Διαδραστικά πολυμέσα και ψηφιακή τεχνολογία στις τέχνες
Η πολύπλευρη προσέγγιση που επιχειρεί αυτό το βιβλίο αντικατοπτρίζει τις πολυδιάστατες προοπτικές εφαρμογής των διαδραστικών πολυμέσων. Από την πλευρά των επιστημόνων της πληροφορικής και των επικοινωνιών οι δυνατότητες των τεχνολογιών πολυμέσων είναι συγκεκριμένες και καθορισμένες με ακρίβεια, ενώ χρησιμοποιούνται μοντέλα επικοινωνίας που ως στόχο έχουν τη μεταφορά του μηνύματος με ταχύτητα και χωρίς απώλειες. Προβλήματα πολλαπλασιάζονται όταν η ανάπτυξη των εν λόγω συστημάτων μεταφέρεται σε πραγματικές συνθήκες, με στόχο την πειραματική συνδυασμένη εφαρμογή τους σε τομείς όπως οι διαδραστικές οπτικοακουστικές τέχνες. Εδώ ιδιαίτερη σημασία έχουν η μεταφορά του νοήματος, του συναισθήματος και της εμπειρίας στο χρήστη, ενώ το σύστημα πρέπει να αναγνωρίσει πότε αυτό επιτεύχθηκε προσαρμόζοντας ανάλογα τη συμπεριφορά του. Παράλληλα, ο συνδυασμός διαφορετικών τεχνολογιών αυξάνει εκθετικά τη δυσκολία του εγχειρήματος, καθώς απαιτείται εμπειρία από την πλευρά του κατασκευαστή για την αρμονική συνεργασία, ενορχήστρωση και συνεχή έλεγχο όλων των συχνά ετερογενών μονάδων, σε ένα περιβάλλον στο οποίο δεν μπορεί πάντα να προβλεφθεί η συμπεριφορά του χρήστη ή άλλοι εξωτερικοί παράγοντες.
Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει τις πιο σημαντικές πτυχές ανάπτυξης διαδραστικών συστημάτων πολυμέσων, παρέχοντας την απαραίτητη βιβλιογραφία για περαιτέρω διερεύνηση. Περιέχει τη θεωρία στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας που απαιτείται για τη διδασκαλία του μαθήματος των πολυμέσων σε ένα τμήμα Πληροφορικής, καλύπτοντας μεταξύ άλλων τις δημιουργικές δυνατότητες που παρέχουν η αλληλεπίδραση, η διάδραση και η δικτύωση. Εξετάζονται προηγμένα μοντέλα επικοινωνίας, ενώ συζητούνται εφαρμοσμένα παραδείγματα δανεισμένα από τις οπτικοακουστικές τέχνες και ένα πλαίσιο ανάπτυξης πειραματικών συστημάτων πολυμέσων.

Τερζάκης, Φώτης
Ο Φώτης Τερζάκης γεννήθηκε το 1959 στην Πάτρα. Ίδρυσε και διηύθυνε τις εκδόσεις "Praxis" (1982-1990), ενώ υπήρξε τακτικός συνεργάτης των εκδόσεων "Πρίσμα" (1990-94). Από το 1998 σχεδιάζει και επιμελείται τη σειρά "Ιστάρ. Ανθρωπολογία της σεξουαλικότητας" στις εκδόσεις "Οξύ". Έχει εργαστεί ερευνητικά, στο πλαίσιο σεμιναρίων, σε ποικίλους τομείς των ανθρωπιστικών επιστημών. Από το 1992 συνδιοργανώνει ένα Ανεξάρτητο Θρησκειολογικό Σεμινάριο, που το 1997 οδήγησε στη δημιουργία της Εταιρείας Θρησκειολογικών Ερευνών (της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρώτος γραμματέας), ενώ ήταν από τους βασικούς συντάκτες του "Θρησκειολογικού Λεξικού" των εκδόσεων "Ελληνικά Γράμματα". Έχει δημοσιεύσει πολλά δοκίμια και κριτικές στον περιοδικό Τύπο, συνεργάζεται δε ως βιβλιοκριτικός με τις εφημερίδες "Ελευθεροτυπία" και "Καθημερινή". Έχει επίσης παρουσιάσει μεγάλο αριθμό μεταφράσεων σε συναφή πεδία. Έργα του είναι: "Τα αίματα της γλώσσας". "Έξι ποιήματα" (Όστρακα, Πάτρα 1988)· "Φύση και κοινωνία: γενεαλογία ενός τύπου συνείδησης και μιας σχέσης κυριαρχίας" (Έρασμος, 1990)· "Σημειώσεις για μιαν ανθρωπολογία της μουσικής" (Πρίσμα, 1990)· "Φιλελευθερισμός και τρομοκρατία. Πολιτικά κείμενα" (Πρίσμα, 1991)· "Οι αντίποδες του '60: πίσω από τη διφορούμενη έννοια του μεταμοντερνισμού και μέσα από τα νέα κοινωνικά κινήματα" (Πρίσμα, 1992)· "Το φάντασμα μιας δεκαετίας: κουλτούρα και εναλλακτικός πολιτισμός στη δεκαετία του 1960" (συλλ. τόμος, επιμ. με τη Σώτη Τριανταφύλλου, Δελφίνι, 1994)· "Φιλοσοφικός ρεφορμισμός. Προβλήματα διαλεκτικής και ολότητας στη φιλοσοφία και την πολιτική θεωρία του Jurgen Habermas" (Έρασμος, 1996)· "Η διαλεκτική επαναπροσδιορισμένη. Συμβολή στη διερεύνηση των φιλοσοφικών και ανθρωπολογικών θεμελίων μιας έννοιας" (Φιλίστωρ, 1996)· "Μελέτες για το ιερό" (Ελληνικά Γράμματα, 1997)· "Ανορθολογισμός, φονταμενταλισμός και θρησκευτική αναβίωση: τα χρώματα της σκακιέρας" (Ελληνικά Γράμματα, 1998)· "Τα ονόματα του Διονύσου. Προαναγγελίες μιας διαρκώς ματαιούμενης έλευσης" (Οξύ, 2000).