφικά επεκτείνεται κυρίως στις επαρχίες της Ελλάδας, της Μικράς Ασίας, της Νότιας Ιταλίας. Ειδικό κεφάλαιο αφιερώνεται στην πλούσια μελισσοκομική παράδοση της μεσαιωνικής Δύσης, προκειμένου να εντοπιστούν αναλογίες ή διαφορές σε σχέση με τις πρακτικές του Βυζαντίου. Επισυνάπτονται επίσης διάφορα παραρτήματα, όπως πρωτότυπα και ενδιαφέροντα σχετικά κείμενα, η μελισσοκομική ορολογία της εποχής, ειδολογικά ευρετήρια κ.ά. Η πλούσια εικονογράφηση και η παράθεση σχεδίων και χαρτών συμβάλλει στην παραστατική παρουσίαση της δραστηριότητας.
Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές διαπιστώσεις αφορούν την εξύμνηση των αρετών της μέλισσας από εξέχοντες ιεράρχες, τις πολυάριθμες και πολυειδείς εφαρμογές των μελισσοκομικών προϊόντων στην καθημερινή ζωή των Βυζαντινών, την ποικιλομορφία στο σχήμα και το υλικό των κυψελών (πήλινες, ξύλινες σανιδένιες, κορμοί δέντρων, ψάθινες), την εφαρμογή πρωτότυπων μέσων -για την εποχή- στην εργασία των μελισσοκόμων όπως της προστατευτικής προσωπίδας.
Κουτσός, Θεόδωρος Β.
Ο Θεόδωρος Β. Κουτσός γεννήθηκε το 1946 στην κοινότητα Βαπτιστής του Ν. Κιλκίς. Σπούδασε γεωπονία με υποτροφία στο ΑΠΘ, από το οποίο πήρε αργότερα μεταπτυχιακό δίπλωμα (Μ.Sc.) στη "Γενετική βελτίωση φυτών και γεωργία" και διδακτορικό (Ph.D.). Πριν κάνει μεταπτυχιακές σπουδές εργάσθηκε στη Βιομηχανία ΣΕΚΟΒΕ και στη Διεύθυνση Γεωργίας Μεσσηνίας. Ως γεωπόνος ερευνητής ασχολήθηκε αρχικά με τη βελτίωση ντόπιων λαχανικών (επιλογή ποικ. λάχανου "Kιλκίς") και την ανάπτυξη τεχνικών βιολογικής και ολοκληρωμένης γεωργίας. Υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας, εισηγητής σε θέματα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών σε Kέντρα και Iδρύματα Eπαγγελματικής Kατάρτισης (ΚΕΚ, IEK), καθώς και κριτής διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Δίδαξε "Φυτοτεχνολογία" στο Τ.Ε.Ι.Θ. και "Bιολογική γεωργία και ολοκληρωμένα συστήματα παραγωγής" στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Το 2003 ανέλαβε προϊστάμενος του τμήματος Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών του K.Γ.E.M.Θ./ΕΘΙΑΓΕ, όπου παραμένει μέχρι σήμερα. Τα τελευταία χρόνια, κύρια ασχολία του είναι η ανάπτυξη τεχνικών βιολογικής γεωργίας και η βελτίωση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Έχει 65 δημοσιεύσεις σε εθνικά και διεθνή περιοδικά, σε πρακτικά συνεδρίων, σε ιστοσελίδες του διαδικτύου και σε εκλαϊκευμένα περιοδικά.
Είναι παντρεμένος με την Παρασκευή Γκουραμάνη και έχουν 6 παιδιά.