Εισαγωγή στην αστική λαογραφία
Είναι πλέον κοινή η διαπίστωση όλων όσοι ασχολούνται με τη Λαογραφία στον τόπο μας, ότι ήδη από τη δεκαετία του 1990 ο κλάδος της Αστικής Λαογραφίας έχει πραγματοποιήσει πραγματικά άλματα, χάρη στην έρευνα και το συγγραφικό έργο ορισμένων Ελλήνων λαογράφων. Απουσίαζε όμως μέχρι σήμερα ένα συστηματικό εγχειρίδιο που να αποτελεί μια συγκροτημένη εισαγωγή σε αυτόν τον κλάδο της επιστήμης. Το κενό αυτό φιλοδοξεί να καλύψει η "Εισαγωγή στην Αστική Λαογραφία".
Πιο συγκεκριμένα, στο βιβλίο αρχικά παρουσιάζονται αναλυτικά οι έννοιες της πόλης, των πολιτισμών και των ταυτοτήτων στον σύγχρονο αστικό χώρο. Ακολουθεί η πορεία διαμόρφωσης της νεοελληνικής πόλης. Έπειτα, παρουσιάζεται μια σύντομη επισκόπηση των θεωρητικών Σχολών έρευνας του αστικού χώρου της Κοινωνιολογίας και της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.
Στο κύριο τμήμα της μελέτης παρουσιάζονται οι εξελίξεις στον κλάδο της Αστικής Λαογραφίας τόσο στο εξωτερικό (Ευρώπη και Αμερική) όσο και στην Ελλάδα. Ειδικότερα, δίνεται έμφαση στην ανάλυση του έργου τόσο των παλαιότερων όσο και των σύγχρονων λαογράφων. Επίσης, περιέχεται η μεθοδολογία έρευνας των κοινωνικών φαινομένων στον αστικό χώρο, καθώς και αναλυτική περιγραφή των επιμέρους θεματικών που μπορεί να μελετήσει ο ερευνητής στις σύγχρονες πόλεις.
Το βιβλίο ενημερώνει για όλες τις τελευταίες εξελίξεις σε έναν δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της επιστήμης της Λαογραφίας. Αποτελεί έναν χρήσιμο οδηγό για όλους όσοι ασχολούνται με τη Λαογραφία αλλά και με τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες ευρύτερα.

Λοΐζου, Μάρω, 1940-2007
"Ο κόσμος είναι ένα θαύμα και αυτή την αίσθηση του θαύματος προσπαθώ με τα βιβλία μου να μεταδώσω στα παιδιά, στο βαθμό που η τέχνη και το ταλέντο μου μου επιτρέπουν" δήλωνε η Μάρω Λοΐζου. Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 17 Σεπτεμβρίου του 1940. Όταν ήταν είκοσι χρονών, μαζί με άλλους πρωτοπόρους καλλιτέχνες, δημιούργησαν ένα τεράστιο πανελλήνιο κίνημα που στόχο είχε την καταπολέμηση της κοινωνικής αδικίας μέσα από αγωνιστικές πολιτιστικές δραστηριότητες. Έργα της εποχής αυτής τρεις ποιητικές συλλογές, στίχοι της που μελοποιήθηκαν και έγιναν τραγούδια, και ποιήματα που απάγγελλαν σε δημόσιους χώρους. Το 1965 παντρεύεται το συνθέτη Μάνο Λοΐζο, με τον οποίο τον επόμενο χρόνο αποκτά την κόρη της Μυρσίνη. Από τότε, διαπιστώνοντας την άνεση και τη χαρά που ένιωθε κάθε φορά που της έφτιαχνε παραμύθια, άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με την παιδική λογοτεχνία, με εκπομπές στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, μεταφράσεις παιδικών βιβλίων και συνεργασίες με ανάλογα περιοδικά. Το 1974 εκδίδει το πρώτο της βιβλίο για παιδιά, το "Ήταν και δεν ήταν". Από τότε, εξέδωσε συνολικά 35 βιβλία, άλλα για μικρότερα κι άλλα για μεγαλύτερα παιδιά. Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα η φαντασία και η ποιητικότητα. Σχεδόν όλα της τα βιβλία τιμήθηκαν με διάφορα βραβεία και έξι από αυτά έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα ολλανδικά και στα αραβικά. Το 1995 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας και το 1998 ήταν υποψήφια της χώρας μας για το Διεθνές Βραβείο Άντερσεν. Το 1998 η Πολιτεία, ως ελάχιστη αναγνώριση του έργου της, της χορήγησε τιμητική σύνταξη. Πέθανε στην Αθήνα στις 20 Αυγούστου 2007, σε ηλικία 67 ετών, έπειτα από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο.